Ryssland och Ukraina anklagar varandra för att vilja attackera Europas största kärnkraftverk

publicerad 6 juli 2023
- av Torbjörn Sassersson red.
Zaporozhye kärnkraftverk. Foto Sputnik News
Zaporozhye kärnkraftverk

Ryssland påstås planera en attack mot kärnkraftverket i Zaporozhye. Den ukrainske ledaren Volodymyr Zelensky publicerade en video där han påstår att Ryssland placerat sprängämnen på anläggningen. Ryssland hävdar samtidigt att Ukraina planerar att förstöra anläggningen med hjälp av missiler.

Renat Karchaa, en senior medhjälpare till chefen för Rosenergoatom, ett dotterbolag till Rysslands statligt ägda atomenergijätte Rosatom varnade den 5 juli att Ukraina kan genomföra en storskalig attack mot kärnkraftverket i Zaporozhye (svensk stavning: Zaporizjzja) under natten. Kiev kan också slå till mot anläggningen med en missil apterad med radioaktivitet, tillade han.

Tjänstemannen ska ha citerat underrättelseuppgifter som mottagits av industrin.

“Den 5 juli, bokstavligen över natten, medan det fortfarande är mörkt, kommer ukrainska styrkor att försöka attackera Zaporozhye-anläggningen med långdistansammunition med hög precision, samt självmordsdrönare”, sa han till TV-kanalen Rossiya 24.

Det hände inte den 5 juli och det spekuleras i att Ukraina avstod från att genomföra en attack eftersom informationen kom ut.

Volodymyr Zelensky publicerade den 5 juli en video där han omvänt påstår att ryska källor placerat sprängämnen på kärnkraftanläggningen.

FN-organet IAEA:s experter har emellertid inte hittat några minor vid kraftverket i Zaporozhye och situationen där är fortfarande ansträngd, skriver RT. IAEA kom med beskedet i går onsdag efter en inspektion utförd på plats. Experterna har gjort regelbundna rundvandringar över hela anläggningen.

“International Atomic Energy Agency (IAEA) experts present at Ukraine’s Zaporizhzhya Nuclear Power Plant (ZNPP) have in recent days and weeks inspected parts of the facility – including some sections of the perimeter of the large cooling pond – and have also conducted regular walkdowns across the site, so far without observing any visible indications of mines or explosives, Director General Rafael Mariano Grossi said today.” – IAEA

Hittills har inga “synliga indikationer på minor eller sprängämnen” observerats, sa IAEA: s generaldirektör Rafael Mariano Grossi i uttalandet. Byråns team begärde ytterligare tillgång till vissa delar av anläggningen, inklusive taken på reaktorenheterna 3 och 4, samt turbinhallar och kylsystemanläggningar, tillade han.

Europas största kärnkraftverk

Kärnkraftverket Zaporozhye Nuclear Power Station ligger i regionen Zaporozhye som 2022 röstade för att ingå i den Ryska federationen. Väst anser – som en del av kriget mot Ryssland – att valen var ogiltiga.

Utifrån det ryska perspektivet tillhör kärnkraftverket Ryssland och det kontrolleras av det ryska statligt ägda Rosatom sedan 2022. Ryssarna frågar sig därför varför Ryssland skulle attackera ett kärnkraftverk de anser att de äger.

Sammanställning: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Där USA resp UK är inblandade sker s k False Flag operations enligt ett visst mönster. Modellen är kriget i Syrien.

  CIA finansierar tillsammans med partners, bl a Sverige (Sossarna). UK planerar, skaffar material, övar, utbildar etc. UK överlämnar i hemlighet planen till verkställande terror.organisation (IS i Syrien). USA, genom CIA, upprättar en komplett propagandaplan med manus och tidsplan, samt vem, vilka som skall säga vad FÖRE och EFTER attentatet. I Syrien avslöjades de genom att börja kabla ut händelser DAGEN INNAN, de var planerade att hända.

  Den som följer media och t ex USA senat m fl, samt Västvärldens media, känner igen hur de medialt just nu pågår en uppladdning för ett attentat mot kärnkraftverket från USA/UK/UKR. Allt kommer att skyllas på Ryssland och västmedia kommer inte tillåta ens ryska dementier.

 • Ukraina kommer att spränga verket men först när de övertygats att de förlorat områdena för alltid!
  Klart de kommer att göra det precis som dammen som Ukraina hade placerat bomb i som sprängdes med den enorma katastrofen som följd som man knappt i väst ens pratar om.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *