Svenska raketgevär hamnade i händerna på mexikansk drogkartell

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 juni 2023
- NewsVoice redaktion
Mexikansk drogkartell har 2023 fått tag på svenskt raketgevär. Bilder via Infobae.com
En mexikansk drogkartell har 2023 fått tag på det svenska raketgeväret AT4 tillverkat av Saab Bofors i Linköping och Karlskoga.

Medier i Mexiko rapporterar att svenska raketgevär av modellen AT4 tillverkade av Wallenberg-kontrollerade Saab Bofors Dynamics i Karlskoga och Linköping hamnat i händerna på den fruktade drogkartellen Cártel del Golfo (CDG).

Den mexikanska kanalen Infobae uppger att den ökända Gulfkartellens yrkesmördare beväpnade med AK47 och det svenska raketgeväret filmats vid en vägspärr i Matamoros mitt på ljusa dagen.

Den beväpnade mannen i bild sägs vara en man som står under befäl av Grupo Escorpión och “La Kena” från Gulfkartellen (CDG) nära staden Matamoros i delstaten Tamaulipas. Vapnen kommer att användas i konfrontationer med kriminella celler och de väpnade styrkorna, skriver Infobae. Matamoros är en gränsstad till Texas, USA.

Filmen visar flera kartellfordon och minst sju andra personer varav en torped från den kriminella gruppen bär på ett AK-47-gevär och en svensktillverkad AT4.

Den 16 mars 2022 meddelade Vita huset att USA ska tillhandahålla 6000 pansarbrytande raketgevär av typen AT4 till Ukraina. AT4 används primärt av den amerikanska arméns infanteristyrkor för att attackera bepansrade fordon.

ArcanumSkolan 2024

Den amerikanska kanalen Redacted (video nedan) spekulerar i att raketgevär avsedda för Ukraina hamnat på den illegala vapenmarknaden och där sålts till Mexicos drogkarteller.

Svenska raketgevär i Ukraina. Foto: AirPower, 22 mars 2022.
Saab Bofors raketgevär AT4 används i Ukraina. Foto: AirPower, 22 mars 2022.

 

Bofors raketgevär AT4 används i Ukraina. Foto: AirPower, 22 mars 2022.
Raketgevär AT4 och ukrainska soldater. Foto: AirPower, 22 mars 2022.

Modellen M136 AT4 utmärker sig genom sin lätta vikt på cirka 6,8 kg och sin enkla bärbarhet. Det är ett engångsvapen, eftersom projektilen är förladdad i avfyrningsröret, som kasseras efter avfyrning.

Infobae skriver att CDG-mannen (se bildmontaget överst i artikeln) bär på en AT4 avsedd för träning och fältspaning, eftersom enheten är märkt med ett gult band. När vapnet har ett svart band betyder det att det är utrustat med högexplosiv ammunition för större mål som pansarvagnar.

Märket på mannens rygg har insignier som är karakteristiska för Gulfkartellen, särskilt för den cell som leds av José Alberto García Vilano, alias “La Kena”, som även är känd under pseudonymen “Cyclone 19″. Han är enligt läckta DEA-dokument listad som kartellens näst högsta befälhavare. Los Escorpiones uppstod 2006 som en väpnad gren av CDG, skriver Infobae.

Text: Torbjörn Sassersson

Källor och relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Jag råkade av misstag skriva AK4 (svenskt) istället för AK47 (ryskt), i artikeln. Det är nu korrigerat.

  Att torpeden bär en AT4 (Saab Bofors) är däremot etablerat.

 • AT4xxx snart i Sverige, maken till naiva politiker finns inte, att ge grannen vapen att döda din andra granne är vad de svenska politikerna håller på med. Snart kommer den ryska Kinzal och hälsar på.

 • Den humanitära stormakten Sverige, borde skämmas. Stor i orden liten på jorden. Svenska vapen säljes runt
  i världens alla guerillakrig, drogkrig och från Ukraina där korruptionen är närmast total kan de sälja vidare
  från gratislandet Sverige.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *