Konsten att bygga och inreda en vinkällare på rätt sätt

publicerad 22 juni 2023
Inred din vinkällare

En vinkällare är något alla vinälskare drömmer om att ha hemma. Med våra tips kan du också bygga och inreda en vinkällare i ditt hus. Det finns en del viktiga saker att komma ihåg för att dina viner ska må bra och här går vi igenom allt du behöver veta och ger dig några enkla tips.

Vad är viktigaste egenskaperna för en vinkällare?

En vinkällare är inte bara ett förråd där man ställt ett par vinställ för att förvara sina favoritviner. Vinkällaren är designad för att dina viner ska må bra och inte skadas. Det är viktigt att vinerna skyddas från starkt ljus och vibrationer samt att både temperatur och luftfuktighet är på rätt nivå.

Skydda dina viner från starkt ljus

En vinkällare behöver vara mörk och skydda vinflaskorna från starkt ljus. Viner som överexponeras för ljus kan ändra färg och se mindre aptitlig ut. Se därför till att din vinkällare är mörk och att du endast har ljuset igång när du lägger ner eller väljer vin.

Rätt luftfuktighet är viktigt för korken

För hög luftfuktighet i en vinkällare kan leda till att både etiketten på flaskan och korken påverkas negativt. Etiketter kan tappa färg och vara svåra att läsa och till och med falla av flaskan. Men det är skador på korken som kan leda till de största problemen. Om flaskan har naturlig kork kan korken omformas eller gå sönder. För flaskor med skruvkork är detta dock inget problem som du behöver tänka på.

Skydda flaskorna från alla typer av vibrationer

I de flesta hem finns många typer av vibrationer som vi inte känner av. Dessa kan vara från trafiken utanför huset, från tvättmaskinen, springande barn eller husdjur och andra källor i och runt ditt hem.  Dessa små och stora vibrationer stör inte oss särskilt mycket men har en negativ inverkan på viner och vinflaskor.

Röda viner är särskilt känsliga mot vibrationer och kan förstöras helt om de förvaras i en vinkällare med konstanta vibrationer i flera år. För att skydda dina viner bör du prata med din hantverkare eller bygghandel för att hitta den optimala lösningen för att minska vibrationerna i din vinkällare.

Rätt temperatur och god ventilation är A och O

Eftersom viner kan ta upp smaker och lukter genom korken är det viktigt att ha god luftventilation i vinkällaren. Ventilationen påverkar även luftfuktigheten och temperaturen så det är den viktigaste detaljen att fokusera på när man bygger en vinkällare. Just temperaturen påverkar vin mer än något annat.

Den bästa temperaturen för viner är 10 ºC, så gör ditt yttersta för att hålla din vinkällare så nära denna temperatur som möjligt. Detta kan åstadkommas mekaniskt eller genom att ventilera korrekt. Tänk på att mekaniska lösningar leder till fler vibrationer och du bör kompensera för detta med olika metoder för att minska vibrationerna så mycket som möjligt.

Hur du bäst förvarar vinflaskor i din nya vinkällare

När vinkällaren är byggd och du har rätt temperatur och luftfuktighet är det dags att hitta ett praktiskt  sätt förvara dina fina vinflaskor. Det finns gott om vinställ och vinskåp som är praktiska lösningar och som du kan inreda din vinkällare med. Vissa väljer att bygga sina egna förvaringslösningar för att optimera de förvaringsytor de har tillgängliga i källaren.

Oavsett hur du väljer att förvara dina flaskor bör du komma ihåg att aldrig förvara dem upprätt. Vinflaskor ska ligga ner, nästan helt plant, när de förvaras under längre perioder. Förvara flaskan med halsen lutad nedåt så att vinet håller korken fuktig och samtidigt håller ute syre som kan påverka vinets smak och utseende.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq