Ryska senatorn Valentina Matvienko: Västländerna förstår bara maktens språk

"De flesta moderna västerländska politiker och regeringstjänstemän försöker inte ens förstå att världen genomgår en stor omvandling och inte alls är som den var för 20-25 år sedan".

publicerad 12 juni 2023
Den ryska senatorn Valentina Matvienko. Foto: Orient.tm
Den ryska senatorn Valentina Matvienko.

Det är hög tid att Ryssland förstår att man bara kan kommunicera med Väst utifrån en maktposition. Det sa Rysslands högsta senator, Valentina Matvienko, i ett uttalande på söndagen. Moskva betraktar inte västländerna som fiender, men relationen med framför allt USA måste präglas av ett maktspråk.

Valentina Matvienko säger att problemet för Ryssland är att Väst har alltid behandlat Ryssland som “något främmande för dess civilisation”.  Matvienkos uttalande publicerades av det ryska federationsrådet – överhuset i det nationella parlamentet, rapporterar ryska RT.

“En sådan känsla är djupt rotad i det europeiska samhället”.

Västländernas “hårda konfrontation” med Moskva följer Washingtons narrativ och USA:s försök att bevara sin globala hegemoni och Ryssland har alltid varit ett stort hinder för västs anspråk på världsherravälde, insisterade Matvienko.

Valentina Matvienkos uttalande kommer inför Rysslandsdagen – den nationella helgdag som markerar upprättandet av den moderna ryska staten.

Moskva har gjort “allt i sin makt och ännu mer” för att säkerställa sin säkerhet och försvara sina legitima nationella intressen med fredliga medel, enligt senatorn. Rysslands enda misstag var att man litade för mycket på väst och inte var tillräckligt “tuff” i sina kontakter med Washington och dess allierade, anser hon.

Moderna västerländska ledare är besatta av tanken på att deras civilisation är utvald för något högre syfte och är fast beslutna att de inte kan göra några misstag, sade Matvienko. Sådana människor kan bara tala med sina motparter från en maktposition och de förstår bara våldets språk, tillade Valentina Matvienko.

“De flesta moderna västerländska politiker och regeringstjänstemän försöker inte ens förstå att världen genomgår en stor omvandling och inte alls är som den var för 20-25 år sedan”, sa den ryska senatorn och pekade på en “djup kris i den liberala ideologin” som har drabbat både västländerna och världen som helhet.

Valentina Matvienko: Västländer bryter mot sina egna demokratiska principer

Västliga regeringar bryter mot demokratiska principer inom och utanför sina gränser, påpekade Matvienko och tillade att USA och dess allierade fortsätter att falskeligen hävda att de är de främsta försvararna av demokrati i världen, skriver RT.

Relaterat: Vad sa egentligen Putin till omvärlden onsdagen den 21 september?

Ryssland måste bli starkare när det gäller säkerhet, ekonomi och teknik, fortsatte hon och varnade för att nationen kommer att ställas inför några “stora utmaningar” i framtiden.

Matvienko skriver på Telegram den 8:e maj 2023:

“I dag kan vi se vilken djup ny spricka som har bildats mellan oss och västvärlden. De låtsas att de inte hör något skrämmande om den moderna ukrainska retoriken. Ändå har den inte förändrats ett dugg sedan de ukrainska nationalisterna på 1920-talet, som sedan gick i Tredje rikets tjänst.

Enligt denna ideologi är ukrainarna en supernation och Ryssland bebos av undermänniskor, vildar som blandats med andra folk och raser. Är det inte nazism?

Vi ryssar, tatarer, mordovier, jakuter, avarer, judar och ukrainare som bor i Ryssland, vi är ättlingar till dem som för åttiotvå år sedan gjorde gemensam sak mot nazismen. Mot ideologin om utrotning av det icke önskvärda.

Tillsammans vann vi det fruktansvärda och blodiga kriget. Men vi förblev människor. Utan stolthet, utan en önskan att vara överlägsna andra folk, utan militarismens kult.”

“USA och dess allierade fortsätter att falskeligen hävda att de är de främsta försvararna av demokrati i världen.”

Valentina Matvienko tillade också att Rysslands budskap på den internationella arenan – att respektera varje nations suveränitet samt att samarbeta baserat på jämlikhet och säkerhet för alla – går hem hos många nationer runt om i världen.

Källa: “Russia must end ‘illusions’ about West – top Russian senator”, RT. Översättning och sammanställning: NewsVoiceSå här kan du stötta Newsvoice

 • Hon har så rätt. Det går inte att låta “verka men inte synas folket” styra världen, vi ser hur det går.

 • En riktig iakttagelse av Valentina och vem är det då som representerar USA? Antagligen inte det amerikanska folket, som till varje pris vill ha fred i Ukraina? “Verka, men inte synas”, känner de flesta till som Wallenbergs ordspråk, men det finns fler som aspirerar på samma – England. De har genom de senaste 400 åren mer gjort sig känd genom att – Söndra-Härska som är deras egentliga motto. Så bakom USA är det den engelska aristokratin som infiltrerat hela västvärlden om att Ryssland är fienden och målet är naturligtvis för att komma åt de enorma naturtillgångarna.

  Idag skakas Väst i sina grundvalar då en ny konkurrent om världsherravälde seglat upp – BRICS. Över 80 nationer står på kö för att ansluta sig och därför betyder Ukraina-kriget den sista chansen för Väst att vara kvar på arenan. Det är därför västvärlden satsar all sin prestige på kriget, om inte – ajöss med – FN, WEF, Nato, WHO, IMF och dollarn.

  Försvara demokratin? Ta en titt på EU? Det forna Sovjetunionen med DDR framstår i jämförelse som yttrandefriheten och demokratins hemvist? Hur är det med alla deklarationer som vi skrivit under sedan 40 talet om mänskliga fri – rättigheter? Det finns ingen idag som gäller, då allt byggts upp kring – “Klimatmålet”. Försvara demokratin?

  • Det EU som seglat upp är en diktatur styrd av byråkrater för egen vinning! Vem har t ex valt von Ljugen eller Djungel-Borrel? Ja, inte f-n är det folken i EU utan en liten skara korrumperade skitstövlar i Bryssel. Hade vi haft fria media hade detta aldrig gått att genomföra och det är här som CIA:s operation “Mockingbird” som drogs igång på 1970-talet kommer in i bilden och den gick ut på att ta kontrollen över media i väst. Den styrningen av media började märkas i samband med kriget i Jugoslavien och 9/11. Den som tror detta är en “konspirationsteori” behöver bara söka på hur ägarbilden ser ut för alla större media i t ex Sverige eller för den delen vad för propaganda de spyr ut från redaktionerna.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *