MoD:s ordförande replikerar Daniel Vergara på Syre: Vi står på rätt sida i historien när det gäller covidvacciner och fredssamtal

Tidigare Expo-anställde Daniel Vergaras smutskastningsartikel, "Konspirationist försöker ta över Miljömagasinet" är ett lågvattenmärke för svensk journalistik.

publicerad 13 maj 2023
- Gästskribent
Daniel Vergara och Andreas Sidkvist. Montage av NewsVoice
Daniel Vergara (tv) och Andreas Sidkvist (th). Montage av NewsVoice

För två veckor sedan blev jag av den fd Expojournalisten Daniel Vergara porträtterad som en konspirationist och putinanhängare som umgås med högerextremister i en artikel i Syre. Artikeln skrevs i samband med att jag blivit invald i styrelsen för den konkurrerande tidningen Miljömagasinet. Partiet MoD som jag är ordförande för målades i samma artikel upp som ett konspirationistiskt, klimatförnekande parti.

Ordet högerextrem används 23 gånger i artikeln, konspiration/ist 12 gånger, klimatförneka/nde/re fem gånger och Kreml fyra gånger.

Om vi istället för att använda skuldbeläggning genom skeva associationskopplingar och genom repetering av fula ord som Expo och numera Syre-anställda Daniel Vergara ägnar sig åt, tittar på vad jag och partiet MoD faktiskt står för, framkommer en annan bild.

MoD enar människor från höger till vänster som står upp för mänskliga rättigheter, demokrati, yttrandefrihet och fred. Vi startade under årets mörkaste dag den 21 december 2021 av läkare, advokat och avhoppade politiker från fem partier som var (och fortfarande är) allvarligt oroade över den totalitära utvecklingen i Sverige och världen.

Statsminister Magdalena Andersson hade ett par veckor tidigare på en presskonferens utlyst kramförbud mot alla som kunde misstänkas vara ovaccinerade. Ovetenskapliga och diskriminerande vaccinpass hade införts i Sverige. Pass som skilde de ovaccinerade från de som påstods vara skyddade genom de så kallade covidvacciner.

ArcanumSkolan 2024

Att covidvacciner inte hindrar smittspridningen och att den som var vaccinerad påstods ha ett skydd spelade ingen roll under denna mörka tid. De “ovaccinerade” skulle ändå hållas utanför samhällsgemenskapen och det argumenterades för att de “ovaccinerade” borde få betala sin egen vård själv eller betala sina egna begravningar.

MoDs politik bestäms av våra medlemmar och vi har hittills fått in ett par hundra motioner som medlemmar kan rösta på. Vi har ingen klimatpolitik ännu då inga motioner som fått tillräckligt stöd har inkommit i denna fråga, men bland MoDs medlemmar finns både klimatalarmister som tror att det är kört och de som menar att hotet från klimatförändringarna är uppförstorat, men MoD som nystartat parti har ännu inte någon klimatpolitik att presentera.

Inte heller har MoD någon politik gällande Ryssland eller för den delen Kreml. Det vi är eniga om hittills är att Sverige ska hålla oss utanför NATO och militäralliansens förödande krig. Där kriget i Ukraina är det senaste kriget som understöds av USA och NATO. Vi tror att fredsförhandlingar är den enda humana vägen framåt och har argumenterat för detta.

Vi deltar i forum och sammanhang där vi kan prata om våra frågor. Senast deltog vi i en demonstration med kommunister och andra motståndare till NATO-övningen Aurora 23 i Göteborg.

På Svenska bok- och mediemässan i Stockholm deltog vi för att berätta om MoDs viktigaste frågor, covidvaccinskandalen, fred, yttrandefrihet och behovet av mer demokrati. Undertecknad deltog även i ett seminarium om censuren på sociala medier samt argumenterade för mångkultur mot en författare som var kritisk till detta.

Min partikollega Stefan Torssell som beskrivs som högerextrem av Syre betraktar sig själv som borgerlig vänster, men inte marxist. Han hör hemma ideologiskt hos centern på 70-talet. De kallades då för Åsa-Nisse marxister. Vart han står i NATO-frågan och gällande MoDs hjärtefråga yttrandefrihet kan den som vill höra göra i vårt samtal här.

Med i partistyrelsen och som medgrundare av partiet har vi även tidigare ordföranden i Vänsterpartiet i Årsta, Martin Lööf som intervjuades i Flamman. En av partiets medgrundare och tidigare vice ordförande är före detta miljöpartisten i 40 år, Eva Théen Johansson. Här intervjuas hon i podden Nedkavlat av undertecknad.

En annan av partiets frontpersoner är MoDs populära vice ordförande och förstanamn på riksdagsvalsedeln Cecilia Strandevall. Hon var tidigare förtroendevald i Centerpartiet. Cecilia har nått hundratusentals svenskar genom sin Youtube-kanal där hon bl a ställde kritiska frågor till Folkhälsomyndigheten.

Med i styrelsen har vi även flygledaren Liselotte Dalén som varit förtroendevald för Sverigedemokraterna i Söderköping. Vi har även styrelsemedlemmar som tidigare röstat på Socialdemokraterna samt personer som varit aktiva i Occupy-rörelsen.

Själv har jag i min ungdom varit med i Ung vänster och senare en kort period i Miljöpartiet.

Artiklar skrivna av Daniel Vergara i Syre är som hämtade från Expo. Skärmdump från tidningen syre.
Artiklar skrivna av Daniel Vergara i Syre är som hämtade från Expo där han tidigare arbetade. Skärmdump från tidningen Syre.

Vi ser den stora bredden inom partiet MoD som en styrka och tillgång

För att hålla ihop och vara föredömen inom politiken arrangerar vi även populära utbildningar i ickevåldskommunikation för att våra aktiva medlemmar ska bli duktiga på att kommunicera på ett sätt som skapar förståelse för sig själva, varandra och våra meningsmotståndares behov, känslor och önskemål, vilket är grunden för en fredlig kommunikation och i längden en fredlig samhällsutveckling såsom jag och flera med mig ser det.

Vi har skrivit en handfull debattartiklar om covidvaccinskandalen, lagen om utlandsspioneri och om kriget i Ukraina. Debattartikeln om covidvaccinskandalen skrevs tillsammans med Läkaruppropet och Sjuksköterskeuppropet och artikeln och uppropet för fredssamtal mellan USA och Ryssland gällande kriget i Ukraina har skrivits under av andra demokratiska partier som Enhet och fredsaktivister från svenska fredsrörelsen.

Vi har även skickat ut en handfull pressmeddelanden och deltagit på, eller arrangerat ett tiotal demonstrationer för covidvaccinskadade, fred, yttrandefrihet och mot vaccinpass och mot krav på covidvaccinering i Österrike.

De flesta av våra debattartiklar, pressmeddelanden eller information om våra aktiviteter har publicerats av medier som inte tillhör de etablerade medierna. Etablerade medier har i regel varit helt ointresserade av våra argument eller ståndpunkter.

Istället har de aktivt arbetat för att framställa mitt eller partiets engagemang för mänskliga rättigheter och demokrati som suspekt genom att använda ord som högerextremistiskt eller konspirationistiskt, vilket Aftonbladet, DN och nu senast Syres artiklar visar.

Efter Aftonbladets uthängning av mig som en av hjärnorna i den svenska antivaccinrörelsen fick jag vända mig till Epoch Times för att få mitt svar publicerat om varför jag tagit initiativ till kampanjen Kavla ner – en mänsklig rättighet.

En anledning till att det svenska medielandskapet behöver breddas är just att etablerade medier aktivt och systematiskt motarbetar i princip alla som varit kritiska till ovetenskapliga restriktioner, vaccinpass, mer eller mindre tvingande “vaccinering” mot covid och den utbredda censuren av läkare, forskare och experter med andra uppfattningar än vaccinlobbyistfinansierade WHO.

Samma metoder används nu för att tysta kritiska röster mot NATO eller för att smutskasta oss som tror mer på fredssamtal istället för fler vapen till kriget i Ukraina. Tillmälen som putinist och Kremlpropagandist används nu istället för att debattera sakfrågan.

Daniel Vergara – ett lågvattenmärke bland svenska journalister

Denna utveckling med smutskastning istället för debatt är ett hot mot demokratin då en öppen och saklig debatt är en hörnsten i demokratin för att människor ska kunna bilda sig en egen uppfattning om olika frågor.

Tidigare Expo-anställde Daniel Vergaras smutskastningsartikel, “Konspirationist försöker ta över Miljömagasinet” är ett lågvattenmärke för svensk journalistik.

Vi hoppas och tror att många kan se igenom den matta av smuts som läggs runt vårt helt legitima arbete för yttrandefrihet, demokrati och mänskliga rättigheter.

Vi tar gärna en debatt med Expo eller Syres företrädare, eller med andra som ogillar våra åsikter, men vi accepterar inte att bli smutskastade på detta sätt och vi kommer därför att göra en anmälan till Mediombudsmannen. Om vi bedömer att det finns rättslig grund kommer vi även att ta upp de allvarligaste påståendena för prövning i en rättegång.

Text: Andreas Sidkvist, ordförande MoD, styrelsemedlem Miljömagasinet

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • efter att under lång tid ha prövat gammelmedia, kan jag instämma i att de undertrycker all sakdebatt. Målet är att oreserverat hylla maktens gudar, böja knä inför dem och hoppas
  på lön för mödan. Så besvikna de skall bli! De som de litar på kommer de upptäcka att de inte går att lita på. Det är så mörkret fungerar. EGO i kubik. De har sedan mycket länge stängt av sin länk till Ljuset. Att återta den kommer att kosta dem oerhörda uppoffringar. Så då väljer de hellre att fortsätta på vägen utför. Slutet blir nämligen upplösning av personligheten och omstart från noll.
  Instämmer även i synsättet att vi inte har demokrati. Att våld inte lönar sig och att samarbete och total öppenhet är enda vägen framåt.
  Men hur kommer vi dit?

 • Lägg märke till hur Epochtimes kan användas som en sorts tillflykt när yttrandefriheten är strypt av samma krafter som även kontrollerar Epochtimes och som vill provocera fram konflikt med Kina.
  Imperiet förstör Sverige genom sina fogliga ombud och erbjuder en ‘utväg’ som innebär mer skadligt inflytande.

 • När gick Expo in i en sakdebatt? Detsamma gäller för SVT, TV4, Bonnier, Schibsted, då det rör kontroversiella frågor som, klimat, “vaccinet” eller Islam och dess utbredning i samhället? Det vanliga svaret från dem är om någon ifrågasätter deras ståndpunkt är, “högerextremist”, rasist, nazist, “vaccin/klimatförnekare”? Som i klarspråk betyder, “att det är färdigsnackat”! De är livrädda att gå in i en sakdebatt, då de vet att att de alltid står som – förlorare. Det torde vara synnerligen intressant att få höra Expo försvara C-19 vaccinet, eller gå in i en debatt om “klimatet”?

  Inom Västvärlden sköljer en våg av censur mot de som har åsikter som går emot det narrativ som FN, EU, WEF satt upp och det bådar inte gott om framtiden?

 • Det skuldbeläggning är, är inget annat än att frånsäga sig själv det ansvar man själv har i sammanhanget.
  Eller som metaforiskt tecknas med att ett finger pekar mot något anklagat, medan tre fingrar pekar på en själv.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *