Varsel: USA:s federala regering ställer in betalningarna 1:a juni

publicerad 1 juni 2023
- av Kristoffer Hell
Joe Biden, februari 2022. Video: C-SPAN
Joe Biden, februari 2022.

Det amerikanska finansdepartementet, US Treasury, varnade den första maj 2023 för att om lånetaket inte höjs kommer den federala regeringen snart inte kunna betala sina räkningar.

Varningen utfärdades av chefen för finansdepartementet Janet Yellen som i ett brev till kongressen varslade att regeringen redan i början på juni kan stå utan pengar.

President Joe Bidens har kallat till möte med kongressledamöter den 9 maj för att finna en lösning.

2011 befann USA sig i en liknande situation, att regeringen inte kunde betala sina räkningar, och då slutade det med att USA:s kreditvärdering, som normalt låg i topp med AAA på Standard & Poors skala, sänktes till AA+.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

  • Man får rysningar när man ser Bidén på bild. Han ser ut som en mafioso som ljuger obehindrat men så är han ju en av historiens stora krigsförbrytare med tusentals liv på sitt samvete, om han nu hade något!

  • Den “osänkbara skutan” håller på att sjunka, vilket många varnat för under lång tid. Det går inte att trycka upp dollarsedlar i tid och otid. Vi har sett en ohämmad invandring under Biden-regimen och dessutom strött pengar över dem som inte har lust att jobba. Skulle likna det med Tysklands planer om att trycka upp pundsedlar som sedan skulle spridas över England? Det som får dollarn att falla rejält är det utökade BRICS-samarbetet där handeln görs upp i valfri valuta. En tidsfråga innan USA är nödgad att återigen höja lånetaket för att slippa konkurs? Om det vore en sjukdom skulle läkaren ge patienten ett halvår.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *