Fd chef på den ryska rymdmyndigheten ifrågasätter USA:s månlandning

publicerad 8 maj 2023
- Kristoffer Hell
Dmitry Rogozin
Dmitry Rogozin

Dmitrij Rogozin, tidigare chef på den ryska rymdforskningsmyndigheten Roscosmos, ifrågasätter USA:s månlandning, att Apollo 11-programmet verkligen landade på månen 1969 eftersom han ännu inte har sett några definitiva bevis.

Det var i ett inlägg på Telegram i söndags som Rogozin berättade att han började sin personliga jakt på sanningen “för ungefär tio år sedan” när han fortfarande arbetade för den ryska regeringen.

Tvivlen på den amerikanska versionen väcktes när han jämförde hur utmattade sovjetiska kosmonauter såg ut när de återvände från sina flygningar, och hur till synes opåverkad Apollo 11-besättningen verkade vara, kriver RT.

Rogozin skickade förfrågningar till Roscosmos om det verkligen finns bevis på månlandningarna. Allt han fick som svar var en bok med den sovjetiske kosmonauten Aleksej Leonovs berättelse om hur de amerikanska astronauterna berättade för honom att de hade varit på månen.

När Rogozin år 2018 själv blev chef för Roscosmos ökade hans möjligheter att ta reda på fakta. Hans frågor resulterade i att han kritiserades av anonyma akademiker i Ryssland för att undergräva det “heliga samarbetet med NASA”. Han fick till och med “ett argt telefonsamtal från en högt uppsatt tjänsteman” som anklagade honom för att komplicera de internationella relationerna.

USA:s månlandning med Apollo 11 var, enligt den officiella amerikanska versionen, den första bemannade flygningen till månen, med Neil Armstrong och Buzz Aldrin som gick till historien som de första människorna att gå på dess yta. Flygningen föregicks av det obemannade sovjetiska Luna 2-programmet, som banade vägen för den här typen av rymdforskning.

I april 2022 kungjorde president Vladimir Putin att Ryssland kommer att återuppta landets månprogram.

60 Minutes Australia: Was the Moon landing real or fake?

Källa och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq