Fd chef på den ryska rymdmyndigheten ifrågasätter USA:s månlandning

publicerad 8 maj 2023
- Kristoffer Hell
Dmitry Rogozin
Dmitry Rogozin

Dmitrij Rogozin, tidigare chef på den ryska rymdforskningsmyndigheten Roscosmos, ifrågasätter USA:s månlandning, att Apollo 11-programmet verkligen landade på månen 1969 eftersom han ännu inte har sett några definitiva bevis.

Det var i ett inlägg på Telegram i söndags som Rogozin berättade att han började sin personliga jakt på sanningen “för ungefär tio år sedan” när han fortfarande arbetade för den ryska regeringen.

Tvivlen på den amerikanska versionen väcktes när han jämförde hur utmattade sovjetiska kosmonauter såg ut när de återvände från sina flygningar, och hur till synes opåverkad Apollo 11-besättningen verkade vara, kriver RT.

Rogozin skickade förfrågningar till Roscosmos om det verkligen finns bevis på månlandningarna. Allt han fick som svar var en bok med den sovjetiske kosmonauten Aleksej Leonovs berättelse om hur de amerikanska astronauterna berättade för honom att de hade varit på månen.

När Rogozin år 2018 själv blev chef för Roscosmos ökade hans möjligheter att ta reda på fakta. Hans frågor resulterade i att han kritiserades av anonyma akademiker i Ryssland för att undergräva det “heliga samarbetet med NASA”. Han fick till och med “ett argt telefonsamtal från en högt uppsatt tjänsteman” som anklagade honom för att komplicera de internationella relationerna.

USA:s månlandning med Apollo 11 var, enligt den officiella amerikanska versionen, den första bemannade flygningen till månen, med Neil Armstrong och Buzz Aldrin som gick till historien som de första människorna att gå på dess yta. Flygningen föregicks av det obemannade sovjetiska Luna 2-programmet, som banade vägen för den här typen av rymdforskning.

I april 2022 kungjorde president Vladimir Putin att Ryssland kommer att återuppta landets månprogram.

60 Minutes Australia: Was the Moon landing real or fake?

Källa och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vill påminna om att Nixon 1972 undertecknade det avtal som köpte Sovjets tystnad mot generös teknik-export. Och även kan ses som ett köp av segern i det kalla kriget.
  Eftersom den ytterst seriösa och trovärdiga aulis.com har en artikel där det hävdas att USA 1970 själva nog var med på att låta Sovjet fiska upp en tom Apollokapsel just efter att Apollo13 hade skjutits upp verkar det som allt var planerat så av USA. Och eftersom en annan artikel där hävdar att månlandningarna simulerades i en stor flyghangar, Cardington II, i Bedfordshire och att instruktioner till regissören Kubrick kom genom Natohögkvarteret Northwood i London kan man anta att alltihop inklusive köpet av vinsten i det kalla kriget var det angloamerikanska broderskapets projekt.

 • Om amerikanerna säger att de har gjort nåt men det visar sig senare vara falskt är helt ointressant och icke fråga!
  Det är bättre att fokusera på vad amerikanerna har gjort men påstår motsatsen!
  9/11, North Stream, krigsföring och ekonomisk destabilisering mot somliga övriga länder på jordklotet är bara några simpla exempel!!

 • Apollo 11 – då räckte med en enkel dator med betydligt lägre kapacitet än en smartphone.
  Idag behövs jättedatorer och dito raketer. Om de DÅ hade kunskapen OCH lyckades, varför behöver man göra om det från början? Ryssen har onekligen en point.
  Öppenhet – en så viktig aspekt i ett samhälle, har man helt struntat i. Lögner väger tyngre (på bankkontot).
  Sedan tusentals år har just LÖGNEN varit ett samhällsfundament. Följderna ser du idag.

 • Nu blir det månkapplöpning igen. Ryssarna återupptar sitt månprogram, USA också, eftersom Kina har meddelat att de etablerar ett eget månprogram. Ev Indien också?

  Resten av västvärlden satsar alla sina tillgängliga ekonomiska resurser på aktivitéter knutna till “klimatreligionen”, så de är borträknade.

 • Det finns många frågetecken och konstighter runt månlandningarna. Den tydligaste är varför man inte sedan 70 talet upprepat detta.
  NASA påstår sig inte längre ha teknologin för att åka till månen igen.

  • Det är nog mer ett sätt för Ryssland att svara på attacken mot Kreml.
   Om Ryssland verkligen vill avslöja hela bluffen med USAs rymdprogram före 1981 så kan de göra det för Sovjet var direkt inblandade i att simulera rymd-rendez vous mellan Apollo och Soyuz.
   Det gjordes i ett amerikanskt transportplan i periodiskt fritt fall med Sovjetiska flinande kosmonauter
   Ryssarna känner till att det var en tysk inom paperclip-gruppen som vaktade luckan till både Apollo och Gemini och såg till att astronauterna smögs ut och ner i skyddsrummet innan uppskjutningen.
   USA köpte segern i det kalla kriget genom generös export av efterfrågade produkter som de aldrig skulle ha sålt om de verkligen fruktade Sovjet.
   Det är det som framträder i det Rogozin berättar om klagomål från högre ort.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *