Financial Times: Ukraina har ”fem månader kvar” för att imponera på USA

publicerad 19 maj 2023
- Gästskribent
Amerikansk fallskärmshoppare (US Air Force. Foto: Skeeze
Amerikansk fallskärmshoppare, US Air Force.

Västvärlden kan inte fortsätta att ge militärt stöd till Kiev ”för evigt”, säger flera högt uppsatta tjänstemän till brittiska Financial Times. Det konstaterar ryska RT.

Ukraina måste visa vissa ”framsteg” under de kommande fem månaderna eftersom USA anser att dessa är avgörande för framtiden i konflikten mellan Moskva och Kiev, rapporterade Financial Times på torsdagen med hänvisning till flera europeiska och amerikanska tjänstemän.

Washington måste visa att det massiva militära stöd som USA och dess allierade har gett Ukraina inte har varit förgäves, skrev tidningen också.

”Det är viktigt för USA att sälja in detta krig som ett framgångsrikt krig, liksom för inhemska syften att bevisa att alla dessa stödpaket har varit framgångsrika när det gäller Ukrainas framsteg”, sa en europeisk tjänsteman till FT.

Opinionsundersökningarna visar att allmänhetens stöd för Ukraina minskar i USA, och president Bidens administration måste visa att de tiotals miljarder dollar som spenderats på bistånd till Kiev gjort stor skillnad vid frontlinjerna, enligt FT.

Enligt FT:s källor anser Washington att de kommande fem månaderna är avgörande för konfliktens utgång. ”Om vi kommer fram till september och Ukraina inte har gjort några betydande framsteg, kommer det internationella trycket på [väst] att få dem att inleda förhandlingar att bli enormt”, sa en annan källa till FT, på villkor att få vara anonym.

I september kommer FN:s generalförsamling och G20-ledarnas toppmöte att äga rum. Båda evenemangen kan användas för att få de stridande parterna att sätta sig vid ett förhandlingsbord, uppger FT.

Västvärldens militära stöd till Kiev är också på väg att nå sina gränser, varnade källorna. ”Budskapet [till Kiev] är i princip att detta är det bästa du kommer att få”, sa en europeisk tjänsteman till tidningen.

”Det finns ingen mer flexibilitet i USA:s budget för att fortsätta att skriva ut checkar och de europeiska vapenfabrikerna körs med full kapacitet.”

USA fortsätter att vara Ukrainas största finansiär när det gäller vapenleveranser. Washingtons allierade är oroliga för dess förmåga att hålla samma stödnivå och förväntar sig att det kommer att minska 2024 och efter ett amerikanskt presidentval. ”Vi kan inte behålla samma stödnivå för alltid”, sa en europeisk tjänsteman och tillade att den nuvarande stödnivån kan upprätthållas i ett eller två år men inte längre, skriver RT.

Översättning: NewsVoice

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq