Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Tidigare putinrådgivare Sergej Karaganov: Ryssland kan rädda världen från global katastrof med kärnvapen

publicerad 16 juni 2023
- Kristoffer Hell
Sergej Karaganov. Foto: London Conference 2015, CC BY 2.0
Sergej Karaganov

Nyligen publicerade den ryska tidsskriften Profil en krönika som väckt sådant uppseende inom Federationen att den ryska tankesmedjan Global Affairs och RT (redigerad) återpublicerade den. Författaren var professor Sergej Karaganov, en till den ryska regeringen tidigare knuten omvärldsanalytiker.

Karaganovs budskap är att konflikten i Ukraina blott är det senaste kapitlet i en 500 år lång era av västeuropeiskt parasiterande på resten av planeten – en situation som inte kommer att lösas förrän den USA-ledda och liberala totalitarianism en gång för alla besegrats. Det kan kräva användandet av ryska kärnvapen.

Karaganovs huvudpunkter:

  • Världen genomgår just nu en historisk omdaning där Ryssland spelar rollen som militärt och strategiskt ankare och vars ekonomiska front drivs av Kina och Indien – och som världen utanför Väst välkomnar.
  • Den här positiva omställningen driver USA:s imperialistiska president Joe Biden och hans faktion till raseri eftersom den innebär slutet på ett halvt millenium av västligt mjölkande av resten av mänskligheten på dess välstånd. Situationen oroar även USA:s tidigare president Donald Trump, vilken beskrivs som imperienationalistisk i motsats till imperieglobalisten Joe Biden.
  • Det spelar därför ingen större roll om Ryssland vinner kriget i Ukraina eller inte. Vad som än händer kommer Västs fientlighet mot Ryssland och resten av världen utanför Väst att kvarstå.
  • Rysslands utmaning är att förmå USA och Väst att lägga ned sina globalistiska imperiedrömmar.
  • Situationen förvärras av att Väst inte längre verkar särskilt oroat för konsekvenserna av ett kärnvapenkrig. I kombination med fortsatt naiv rysk senfärdighet och önskan om fredliga samförståndslösninger med USA innebär det här i själva verket en fortsatt aningslös vandring in i ett globalt kärnvapenkrig.
  • Karaganov varnar för misstaget att tolka USA:s eventuella beredvillighet att diskutera vapenstillestånd som att Washington skulle vara intresserat av en genuin försoning med världen utanför Väst. Det är ett falskt fredssökande.

Karaganov:

“Fienden måste förstå att vi är redo att genomföra en preventiv vedergällningsattack [med kärnvapen] som svar på alla dessa pågående aggressioner, liksom de som förevarit, med syftet att förebygga att världen halkar in i ett globalt kärnvapenkrig”.

Men vad händer om Västs ledare vägrar inse lägets allvar?

Karaganov kontemplerar alltså en rysk styrkedemonstration med kärnvapen mot ett antal mål för att en gång för alla knäcka ryggraden på Västs globala imperierdrömmar.

Karaganov:

“Moraliskt är detta ett fruktansvärt val. Vi skulle använda ett Domedagsvapen och genom det döma oss själva till allvarliga själsliga förluster, men om vi inte gör det, riskerar inte bara Ryssland att förgås utan hela den mänskliga civilisationen att upphöra existera”.

Beslutet att genomföra en sådan här förebyggande kärnvapenattack, skriver Karaganov, kommer Ryssland att tvingas ta helt ensamt. Inget annat land kommer att stödja det. Inte Kina. Inte Indien. Inget land på södra halvklotet – även om de alla efteråt kommer att vara lättade och tacksamma över att ha blivit befriade och återfunnit sina suveräniteter:

“Efter det kommer Ryssland och mänskligheten att ta sig igenom alla utmaningar och vandra in en framtid som för mig är ljus, multipolär, mångkulturell, mångfärgad och erbjuda länder och folk tillfället bygga sina egna liksom gemensamma framtid.”

Sergej Karaganovs hela artikel:A Difficult but Necessary Decision

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq