Air Defender 23 – Tyskland leder den största multinationella flygvapenövningen i NATO:s historia

publicerad 12 juni 2023
Air Defender 2023. Foto: Tyska Luftwaffe
Air Defender 2023.

Den tyskledda multinationella övningen Air Defender 23 är den största flygvapeninsatsen i NATO:s historia. Från den 12-23 juni är målet att öva flygoperationer med allierade och partnerflygstyrkor. Fokus ligger på att optimera och utöka samarbetet mellan de deltagande länderna.

“Med övningen Air Defender 23 öppnar vi ett nytt kapitel i den transatlantiska historien”, sade generallöjtnant Ingo Gerhartz, chef för det tyska flygvapnet, vid en presskonferens för tyska och amerikanska journalister i USA i början av april.

“Med övningen Air Defender 23 öppnar vi ett nytt kapitel i den transatlantiska historien”

Övningen – som Tyskland började planera 2018 – bygger på ett kollektivt försvarsscenario, även kallat artikel 5-scenario, där de allierade skickar sina flygvapen till Tyskland för att kämpa mot hybridockupationsstyrkor från en fiktiv motståndare.

I samordnade kombinerade operationer visar de allierade flygstridskrafterna att de kan försvara NATO:s territorium med snabba avgörande åtgärder. Övningens storskaliga operationer involverar nästan 10.000 personer och mer än 250 flygplan från 25 nationer och NATO.

De amerikanska flygstridskrafter som skickas till Tyskland består till största delen av Air National Guard-enheter från 35 amerikanska delstater. Huvuddelen av de deltagande styrkorna opererar från tre tyska flygvapenbaser och andra flyger in från sina hemmabaser.

Air Defender 23 visar på transatlantisk solidaritet genom det synliga bidraget från USA:s flygvapen. Tysklands förmåga att ta emot och vara värd för stora flygkontingenter på sina flygfält möjliggör bland annat det amerikanska Agile Combat Employment-konceptet som underlättar kortsiktiga och ut-och-återvända utplaceringar [deployments].

Sist men inte minst är Air Defender en viktig demonstration av NATO:s avskräckning och försvar i det euroatlantiska området som ska försäkra befolkningen om de allierades sammanhållning och engagemang.

Enligt den tyske flygvapenchefen, generallöjtnant Gerhartz, svarar Tyskland – genom att planera, organisera och genomföra Air Defender 2023 – på uppmaningar att ta ett större ansvar i det globala säkerhetsområdet

Text: NATO.int, Allied Air Command Public Affairs Office och det tyska flygvapnet

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq