USA höjer lånetaket – undviker åter statskonkurs och finanskatastrof för Väst

publicerad 29 maj 2023
- Kristoffer Hell
Janet Yellen, Secretary of the Treasury
Janet Yellen, Secretary of the Treasury

President Joe Biden och hans politiska motståndare i kongressen, Republikanerna, skakade på lördagskvällen hand på att lyfta den amerikanska regeringens lånetak, för närvarande 31,4 biljoner dollar. Hade lånetaket inte lyfts hade konsekvenserna kunnat bli katastrofala, både för USA och världsekonomin, varnade den anrika tankesmedjan Council on Foreign Relations.

Janet Yellen, chef för det amerikanska US Treasury, varnade fredagen den 26 maj 2023, att lyfts inte lånetaket kommer den amerikanska staten tvingats ställa in betalningarna redan den 5 juni.

IMF-chefen Kristalina Georgieva kritiserar också Washingtons politiska oförmåga att komma överens om att lyfta lånetaket:

“Marknaden med amerikanska statsobligationer är ett ankare för stabiliteten i det globala finanssystemet .. dra upp det här och världsekonomin – fartyget vi alla befinner oss på – hamnar i stormiga och, ännu värre, outforskade vatten”.

USA införde lånetaket 1917, det vill säga hur mycket kongressen tillåter att den amerikanska regeringen kan låna och har sedan 1960 lyft taket vid 78 tillfällen, senaste 2021. Sedan 2001, året då 9/11 inträffade och Washington inledde en era med ständiga krig, har USA levt med konstant budgetunderskott.

Det formella beslutet att höja lånetaket förväntas tas i kongressen i morgon, måndag den 29 maj 2023.

Svenska Ekonomikanalen förklarar statskonkurs:

“Om ett land missar betalningar till utländska fordringsägare går det i statskonkurs, eller blir statsbankrutt som det också kallas.

Till skillnad mot när företag och privatpersoner går i konkurs finns det inga klara konkursförfaranden för stater. Så exakt vad som händer kan skilja sig från fall till fall.

En sak är dock säker. Ett land som har gått i konkurs tappar förtroendet på den internationella kapitalmarknaden. Om de får låna pengar igen så blir räntan de får betala hög.”

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det råder ingen tvekan om att dollarn är på väg emot kollaps. Det står f.n. 30 länder i kö för att gå med i BRICS-samarbetet och innan årets slut lär det säkert vara 50. Det innebär att enskilda länder gör upp i vilken valuta som ska användas vid handel emellan resp. länder. Allt bygger på guldets värde (som det var före 1971). USA har under många år tryckt upp dollar som saknar teckning, som mer är att likna vid monopolpengar. Kriget i Ukraina är ett sista desperat försök att rädda dollarn. Vi kan likna den med; “kejsarens nya kläder” och det bara en fråga om tid innan “barnet” säger att kejsaren är naken?

 • Detta är ju som att sparka en burk framför sig när man går och inte vill plocka upp den? När ska verkligheten komma ifatt pengamånglarna som skapar “resurser” ur intet! Det “postindustriella” samhället som “ekonomer” yrat om kan inte existera utan att västvärlden suger ut länder i tredje världen och tror de ska slava för småpengar i all evighet medan “vi” skickar värdelösa papperslappar som “betalning” för varor och naturresurser. Och det är vi vanligt folk som får det sämre medan skojare som Vanguard, Blackrock och de globala oligarkerna, typ Soros, Gates blir allt rikare och ökar sin makt. Skattebetalarna i väst är alltså snart i samma situation som de som slavar i uländerna för småpengar då staten och kapitalet här lägger vantarna på det mesta av pengarna vi tjänar. Den lokala sunda kapitalismen med småföretag, handlare och lantbruk slås ut av globalismen och detta styrs av EU/USA och “våra” folkvalda även om man kan misstänka att många av “våra” politiker är för dumma eller korrupta för att begripa vad som händer!

 • Ibland undrar man hur stor ballongen kan bli?

  Från de stratosfäriska höjderna blir sen fallet så mycket högre.
  Varför dra ut på lidandet?

 • Det är inte världen som skakas om dollarn havererar. DÄREMOT VÄSTVÄRLDEN OCH DESS OLIGARKER, t ex Vangards makt.

  En havererad dollar skulle föra lycka och utveckling med sig, genom att diverse olika hysterier typ “klimatkris” försvinner, liksom att “grön omställning” blir helt omöjlig. I bägge fallen en välsignelse!

 • Att höja lånetaket, betyder att den stundande ekonomi kraschen blir högre, dvs garanterat kännbarare.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *