USA skickar ytterligare 300 miljoner dollar i amerikanska vapen till Ukraina

publicerad 4 maj 2023
- av Gästskribent
Försvarsminister Lloyd J. Austin III
Försvarsminister Lloyd J. Austin III lyssnar på frågor under en presskonferens med den svenske försvarsministern Pål Jonson på Muskö örlogsbas, den 19 april 2023.

Försvarsdepartementet tillkännagav i dag [3 maj] ett ytterligare säkerhetsbiståndspaket för Ukraina som innehåller mer ammunition till USA:s högrörliga artilleriraketsystem och andra vapen för att beväpna de ukrainska styrkorna mot Rysslands oprovocerade aggressionskrig.

Det senaste [nya] paketet, som är värt upp till 300 miljoner dollar, är den 37:e insatsen av DoD-utrustning till Ukraina sedan augusti 2021.

Förutom HIMARS-ammunition omfattar paketet ytterligare artilleri- och granatkastarpatroner, pansarvärnsförmåga, tung transportutrustning och reservdelar för fältutrustning.

Det ytterligare amerikanska säkerhetsstödet återspeglar Biden-administrationens löfte om ett bestående stöd till Ukraina inför den ryska aggressionen.

USA har lovat att samarbeta med sina allierade för att förse Ukraina med den kapacitet som behövs för att uppfylla de omedelbara kraven på slagfältet och de långsiktiga behoven av säkerhetsstöd.

Sedan den ryska invasionen i februari 2022 har USA lett 11 möten i Ukrainas försvarskontaktgrupp, en allians av mer än 50 länder som har åtagit sig att försvara Ukraina.

Det senaste UDCG-mötet hölls förra månaden på Ramstein Air Base i Tyskland.

“Våra gemensamma ansträngningar har gjort stor skillnad för Ukrainas försvarare på slagfältet”, sade försvarsminister Lloyd J. Austin III under sitt öppningsanförande. “Och de understryker hur illa Kreml missbedömde sig.”

“Putin trodde att han lätt kunde störta Kiev demokratiskt valda regering. Han trodde att omvärlden skulle låta honom komma undan med det. Han trodde att vår enighet skulle splittras. Men han hade fel – på alla punkter.”

Text: U.S. Department of Defense, “DoD Announces Latest Security Assistance Package for Ukraine” av Joseph Clark. Översättning: NewsVoice


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Relaterat
  Bolton touts ‘grand strategy’ to counter Russia and China:
  A New American Grand Strategy to Counter Russia and China

  “Former US National Security Advisor John Bolton has urged Washington to implement a new Cold War-style strategy against Russia and China. According to the long-time foreign policy hawk, the West should cut back on social programs to fund military spending, renew testing of nuclear weapons, and provide security guarantees to Taiwan.”

  RT.com: https://www.rt.com/news/574649-john-bolton-grand-strategy/

  Wall Street Journal: https://www.wsj.com/articles/a-new-american-grand-strategy-to-counter-russia-and-china-asian-nato-aukus-collective-defense-taiwan-da555cf

 • ” Oprovocerade aggressionskrig”.

  Mycket kan väl sägas om Putins regim, men helt oprovocerat? Verkligen? Självinsikten verkar väl inte så hög direkt.

  “Aggresionskrig”? Finns det “krig” som inte är aggresiva? Alla dessa nyord för att hela tiden understryka det fruktansvärda i allt. Det är nu inte ett anfall, utan ett olagligt anfall. Och anfllet är inte bara som vanligt fruktansvärt, utan nu är det också aggresivt tänka sig. Kommer inte på alla nyfyndigheter man hört. Men man får känslan av att man desperat försöker få folk att ycka så illa om kriget som möjligt, tydligen räcker inte det fysiska faktum att det är krig längre? Är människor för likgiltiga tycker man? För nu är det inte bara krig, utan tydligen ett fruktansvärt krig.

  Känner någon till ett helt oprovocerat, icke aggresivt, och inte alls fruktansvärt krig? Kanske ett litet lagom mysigt söndagskrig som någon lite passivt aggresivt bara ställer till med för de inte har något annat för sig?

  Idag är det ju mer eller mindre förbjudet att visa riktiga krigsscener. Man kan dränka ungarna i blod och kroppsdelar osv så länge det är helt orealistiskt våld från hollywood. Då är det OK. Varför inte visa verkligheten utan censur och utan vinkling? Människor utan kroppsdelar, söndertrasade, människor i riktig chock. Helt utan propagandan. Bara visa människor vad krig verkligen gör så de förstår. De flesta verkar ju idag inte kunna sätta sig in i vad det verkligen innebär.I så fall hade man ju inte sett sådan här urbota dumma kommentarer.

  “Vi behöver mer vapen och ammunition gott folk”.
  https://twitter.com/skyttedal/status/1618900939133566978?cxt=HHwWhIDSufX0vvcsAAAA

  Verkligen? Vore det inte bättre om alla rustade ner istället?

  • Bra skrivet Josef! En intressant reflektion och jag håller helt med dig!
   Ofta känns det som att folk i olika kommentarsfält skriver om en fotbollsmatch, och hejar på ett lag, när det i själva verket är något oerhört tragiskt som utspelar sig där det knappt går att ens föreställa sig vidden av eländet.

   Djupt tragiskt det hela.

   • Ja, en jävligt dyr fotbollsmatch. Med många bengaliska eldar.

    Djupt tragiskt på alla sätt och vis.

 • “Putin trodde att han lätt kunde störta Kiev demokratiskt valda regering. Han trodde att omvärlden skulle låta honom komma undan med det. Han trodde att vår enighet skulle splittras. Men han hade fel – på alla punkter.”Byt ut Putin med Nato (Väst) så kommer vi sanningen närmast! USA, Storbritannien och EU har förberett sig sedan de störtade den folkvalde presidenten 2014. Det tänkta scenariot har varit att stycka upp Ryssland i “mindre delar” som kontrolleras av då främst USA och England. Nato har sedan 2014 rustat upp Ukrainas arme till en nivå som bedömdes vara likvärdig med Ryssland. Väst gjorde en missbedömning och som nu visar sig sluta i ett totalt fiasko?

 • Vad är meningen med att dela ordagrant MSM artiklar?? Detta kan läsas i västs propagandamedia.

  • Totalt meningslöst att alternativmedia numera rapporterar konstant om nyheter som kan läsas i alla tidningar och kan ses i nyhetssändningar!
   Nyhetstorka kan det inte vara så det måste vara brist på journalister och jounalistik!

  • Det betyder ju bara att t ex Newsvoice har ett bredare spektrum av information (propaganda).
   Jag för min del uppskattar att kunna läsa t ex denna artikel i Newsvoice. Inte minst för att i kommentarsfältet kommer ofta en hel del intressanta inlägg.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *