Ryssland och USA förutser utdragna krig – Högstadieelever i Ryssland tränas militärt

publicerad 3 juni 2023
- av Kristoffer Hell
Ryska militären tränar högstadieelever, 2023. Foto: Valery Matytsin, TASS
Ryska militären tränar högstadieelever, 2023.

Försvarsledningarna i Washington och Moskva synes båda förutse och planera för ett längre krig. USA:s överbefälhavare Mark Miley tror att fredsförhandlingar i Ukraina kan starta inom tidigast 2024-2025.

Rysslands försvarsminister Sergej Shoigu begärde tisdagen den 2 maj 2023 en produktionsfördubbling av avancerade robotsystem, liksom andra typer av ammunition och vapen.

Vid den ryska interventionens start, den 24 februari 2022, verkar Moskva ha planerat för att kort och begränsat krig.

USA:s ovilja till fred synes dock ha ändrat situationen och sedan en tid förbereder sig den Ryska Federationen på en långvarig konflikt med inslag av inrikes mobilisering erinrande om det Kalla Kriget 1947-1991.

Dimitrij Medvedev, tidigare president för Ryssland och i dag chef i Kremls säkerhetsråd, har varnat ledningarna inom den ryska vapenindustrin att missade leveransdatum kan sluta i åtal.

I mars 2023, skrev presidenten Putin under ett dekret som möjliggör för den ryska staten att vid undantagstillstånd ta över verksamheten vid företag inom försvarsindustrin som inte fullgör sina kontrakt till staten.

Som ett direkt resultat av det av USA ledda Västs respons på Moskvas intervention i Ukraina kommer högstadieelever i Ryssland från och med september 2023 också att ha grundläggande militär utbildning på schemat, och bland annat lära sig att hantera automatkarbinen Kalashnikov, kasta handgranater och ge första hjälpen.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Dessa regler för vapenutbildning av ryska skolelever är gamla. Sannolikt ända sedan WW2. Det börjar med materiakkännedom, alltså att demontera resp montera pistol resp gevär. Sett till kriget i Ukraina är det inte förvånande om det utöver handgranat ingår hantering av pansarvärnsvapen. Vad jag förstår är skjutning inte speciellt prioriterad. Delar av det ryska programmet genomfördes en gång även i Sverige (civilförsvarskunskap). Går vi med i NATO så återuppstår inte otroligt något liknande det ryska programmet i Sverige. Bli inte förvånad.

  • “USA:s överbefälhavare Mark Miley tror att fredsförhandlingar i Ukraina kan starta inom tidigast 2024-2025.” Hade för mig att det var en sak emellan Ukraina/Ryssland? Kan tänka mig att om två år finns inte så mycket att förhandla om? Skulle tro att det finns en annan anledning till att överbefälhavare Mark Miley har svårt att inleda fredsförhandlingar i dagsläget, som är att vapenind. i USA går för högtryck och vill “mjölka” ut så mycket som möjligt?

    • Väst vill väl inte ha fred överhuvudtaget. Är ju panik nu efter Syrien vart med i Arabförbundet igen.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *