Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

43%

43.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 25/4 kl 13:45.

Ukrainas stora motoffensiv inleddes först idag enligt västmedier

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 8 juni 2023
- NewsVoice redaktion
Västmedia: Ukrainas stora motoffensiv startade 8 juni 2023. Bilder via RT
Västmedia: Ukrainas stora motoffensiv startade 8 juni 2023.

Den attack som västvärlden har ägnat månader åt att utbilda och förse Ukrainas militär med utrustning inför har inletts, rapporterar flera amerikanska medier på torsdagen. Offensiven är uppbackad av NATO-donerade Leopard-2 stridsvagnar och annat pansar. Kolonner har pressats framåt längs flera vektorer över slagfältet.

Förluster rapporterades när de ukrainska styrkorna försökte slå sig igenom sedan länge förankrade ryska positioner i Zaporizhzhia och Donetsk. Målet är att ta sig över de öppna fälten söder om floden Dnipro mot Krim för att skära av halvön från den så kallade landbron, skriver Warzone.

Krim. Karta: Google Maps
Krim. Karta: Google Maps

NBC News rapporterade att “en våg av attacker” längs den sydöstra fronten “verkade representera en betydande ny framstöt”.

Rysslands försvarsminister Sergey Shoigu uppdaterade under dagen om striderna. Ukrainas 47:e mekaniserade brigad, med upp till 1.500 man och 150 pansarfordon, inledde en attack mot Zaporozhye-fronten. Efter en två timmar lång strid retirerade ukrainarna och förlorade 350 man, 30 stridsvagnar och 11 pansarfordon, sa Shoigu.

Moskva har släppt drönarbilder som visar vad som verkar vara en ukrainsk pansarkolonn som förstörs av artillerield. Några av stridsvagnarna i videon har identifierats som Leoparder som levererats från väst, skriver ryska RT.

Warzone skriver att videofilmer dykt upp som tycks visa hur en rysk kamikaze-drönare attackerar en Hensoldt TRML-4D lastbilsmonterad radar som tillhör de ukrainska väpnade styrkorna. Radar är en nyckelkomponent i IRIS-T SLM luftvärnsrobotsystem och kan vara den enda av sitt slag som hittills levererats till Ukraina.

Även en avfyrningsramp som är kopplad till systemet träffades sannolikt.

Enligt Sergej Shoigu förlorade Ukraina under de första 72 timmarna av den ukrainska offensiven: 3715 man, 52 stridsvagnar, 207 bepansrade stridsfordon, 134 lastbilar, 48 fältartillerikanoner, fem flygplan, två helikoptrar och 53 drönare. På den ryska sidan dog 71 soldater och 210 skadades.

 

Regeringen i Kiev anklagade Shoigu för att sprida falska nyheter och insisterade i går på att den stora offensiven ännu inte hade inletts. Enligt Väst startade offensiven idag torsdag snarare än i måndags.

New York Times citerade amerikanska tjänstemän och ukrainska källor och beskrev striderna, åtminstone fram till igår, som rekognoserande och sonderande.

Ukrainas vice försvarsminister Anna Malyar sa att attacker idag skedde “i flera riktningar”.

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq