Schweiz slutar rekommendera covidvaccin och tar ej längre ansvar för biverkningar

publicerad 11 april 2023
- av Kristoffer Hell
Demonstration mot covidvaccin i Schweiz. Foto: Keystone, Urs Flueeler för SwissInfo.ch
Demonstration mot covidvaccin i Schweiz.

Schweiz har under tystnad från massmedia lagt om federationens covidpolitik och rekommenderar i dag ingen att vaccinera sig mot covid. Rekommendationen gäller för våren och sommaren 2023. Skälet som anges för beslutet är att flockimmunitet uppnåtts genom att så många redan har vaccinerats.

Samtidigt förklarar den federala regeringen att den bara kommer att ta ansvar för biverkningar för vaccin de själva rekommenderat. Konsekvensen är att sjukvårdspersonal som i dag och framledes vaccinerar människor mot Covid-19, riskerar att själva bli skadeståndsskyldiga vid eventuella biverkningar.

Läkemedelsföretagen löper i dag samma risk:

"Den federala regeringen kan endast betala ersättning för vaccinskador för vaccinationer som rekommenderats eller beordrats av myndigheterna. Dock kommer den federala regeringen endast att betala ersättning för skador som inte täcks på annat sätt (subsidiär ansvarighet).

Med andra ord har en person som lider skada endast rätt till ersättning om skadan inte redan täckts, till exempel av vaccintillverkaren (produktansvar), personen som administrerar vaccinationen (medicinskt ansvar) eller genom social- eller privat försäkring."

Schweizisk alternativmedia ser kursomläggningen om att sluta rekommendera covidvaccin som en bekräftelse på att den federala regeringen vet att covidvacciner är farliga och nu lämpar över vaccinationsbeslut och ansvar direkt på läkare och läkemedelsföretag.

I december 2022 anmälde en framstående privatperson i Schweiz landets federala president för att i TV ha ljugit om effekterna av covidvaccinationer.

Referenser och relaterat