Ukrainas stora motoffensiv inleddes först idag enligt västmedier

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 juni 2023
- NewsVoice redaktion
Västmedia: Ukrainas stora motoffensiv startade 8 juni 2023. Bilder via RT
Västmedia: Ukrainas stora motoffensiv startade 8 juni 2023.

Den attack som västvärlden har ägnat månader åt att utbilda och förse Ukrainas militär med utrustning inför har inletts, rapporterar flera amerikanska medier på torsdagen. Offensiven är uppbackad av NATO-donerade Leopard-2 stridsvagnar och annat pansar. Kolonner har pressats framåt längs flera vektorer över slagfältet.

Förluster rapporterades när de ukrainska styrkorna försökte slå sig igenom sedan länge förankrade ryska positioner i Zaporizhzhia och Donetsk. Målet är att ta sig över de öppna fälten söder om floden Dnipro mot Krim för att skära av halvön från den så kallade landbron, skriver Warzone.

Krim. Karta: Google Maps
Krim. Karta: Google Maps

NBC News rapporterade att “en våg av attacker” längs den sydöstra fronten “verkade representera en betydande ny framstöt”.

Rysslands försvarsminister Sergey Shoigu uppdaterade under dagen om striderna. Ukrainas 47:e mekaniserade brigad, med upp till 1.500 man och 150 pansarfordon, inledde en attack mot Zaporozhye-fronten. Efter en två timmar lång strid retirerade ukrainarna och förlorade 350 man, 30 stridsvagnar och 11 pansarfordon, sa Shoigu.

Moskva har släppt drönarbilder som visar vad som verkar vara en ukrainsk pansarkolonn som förstörs av artillerield. Några av stridsvagnarna i videon har identifierats som Leoparder som levererats från väst, skriver ryska RT.

Warzone skriver att videofilmer dykt upp som tycks visa hur en rysk kamikaze-drönare attackerar en Hensoldt TRML-4D lastbilsmonterad radar som tillhör de ukrainska väpnade styrkorna. Radar är en nyckelkomponent i IRIS-T SLM luftvärnsrobotsystem och kan vara den enda av sitt slag som hittills levererats till Ukraina.

Även en avfyrningsramp som är kopplad till systemet träffades sannolikt.

Enligt Sergej Shoigu förlorade Ukraina under de första 72 timmarna av den ukrainska offensiven: 3715 man, 52 stridsvagnar, 207 bepansrade stridsfordon, 134 lastbilar, 48 fältartillerikanoner, fem flygplan, två helikoptrar och 53 drönare. På den ryska sidan dog 71 soldater och 210 skadades.

 

Regeringen i Kiev anklagade Shoigu för att sprida falska nyheter och insisterade i går på att den stora offensiven ännu inte hade inletts. Enligt Väst startade offensiven idag torsdag snarare än i måndags.

New York Times citerade amerikanska tjänstemän och ukrainska källor och beskrev striderna, åtminstone fram till igår, som rekognoserande och sonderande.

Ukrainas vice försvarsminister Anna Malyar sa att attacker idag skedde “i flera riktningar”.

Källor

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Det bor omk. 8,4 milj. ryssar i de 4:a östra regionerna m.a.o. 17 % av Ukrainas befolkning. De hade en omröstning om de vill tillhöra Ryssland, eller Ukraina och utfallet var att ca, 98 % valde Ryssland? Man bör därför ställa sig frågan om varför de valde Ryssland, istället för Ukraina? Svaret på konflikten/kriget ligger i den frågan?

  • I västvärlden tror man demokrati betyder att makten d v s EU/USA agenda och politik är det som gäller! Opposition mot deras maktinnehav anses vara försök till att gripa makten! Maggan t ex har väldigt svårt att acceptera någon annan politik än den som sossarna driver vilket närmast kan beskrivas som en sorts liberal-fascism. Den som opponerar är inget värd och ska bekämpas!

   • För en sosse betyder opposition en antidemokratisk åsikt som går utanför
    demokratins gränser m.a.o. sossarnas. Nog är det besynnerligt om vi går
    tillbaka två år var det ingen sosse som propagerade för Nato? “Så länge
    jag är socialdemokratisk försvarsminister är det uteslutet att vi
    ansluter oss till Nato” för att några mån. senare vara en ivrig
    anhängare till Nato? Det som för kännetecknade svensk försvarspolitik
    var “fredssamtal och nedrustning” och som varit en ledstjärna i över 200
    år? “Det är endast genom vapen vi kan uppnå fred”sa Natochefen
    Stoltenberg för en tid sedan och det verkar som om Kristersson svalt
    budskapet med hull och hår? Det finns en enkel lösning på kriget, men
    Väst vet att det rör sig inte om det, “utan är betydligt allvarligare än
    så”- det är Väst,s världsdominans som står på spel.

    • Och det finns massor av videor som visar utslagna stridsvagnar och andra pansarfordon från väst. Ukrainarna försökte häromdagen skämta bort en av de förstörda Leoparderna med att det skulle varit en skördetröska? Många “skördetröskor” ute så här tidigt på säsongen nu av bilderna att döma! Och vilka konstiga “skördetröskor” med kanontorn som ligger och skrotar överallt? Håjaja…Eftersom det nu går så “bra” för Ukraina i kriget måste USA skicka ytterligare 2.1 miljarder till fler vapen, förlåt “skördetröskor”.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *