Ryska trupper dödade amerikansk specialsoldat Nicholas Dwain Maimer i Bakmuth Ukraina

publicerad 17 maj 2023
- av NewsVoice
Nicholas Dwain Maimer (1977-2023). Foton: Wagner Group
Nicholas Dwain Maimer (1977-2023).

Det ryska elitförbandet Wagner Group kunde med identitetshandlingar bevisa att den soldat de just dödat i tisdags kom från det amerikanska specialförbandet Green Berets. Körkort och militära ID-kort visar att soldaten heter Nicholas Dwain Maimer från Boise, Idaho, USA.

Dwain Maimer ska ha dödats under striderna i Bakhmut, Ukraina. Det här betyder att amerikanska soldater – i det fall Maimer var i aktiv krigstjänst – strider direkt mot ryska trupper i Ukraina.

I en grafisk video tagen på natten och som delades på Wagner Groups Telegramkanal i tisdags leder högsta Wagner-befälet Yevgeny Prigozhin den proryska krigsbloggaren Alexander Simonov till ett skyddsrum på den västra sidan av Bakhmut och för att visa honom kroppen av en död man som har en synlig skada på den högra sidan av sin delvis blottade överkropp.

Prigozhin håller sedan upp den dödade soldatens amerikanska ID-kort.

Idaho Statesman bekräftar identiteten på Nicholas Dwain Maimer

Den amerikanska tidningen Idaho Statesman rapporterade i tisdags att mannen i videon är den 45-årige veteranen Nicholas D. Maimer från arméns specialstyrkor som ska ha befunnit sig i Ukraina under det senaste året.

Idaho Statesman bekräftar att Maimers farbror, Paul Maimer och Perry Blackburn, som hjälpte till att rekrytera veteranen till Kiev för ett år sedan, båda identifierat mannen i videon från Wagner Group.

Prigozhin säger att Maimer på ett respektfullt sätt ska återlämnas till USA.

Minst en rysk soldat hävdade att Maimer besvarat eld genom att skjuta innan han dog.

“Han sköt tillbaka, han dog i striden, så vi kommer att överlämna hans dokument i morgon bitti och packa allting…”

Idaho Statesman skriver:

“Han lät aldrig något framför honom stoppa hans mål”, sa Paul Maimer till Statesman via telefon. “Han var uthållig i sitt liv. Jag hade den största respekt för honom. Många människor kan lära sig av vem han var och vad han hade åstadkommit i sitt korta liv. På 45 år levde han mycket. Han åkte dit som en humanitär person som försökte göra gott för världen.”

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Strida för nazister i Ukraina kan väl knappast kallas för humanitär insats men dödsrunor brukar frisera sanningen åtskilligt. Enligt uppgift har tusentals polska legosoldater stupat i striderna men de hade fått ukrainskt medborgarskap via snabbfil innan de kastades in i kriget. Man undrar ju hur många Nato-soldater som redan strukit med i kriget? I Azov så pulvriserades kropparna av bomber och eld så identifiering av liken var närmast omöjlig att genomföra.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *