Ryssland inleder storskalig attack mot Ukrainas militärindustriella anläggningar

publicerad 2 maj 2023
- av NewsVoice
Explosioner i Pavlograd den 1:a maj 2023. Privata vidfeoklipp
Explosioner i Pavlograd den 1:a maj 2023. Privata vidfeoklipp

Rysslands försvarsministerium uppgav på måndagen att dess styrkor under natten genomfört missilattacker mot ukrainska militäranläggningar, inklusive vapenförråd och ammunitionsfabriker. Uppgifterna bekräftas av flera västliga medier och regionalbelokningen i Ukraina.

“Ikväll [1: maj] inledde Ryska federationens väpnade styrkor en gruppmissilattack med luft- och sjöbaserade långdistansprecisionsvapen, mot Ukrainas militärindustriella komplex”, sa ministeriet under sin dagliga medie-briefing och tillade att “alla designerade mål träffades” – ryska försvarsministeriet

Den ryska militären specificerade inte exakt vilka platser som var måltavlor, men ukrainska medier rapporterade om attacker i regionerna Kiev, Sumy och Dnepropetrovsk. Den sistnämnda regionen kan ha drabbats av det värsta attackerna. En massiv explosion som rapporterats i utkanten av staden Pavlograd, skriver ryska RT och korresponderande videoklipp i sociala medier från privatpersoner bekräftar uppgifterna.

Video: Enorm explosion i Pavlograd den 1 maj 2023 i Ukraina. 

Missilattacken orsakad, enligt uppgifter, även en massiv sekundär explosion som följdes av flera mindre explosioner. Videoklipp visar pelare av vit rök på platsen, vilket vanligtvis orsakas av detonation av projektiler med fast bränsle, t.ex. luftvärnsmissiler, skriver RT.

Pavlograd-attacken förstörde bränsle- och ammunitionsförråden hos Ukrainas 46:e luftburna brigad, som har förberett sig för den mycket omtalade och hotande ukrainska motoffensiven, hävdar Vladimir Rogov, en högt uppsatt rysk tjänsteman i Zaporozhye-regionen, med hänvisning till rapporter från lokalbefolkningen.

Ukraina sade att 15 av 18 kryssningsmissiler som avfyrades av Ryssland framgångsrikt sköts ned och skyddade huvudstaden Kiev och andra större städer där luftvärnssirener ljöd, skriver Reuters.

Attackerna förstörde också upp till 16 S-300 luftvärnsbatterier som är stationerade i området, sa tjänstemannen till nyhetsbyrån TASS.

Enligt ukrainska räddningstjänster skadade och förstörde explosionerna i Pavlograd upp till 80 bostäder och omkring två dussin flervåningshus. Räddningstjänsten har också bekräftat att en ospecificerad “industrianläggning” i området har skadats, utan att avslöja dess exakta karaktär.

Under de senaste dagarna har både Ryssland och Ukraina till synes utökat sina långdistansattacker mot varandra, och den ökade militära verksamheten kommer före den ukrainska motoffensiven som länge har annonserats.

Moskva har hävdat att flera kommandoposter som används av ukrainsk militär har förstörts, och har rapporterat att man har slagit till mot grupper av ukrainska reserver. Kiev har å sin sida ökat sin beskjutning av bostadsområden i den ryska staden Donetsk och andra gränsregioner, med flera civila offer som följd.

Ukrainska styrkor genomförde också en attack mot en oljedepå på Krim, och taleskvinnan för den ukrainska militärens södra kommando, Natalja Gumenjuk, bekräftade att attacken kom som en förberedelse för Kievs motoffensiv, skriver RT.

Översättning: NewsVoice. Källor RT (Russia launches large-scale attack on Ukraine’s military-industrial facilities), Reuters, The Intel Drop, TASS och privata videoklipp på Twitter och Telegram


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Fortsätter Ryssland med liknande attacker som nyligen blir det ingen Ukrainsk motoffensiv. Deras reserv-förnödenheter lär i hög grad vara förstörda,

 • Så som attacken mot oljelagret i Sevastopol beskrivs, är det sannolikast att den utfördes av UK/US. Dylika attacker är av erfarenhet från bl a Syrien en specialitét för UK.

 • Ryssarna har troligtvis rensat ur en bunker på 120 meters djup i Kiev med tillhörande toppskicket av bla generaler och Nato-personal mm, 300 döda. Kinshal-missilerna skall tydligen vara ostoppbara hypersonicmissiler.

 • Ryssland måste ha världens effektivaste kryssningsmissiler, tänk att 3 missiler kan ställa till med så mycket förstörelse och tur för Ukraina att de sköt ned de 15 av 18 missiler, annars hade hela Ukraina blivit bombat. Jag undrar om Reuters har alla hästarna hemma, eller styrs de av Ukraina?

  • Läser man flera av de artiklar som beskriver attackerna, så handlar det om avsevärt fler vapeninsatser än 3. De flesta media i väst är hårt kontrollerade propagandaorgan avseende Ukraina. Och klart opålitliga!

  • Reuters är ett språkrör för usa och nato, med samma obefintliga trovärdighet som bbc, cnn, new york times, washington post, svt med flera.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *