Tidigare putinrådgivare Sergej Karaganov: Ryssland kan rädda världen från global katastrof med kärnvapen

publicerad 16 juni 2023
- Kristoffer Hell
Sergej Karaganov. Foto: London Conference 2015, CC BY 2.0
Sergej Karaganov

Nyligen publicerade den ryska tidsskriften Profil en krönika som väckt sådant uppseende inom Federationen att den ryska tankesmedjan Global Affairs och RT (redigerad) återpublicerade den. Författaren var professor Sergej Karaganov, en till den ryska regeringen tidigare knuten omvärldsanalytiker.

Karaganovs budskap är att konflikten i Ukraina blott är det senaste kapitlet i en 500 år lång era av västeuropeiskt parasiterande på resten av planeten – en situation som inte kommer att lösas förrän den USA-ledda och liberala totalitarianism en gång för alla besegrats. Det kan kräva användandet av ryska kärnvapen.

Karaganovs huvudpunkter:

 • Världen genomgår just nu en historisk omdaning där Ryssland spelar rollen som militärt och strategiskt ankare och vars ekonomiska front drivs av Kina och Indien – och som världen utanför Väst välkomnar.
 • Den här positiva omställningen driver USA:s imperialistiska president Joe Biden och hans faktion till raseri eftersom den innebär slutet på ett halvt millenium av västligt mjölkande av resten av mänskligheten på dess välstånd. Situationen oroar även USA:s tidigare president Donald Trump, vilken beskrivs som imperienationalistisk i motsats till imperieglobalisten Joe Biden.
 • Det spelar därför ingen större roll om Ryssland vinner kriget i Ukraina eller inte. Vad som än händer kommer Västs fientlighet mot Ryssland och resten av världen utanför Väst att kvarstå.
 • Rysslands utmaning är att förmå USA och Väst att lägga ned sina globalistiska imperiedrömmar.
 • Situationen förvärras av att Väst inte längre verkar särskilt oroat för konsekvenserna av ett kärnvapenkrig. I kombination med fortsatt naiv rysk senfärdighet och önskan om fredliga samförståndslösninger med USA innebär det här i själva verket en fortsatt aningslös vandring in i ett globalt kärnvapenkrig.
 • Karaganov varnar för misstaget att tolka USA:s eventuella beredvillighet att diskutera vapenstillestånd som att Washington skulle vara intresserat av en genuin försoning med världen utanför Väst. Det är ett falskt fredssökande.

Karaganov:

“Fienden måste förstå att vi är redo att genomföra en preventiv vedergällningsattack [med kärnvapen] som svar på alla dessa pågående aggressioner, liksom de som förevarit, med syftet att förebygga att världen halkar in i ett globalt kärnvapenkrig”.

Men vad händer om Västs ledare vägrar inse lägets allvar?

Karaganov kontemplerar alltså en rysk styrkedemonstration med kärnvapen mot ett antal mål för att en gång för alla knäcka ryggraden på Västs globala imperierdrömmar.

Karaganov:

“Moraliskt är detta ett fruktansvärt val. Vi skulle använda ett Domedagsvapen och genom det döma oss själva till allvarliga själsliga förluster, men om vi inte gör det, riskerar inte bara Ryssland att förgås utan hela den mänskliga civilisationen att upphöra existera”.

Beslutet att genomföra en sådan här förebyggande kärnvapenattack, skriver Karaganov, kommer Ryssland att tvingas ta helt ensamt. Inget annat land kommer att stödja det. Inte Kina. Inte Indien. Inget land på södra halvklotet – även om de alla efteråt kommer att vara lättade och tacksamma över att ha blivit befriade och återfunnit sina suveräniteter:

“Efter det kommer Ryssland och mänskligheten att ta sig igenom alla utmaningar och vandra in en framtid som för mig är ljus, multipolär, mångkulturell, mångfärgad och erbjuda länder och folk tillfället bygga sina egna liksom gemensamma framtid.”

Sergej Karaganovs hela artikel:A Difficult but Necessary Decision

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • I Moskva fortsätter debatten.

  https://www.rt.com/russia/578165-russia-shouldnt-use-nuclear-weapon/

  Ilya Fabrichnikiv håller inte med Karaganov utan tror att mer effektivt, och uppenbarligen mindre destruktivt, är att Ryssland fortsätter på den inslagna vägen där man ger Väst allt rep det behöver för att hänga sig självt offentligen inför den egna befolkningen – vilket onekligen verkar vara vad USA och EU just nu håller på att göra.

  • Fler ryska kritiker, Alexander Dugin och Elena Panin går dagen efter emot Karaganov och påpekar att hans utspel hjälper väst och motverkar Rysslands intention att bygga relationer med världen i övrigt. Det påpekas även att Karaganov ju tidigare vurmade för väst
   https://larouchepub.com/pr/2023/20230619_russian_voices.html
   Men USA kör ju hela tiden med olika bud där en del av dem agerar vettvillig hök beträffande just kärnvapen så det avspeglar kanske samma metod.

 • Det är en originell tanke att rädda världen med kärnvapen. Jag är inte säker på att det kommer att leda till stor tacksamhet.

 • Är det en del i den stora nollställningen, att succesivt vänja opinionen vid kärnvapenanvändning?
  Uttalandet kan vara en taktik för globalisterna att senare kunna peka på att Ryssland var först med att hota om nukleära stridsmetoder. Attacker mot väst kan komma från vilket läger som helst har vi ju sett.
  Tidningarna förmedlar “sanningen” och läsarna vet sedan länge vem som de ska ogilla.

 • US/UK utnyttjar alla såna utspel så det är en svår balansgång att göra prioriteringar för hur man ska varna det irrationella väst.
  US/UKs intensiva mobbning av all opposition i väst och öst har lyckats med det onda syftet att kognitivt isolera övriga västländer från Ryssland.
  Det har aldrig hänt när USA i strid med FN gått till angreppskrig.

 • Det vi upplever nu är ett imperiums uppgång – och fall! Det vi talar om är att Väst,s världsdominans just nu vrider sig som masken på metkroken och hoppas att “klara sig”? EU, USA och naturligtvis England skriker sig hesa om att Ukraina så snabbt som möjligt kan anslutas till både EU och Nato? Ryssland har då en gräns av Nato-länder som sträcker sig från Nordnorge till Svarta Havet? Är det då överraskande att Ryssland känner sig hotade? Västmakterna har arbetat med den här planen sedan 1991 då sovjetunionen och Warszawapakten upplöstes. Nästa steg i planen är att krossa Ryssland och dela upp landet i lagom stora portionsbitar där idékläckaren England erhåller lejonparten.
  Ryssland vet att målet är den ryska nationen och kan givetvis inte vänta på att ta emot det första slaget som kan bli ödesdigert för dem och går därför ut med en allvarlig varning till Väst. Vilken framtid kan Väst erbjuda? Jo, det eviga slaveriet! Det finns en framtid och det är att upplösa, FN, EU, Nato, IMF, WEF och liknande org. som står i vägen för vår framtid.

 • Intressant och skrämmande.
  Jag tänker att artikeln finns många delar som tyvärr är objektivt korrekta och vars konsekvenser är fruktansvärda.
  I den bästa av världar vaknar mänskligheten upp och väljer en annan väg. Den som lever får se.
  Resultatet kommer oavsett vara i linje med vad vi är som art och hur vi fungerar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *