Granskning av Cornelia Gustafzon och kanalen “Cornelia Unfiltered”

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 25 maj 2023
- Torbjörn Sassersson
Cornelia Gustafzon driver videobloggen "Cornelia unfiltered". Foto: eget verk
Cornelia Gustafzon driver videobloggen "Cornelia unfiltered".

Nya Dagbladet har granskat videokanalen “Cornelia unfiltered” som drivs av Cornelia Gustafzon. Hon beskriv som en “sidekick” till Carl Norberg och att hon är en del av en trio tillsammans med Martin Stensö. Den gemensamma nämnaren för trion är att de adresserar monetärmekaniken i bank- och penningsystemet och särskilt ”skuldmättnadsproblematiken och räntekomponentens närvaro i betalningsmedlet”.

Trion positionerar sig själva som den ”alternativa alternativrörelsen” och de för fram alternativa fakta och åsikter som skiljer sig både från större etablerade medier och så kallade alternativmedier.

Så långt ser inte Nya Dagbladet några egentliga problem med Cornelia Gustafzons videobloggande. Problemet att hon, som en del av trion, skapar misstankar mot alla de nya medieaktörer som inte ingår i den grupp som de själva torgför.

Nya Dagbladet:

“En återkommande talespunkt hos Gustafzon är att hon vill ”väcka folk och ena folket med sanning och i kärlek”. Allra mest noterad sedan sitt politiska framträde i offentligheten har hon samtidigt kommit att bli känd för sina omfattande konflikter med oppositionellt inriktade aktörer.

ArcanumSkolan 2024

Gustafzon uttrycker skarpa kontraster i det informationskrig hon ser sig som del av och som hon menar utgörs av två sidor: hennes allierade och hennes fiender.

De två senaste åren, beskriver Gustafzon själv det hela, har hon ägnat åt ”att avslöja falska oppositionella”, något som i praktiken i hög grad handlat om att sprida anklagelser och misstänkliggöranden om aktörer hon själv benämner som ”kontrollerad opposition”.

Grunderna detta byggs på är generellt svepande…”

Cornelia Gustafzon anser bland annat att Wallenberg-sfären i princip kontrollerar alternativmedierna.

“Bland dem som hamnat i fokus för Gustafzons utspel återfinns exempelvis den oberoende stiftelsen Pharos samhällsforskare Jacob och Inger Nordangård, Folkets Radios journalist Per Shapiro, webbtidningen NewsVoice, Granskning Sverige-profilen Fabian Fjälling, frilansjournalisten Ingrid Carlqvist, Knapptryckarnas Ulf Beijerstrand, videobloggaren Aida Reva samt Swebbtv:s programledare Mikael Willgert.

Även den världskända naturkonstnärinnan Jonna Jinton, som aldrig uttryckt sig politiskt överhuvudtaget, har blivit föremål för Gustafzons misstänkliggöranden och anklagas även hon för att få hemlig finansiering av den djupa staten.”

NewsVoice utpekas alltså som en del av den kontrollerade oppositionen i Sverige. Aktörerna inom denna opposition arbetar generellt med att splittra Sverige, anser hon.

Kärnan i kritiken mot alternativmedierna är att:

“De adresserar aldrig den djupa staten med Wallenberg i spetsen, de adresserar aldrig skuldmättnad och det finansiella systemet och uppehåller sig gärna vid kulisserna som pandemin, vaccinet, partipolitik, invandring osv.”

Anklagelserna är i många fall mycket grova. Fabian Fjälling som NewsVoice intervjuat pekas till exempel ut som en Soros-finasierad individ. Han anklagas även grovt på ett mycket nedsättande sätt genom att ett av hans citat plockas ur sitt sammanhang. Detta är ett solklart exempel på negativ ryktesspridning. Andra som angrips är den tidigare nämnda Per Shapiro med flera.

Nya Dagbladet lägger fram hypotesen att det kanske snarare är Cornelia Gustafzon som är den aktör som sår split.

“Sett till en internationell och historisk kontext är fallet Cornelia Gustafzon inte unikt utan följer ett mönster som återkommer i många västerländska länder bland aktörer som skapar stor förvirring hos kretsar av nyblivna samhällskritiker och oppositionella rörelser.”

Läs hela Nya Dagbladets analys och kommentera nedan.

Text och sammanställning: Torbjörn Sassersson

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq