Amerikanska soldater ångrar att de krigade mot ryssarna i Ukraina – Det värsta de varit med om

"Det här är mitt tredje krig som jag har deltagit i och det var det överlägset värsta."

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 juli 2023
- Torbjörn Sassersson
Temabild: amerikansk soldat. Foto och licens: Pressmaster, Elements.envato.com
Temabild: amerikansk soldat.

Amerikanska soldater som kämpat i både Irak and Afghanistan ångrar bittert sina deltaganden som legosoldater mot ryssarna i Ukraina. De såg kriget i Ukraina som ett hederskrig mot Ryssland. De fick uppdraget att döda som många ryssar som möjligt. The Daily Beast intervjuade två soldater om vad som hände när de kom till krigszonen.

Legosoldaten David Bramlette:

”Jag skickade ett mail till mina föräldrar där jag skrev: det här är det mest rättfärdiga krig som jag tror att min generation kommer att få uppleva under sin livstid. Det är det goda mot det onda”, sa Bramlette till The Daily Beast. ”Det var därför jag åkte.”

Den före detta marinkårssoldaten Troy Offenbecker ställde upp på Ukrainas sida på samma premisser.

David Bramlette i Daily Beast, selfie
David Bramlette i Daily Beast, selfie

Bramlette blev överraskad av hur många människor som åkte till Ukraina för att strida mot ryssarna utan att ha någon militär erfarenhet. Han säger att det fanns många idioter som aldrig borde ha rekryterats.

There’s a lot of really dumb-ass volunteers over here who have no business being in a war.

Bramlette stötte på utlänningar på han inte alls villa strida tillsammans med. En tysk hade ingen militär erfarenhet. ”Han var snickare eller något liknande”, sa Bramlette. ”Han hade skjutit med pistol”.

Offenbecker hade liknande erfarenheter av okunniga rekryter.

Bramlette träffade till slut två gröna baskrar och bildade ett specialoperationsteam på cirka 12 personer.

”Vi gjorde all vår egen rekrytering bland utlänningar som redan befann sig i Kiev. Vi skötte alla våra egna resurser, finansiering, som att köpa våra egna bilar, finansiera våra egna säkra hus”, sa Bamlette.

Offenbecker, den före detta marinsoldaten, var också tvungen att organisera sitt stridsteam i farten.

I Ukraina var deras uppdrag till stor del självpåtaget som entreprenörer. Den ukrainska regeringen gav dem inga andra utländska frivilligförband att samordna sig med. De fick ta egna initiativ och de valde att presentera sig för territoriella försvarsstyrkor, reguljära arméförband, luftburna förband och ukrainska specialförband.

Sedan gav de order om uppdraget i Kharkiv och de sa: ’Gå och döda så många ryssar ni kan’.

En starkare fiende

I Ukraina mötte de amerikanska soldaterna en värdig motståndare, betydligt bättre militärt utrustad och mer kompetent än de frihetskämpar som försökte få bort amerikanarna från Irak och Afghanistan som USA olagligen ockuperade.

USA har historiskt endast attackerat svagare länder, eller som under andra världskriget, ett betydligt försvagat Tyskland, efter att europeiska och ryska trupper bekämpat tyskarna under flera år. I Ukrainakriget möter de amerikanska trupperna en starkare fiende som i princip är på hemmaplan. Det fick dem att ångra sitt beslut ”att döda så många ryssar som möjligt”.

David Bramlette säger till The Daily Beast:

”Den värsta dagen i Afghanistan och Irak är en bra dag i Ukraina….”

Uppdragen var slitsamma, säger Bramlette. I Irak eller Afghanistan hade hans team luftunderstöd, ISR-stöd, och underrättelser, övervakning- och spaningsstöd. Annat var det Ukraina. Han berättar om hur rekognosering var beroende av fotsoldater som måste överleva sina spaningsuppdrag för att muntligt kunna berätta vad de funnit.

”Det finns inga helikoptrarsom kommer och hämtar dig… det kan gå riktigt, riktigt jävla fort. Och det är den typen av saker som är ganska jobbiga.”

Branlette berättar för Daily Beast om detaljerna, om hur svårt det var att hålla sig utom synhåll för de ryska trupperna. Det blev blev allt svårare för varje dag som gick mot vintern. I takt med att grönskan försvann blev det allt svårare att hålla sig gömd. Gruppens fordon gick sönder hela tiden och de hade ont om pengar.

”Eftersom vi är ett taktik-team med små enheter… springer du runt framför den ukrainska linjen och den ryska linjen. Det finns inga löv på träden, buskarna är kala, träden är kala och det är kallare”, säger Bramlette.

”Jag kom fram till att jag inte kommer att återvända och strida”

Troy Offenbecker säger till The Daily Beast att det här var hans tredje krig och ”det här var det absolut värsta”.

Man blir helt jävla sönderslagen av artilleri, stridsvagnar. Förra veckan hade jag ett plan som släppte en bomb bredvid oss, typ 300 meter bort. Det är fruktansvärt.

Vänner från armén kontaktade honom för att de ville delta i kriget. De ville veta mer om hur de också kunde ta värvning. Offenbecker ignorerade meddelandena i flera månader.

Ärligt talat var det ganska illa, så jag vill inte dra in någon annan i det.

Text: Torbjörn Sassersson

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq