Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

75%

75.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 09:20.

USA skickar ytterligare 300 miljoner dollar i amerikanska vapen till Ukraina

publicerad 4 maj 2023
- Gästskribent
Försvarsminister Lloyd J. Austin III
Försvarsminister Lloyd J. Austin III lyssnar på frågor under en presskonferens med den svenske försvarsministern Pål Jonson på Muskö örlogsbas, den 19 april 2023.

Försvarsdepartementet tillkännagav i dag [3 maj] ett ytterligare säkerhetsbiståndspaket för Ukraina som innehåller mer ammunition till USA:s högrörliga artilleriraketsystem och andra vapen för att beväpna de ukrainska styrkorna mot Rysslands oprovocerade aggressionskrig.

Det senaste [nya] paketet, som är värt upp till 300 miljoner dollar, är den 37:e insatsen av DoD-utrustning till Ukraina sedan augusti 2021.

Förutom HIMARS-ammunition omfattar paketet ytterligare artilleri- och granatkastarpatroner, pansarvärnsförmåga, tung transportutrustning och reservdelar för fältutrustning.

Det ytterligare amerikanska säkerhetsstödet återspeglar Biden-administrationens löfte om ett bestående stöd till Ukraina inför den ryska aggressionen.

USA har lovat att samarbeta med sina allierade för att förse Ukraina med den kapacitet som behövs för att uppfylla de omedelbara kraven på slagfältet och de långsiktiga behoven av säkerhetsstöd.

Sedan den ryska invasionen i februari 2022 har USA lett 11 möten i Ukrainas försvarskontaktgrupp, en allians av mer än 50 länder som har åtagit sig att försvara Ukraina.

Det senaste UDCG-mötet hölls förra månaden på Ramstein Air Base i Tyskland.

“Våra gemensamma ansträngningar har gjort stor skillnad för Ukrainas försvarare på slagfältet”, sade försvarsminister Lloyd J. Austin III under sitt öppningsanförande. “Och de understryker hur illa Kreml missbedömde sig.”

“Putin trodde att han lätt kunde störta Kiev demokratiskt valda regering. Han trodde att omvärlden skulle låta honom komma undan med det. Han trodde att vår enighet skulle splittras. Men han hade fel – på alla punkter.”

Text: U.S. Department of Defense, “DoD Announces Latest Security Assistance Package for Ukraine” av Joseph Clark. Översättning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq