Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Ryska trupper dödade amerikansk specialsoldat i Bakmuth Ukraina

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 17 maj 2023
- NewsVoice redaktion
Nicholas Dwain Maimer (1977-2023). Foton: Wagner Group
Nicholas Dwain Maimer (1977-2023).

Det ryska elitförbandet Wagner Group kunde med identitetshandlingar bevisa att den soldat de just dödat i tisdags kom från det amerikanska specialförbandet Green Berets. Körkort och militära ID-kort visar att soldaten heter Nicholas Dwain Maimer från Boise, Idaho, USA.

Dwain Maimer ska ha dödats under striderna i Bakhmut, Ukraina. Det här betyder att amerikanska soldater – i det fall Maimer var i aktiv krigstjänst – strider direkt mot ryska trupper i Ukraina.

I en grafisk video tagen på natten och som delades på Wagner Groups Telegramkanal i tisdags leder högsta Wagner-befälet Yevgeny Prigozhin den proryska krigsbloggaren Alexander Simonov till ett skyddsrum på den västra sidan av Bakhmut och för att visa honom kroppen av en död man som har en synlig skada på den högra sidan av sin delvis blottade överkropp.

Prigozhin håller sedan upp den dödade soldatens amerikanska ID-kort.

Idaho Statesman bekräftar identiteten på Nicholas Dwain Maimer

Den amerikanska tidningen Idaho Statesman rapporterade i tisdags att mannen i videon är den 45-årige veteranen Nicholas D. Maimer från arméns specialstyrkor som ska ha befunnit sig i Ukraina under det senaste året.

Idaho Statesman bekräftar att Maimers farbror, Paul Maimer och Perry Blackburn, som hjälpte till att rekrytera veteranen till Kiev för ett år sedan, båda identifierat mannen i videon från Wagner Group.

Prigozhin säger att Maimer på ett respektfullt sätt ska återlämnas till USA.

Minst en rysk soldat hävdade att Maimer besvarat eld genom att skjuta innan han dog.

“Han sköt tillbaka, han dog i striden, så vi kommer att överlämna hans dokument i morgon bitti och packa allting…”

Idaho Statesman skriver:

“Han lät aldrig något framför honom stoppa hans mål”, sa Paul Maimer till Statesman via telefon. “Han var uthållig i sitt liv. Jag hade den största respekt för honom. Många människor kan lära sig av vem han var och vad han hade åstadkommit i sitt korta liv. På 45 år levde han mycket. Han åkte dit som en humanitär person som försökte göra gott för världen.”

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq