75 skadade när FN:s KFOR-styrka drabbade samman med serber i Kosovo – NATO skickar 700 nya soldater

publicerad 3 juni 2023
- av Kristoffer Hell
Demonstration mot NATO i Kosovo. Foto: Georgi Lecovski, EPA-EFE
Demonstration mot NATO i Kosovo.

50 civila serber och 25 soldater från NATO:s KFOR-styrka uppges ha skadats vid en sittdemonstration i den serbdominerad orten Zvecan. Våldet startade när polis, understödd av NATO, kastade flashbangs (distraktionsgranater) och tårgas bland demonstranterna.

Demonstrationen var en reaktion på utnämnandet av fyra albanska borgmästare i den serbdominerade norra delen av utbrytarrepubliken. Valen genomfördes efter att de tidigare borgmästarna, som protest när Pristina försöka tvinga den serbiska befolkningen att använda ID-handlingar utfärdade av Kosovo, avsagt sig sina uppdrag.

När Kosovo då utlyste nya borgmästarval, bojkottade befolkningen denna varpå de albanska kandidaterna “vann” i ett val med mindre än 4% deltagande.

NATO avser fortsätta att eskalera och skickar 700 nya soldater till Kosovo.

Försvarsmakten i det angränsande Serbien har gått upp i högsta beredskap, redo att varnar för att en snubbeltråd som skulle kunna resultera i en serbisk intervention till skydd för den serbiska befolkningen i norra Kosovo är om etniska serber “dödas eller tvångsförflyttas”.

År 2008 bröt sig Kosovo, med stöd av USA och NATO, ut ur Serbien och utropade en egen republik.

Bland länder som inte erkänner Kosovos existens återfinns Spanien, Grekland, Ryssland, Kina, Indien och Brasilien, liksom stora delar av Latinamerika och Afrika söder om Sahara.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Ämne: Kosovo
  • Intressant är att det är två Nato-länder (Grekland, Spanien) som inte erkänner Kosovo? Och att inte BRICS-länderna gör det?

    • Det beror på att Spanien har regioner såsom Katalonien som vill också utropa självständighet och Grekland har Kreta.

  • Härligt att vi röstade för att gå med i EU, handels och fredsunionen. Därför är det så “fredligt” i Europa/övriga världen. Dessutom inte några handelsförhinder inom Eu eller med övriga världen…..smile

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *