Bakhmut har fallit – staden nu helt under rysk kontroll

publicerad 22 maj 2023
- Kristoffer Hell
Bakhmut, maj 2023. Foto: Sputnik Mediabank
Bakhmut, maj 2023.

Ryssland gick den 21 maj 2023 ut på Telegram med meddelandet att den strategiskt viktiga orten Artyomovsk (Bakhmut på ukrainska) i den ryska delrepubliken Donetsk nu fallit och fullt ut kontrolleras av ryska försvarsstyrkor.

Ryska UD:

”Som ett resultat av offensiva insatser av stridskrafter från Wagner, understödda av artilleri och flyg av stridsgrupp Syd, har befrielsen av #Artyomovsk slutförts”.

Förlusten av staden är ett tungt bakslag för Kiev. Förutom att den är en viktig knutpunkt för transporter valde Zelenskyregimen också att förvandla den till en kraftigt fortifierad försvarspunkt i kriget mot den Ryska Federationen – en ort som nu Kiev alltså förlorat.

Enligt militärgruppen Wagners chef, Jevgenij Prigozhin, blev Artyomovsk en stor framgång för den Ryska Federationen genom att binda och möjliggöra nedgörandet av ett stort antal ukrainska reserverstyrkor, vilket i sin tur förhindrade Kiev från att vidta egna offensiver på andra platser längs fronten, såsom mot staden Melitopol – en strategisk fälla den tidigare såpoperaskådisen, och sedan 2019 presidenten, Volodomyr Zelensky, trots varningar, vandrade rakt in.

”Den 8 oktober 2022, tillsammans med armégeneralen Sergej Surovikin, beslutades det att inleda operation ’Köttkvarn Bakhmut’ – ett angrepp på byn Bakhmut för att provocera Vladimir Zelensky att kasta in så många styrkor som möjligt för att hålla Bakhmut.”

Den svenska statstelevisionen SVT vitsordar blott att läget är ”kritiskt” och lanserar samtidigt uppfattningen att staden inte spelar någon roll för den ukrainska offensiv Kiev aviserat under flera månaders tid, men som ännu inte gått av stapeln.

SVT:

”Wagnergruppen hävdar att man har tagit full kontroll över Bachmut. Överstelöjtnant Johan Huovinen tror att uppgifterna kan stämma – men spelar ner den militära betydelsen.”

Ryska RT rapporterar att landets president Vladimir Putin gratulerar det privata militärföretaget Wagner och reguljära ryska försvarsstyrkor för segern.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq