Air Defender 23 – Tyskland leder den största multinationella flygvapenövningen i NATO:s historia

publicerad 12 juni 2023
Air Defender 2023. Foto: Tyska Luftwaffe
Air Defender 2023.

Den tyskledda multinationella övningen Air Defender 23 är den största flygvapeninsatsen i NATO:s historia. Från den 12-23 juni är målet att öva flygoperationer med allierade och partnerflygstyrkor. Fokus ligger på att optimera och utöka samarbetet mellan de deltagande länderna.

“Med övningen Air Defender 23 öppnar vi ett nytt kapitel i den transatlantiska historien”, sade generallöjtnant Ingo Gerhartz, chef för det tyska flygvapnet, vid en presskonferens för tyska och amerikanska journalister i USA i början av april.

“Med övningen Air Defender 23 öppnar vi ett nytt kapitel i den transatlantiska historien”

Övningen – som Tyskland började planera 2018 – bygger på ett kollektivt försvarsscenario, även kallat artikel 5-scenario, där de allierade skickar sina flygvapen till Tyskland för att kämpa mot hybridockupationsstyrkor från en fiktiv motståndare.

I samordnade kombinerade operationer visar de allierade flygstridskrafterna att de kan försvara NATO:s territorium med snabba avgörande åtgärder. Övningens storskaliga operationer involverar nästan 10.000 personer och mer än 250 flygplan från 25 nationer och NATO.

De amerikanska flygstridskrafter som skickas till Tyskland består till största delen av Air National Guard-enheter från 35 amerikanska delstater. Huvuddelen av de deltagande styrkorna opererar från tre tyska flygvapenbaser och andra flyger in från sina hemmabaser.

Air Defender 23 visar på transatlantisk solidaritet genom det synliga bidraget från USA:s flygvapen. Tysklands förmåga att ta emot och vara värd för stora flygkontingenter på sina flygfält möjliggör bland annat det amerikanska Agile Combat Employment-konceptet som underlättar kortsiktiga och ut-och-återvända utplaceringar [deployments].

Sist men inte minst är Air Defender en viktig demonstration av NATO:s avskräckning och försvar i det euroatlantiska området som ska försäkra befolkningen om de allierades sammanhållning och engagemang.

Enligt den tyske flygvapenchefen, generallöjtnant Gerhartz, svarar Tyskland – genom att planera, organisera och genomföra Air Defender 2023 – på uppmaningar att ta ett större ansvar i det globala säkerhetsområdet

Text: NATO.int, Allied Air Command Public Affairs Office och det tyska flygvapnet

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Newsvoice agerar språkrör åt nato genom att publicera dess förskönande beskrivning av det här bedrövliga jippot. Som salt i såret avslutas artikeln med en uppenbar lögn från “tyske flygvapenchefen”.

  Dags för redaktören att bestämma sig för om newsvoice ska vara språkrör för nato eller verka för fred i europa!!!

  • NewsVoice är inte en aktivistsajt, en partsinlaga eller en ideologisk förening utan en tidning. En tidning ska kunna visa “boths side of the story”, vilket vi gör OM vi finner innehåll (eller får innehåll skickat till oss) som vi kan publicera med tillstånd.

   Vi har öppna kommentarsfält. Försök att efterdebattera innehållet på NATO:s eller Pentagons hemsida…

   Återkom och berätta hur det gick.

 • Det är kusligt hur historien upprepar sig? Läser Lewis L. Lorwin och hans bok; “Det andra världskrigets ekonomiska följder” och redan i inledningen träffar han rätt i; “Det har blivit en strid, som inte längre gäller uppgörelsen av gamla räkningar, utan vem som skall äga och uppbygga framtiden – och på vad sätt” Där har vi Ukraina i ett nötskal och väst kämpar för sin överlevnad, då det vet att deras tid är förbi. Redan nu har Ukraina blivit det första land i världen där man kommer att tillämpa, “the Great Reset”.
  Den här Nato-övningen är förmodligen den sista stora övning som genomförs och anledningen är ett allt svalare intresse för krigsorganisationen Nato? Alla Europas länder knäar av den ekonomiska börda som påtvingats dem p.g.a. Ukraina-kriget. En sak kan vi vara säkra om och det är att historien kommer att döma de politiker som vurmade för mer vapen åt Ukraina. Nu är det hög tid för en helt ny världsordning? Jo, det var var som sant, Lewis L. Lorwin skrev sin bok 1941.

  • Det är just av ovanstående skäl, som oligarkerna måste starta det tredje världskriget nu. Om man väntar längre kommer NATO (North Atlantic Terror Organization) att falla sönder. Även EU kommer att kollapsa utan storkrig, eftersom de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland raskt ruinerar medlemsländerna.

 • Nu är det stor risk för utökat krig. Ett krig som Sverige dras in i. Det här är inte mitt krig. Det är oerhört tragiskt för alla i Ukraina.
  Det är en sak att vara solidarisk och visa ukrainska flaggan på twitter och fb och att vägra Marabou. Signalera vår godhet som vi är så duktiga på i tid och otid. Men om det smäller på riktigt? Vad gör vi då?

  Vi har skänkt (eller sålt?) vapen som används mot Ryssland. På olika sätt är vi redan delaktiga.

  Det är nog ingen svensk som är mentalt förberedd för ett krig där vi blir anfallna? Jag är det inte. Krig i vårt land!?
  Våra politiker och makthavare har baxat oss ända hit. Jag vill ha fred. Diplomati och förhandlingar.
  Man får hoppas på det bästa.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *