BRICS vill införa guldbaserad världsvaluta hösten 2023

publicerad 12 juli 2023
- Kristoffer Hell
RT om guldbaserad världsvaluta. Bild: RT

RT rapporterar att BRICS avser att införa en ny valuta för världshandel vid det kommande toppmötet i Sydafrika, den 22-24 augusti 2023. Till skillnad från valutor i Västländer, som till exempel den svenska kronan, Euron och den amerikanska dollarn – som alla saknar täckning och i sin essens är skuldsedlar – kommer den nya BRICS-valutan att knytas till ädelmetallen guld.

Den statsfinansierade amerikanska propagandakanalen Voice of America (VOA) skriver:

“Den amerikanska dollarn har varit världens dominerande valuta sedan slutet av andra världskriget. Åttio procent av internationella transaktioner genomförs i den amerikanska dollarn och nästan två tredjedelar av alla valutareserver i centralbanker är i dollar. Amerikanska kapitalmarknader är också de mest likvida i världen.”

Den amerikanska finansrådgivaren Joseph W. Sullivan ser i den planerade BRICS-valutan ett hot mot den amerikanska dollarns fortsatt dominans i världen:

“En BRICS-valuta skulle vara annorlunda. Det är en ny klubb av västkritiska länder på uppsving som har en sammanlagd BNP som övertrumfar inte bara det envåldshärskande USA, utan hela G-7 gruppen tillsammans.”

ArcanumSkolan 2024

BRICS står för medlemsländerna Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydamerika, och utgör tillsammans 53% av jordens befolkning, 29% av mänsklighetens totala bruttonationalprodukt (BNP) och 39% av jordens landyta.

G7-gruppen, som består av Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien och USA, representerar tillsammans 10% av jordens befolkning, 46% av jordens totala BNP och 16% and jordens landyta.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Med dagens guldpris kommer den tillgängliga mängden guld i världen inte att räcka till. Om detta ska fungera och guldvärdet ska kunna täcka valutavärdet, så måste guldet stiga omkring fyra gånger i värde. Om alla valutor i världen skulle guldbaseras, så skulle guldet komma att stiga tiotals gånger i värde.

  Många börjar nu att inse att FIAT-valutor så småningom blir mer eller mindre värdelösa. Det blir de alltid när förtroendet för dem upphör. Titta på Venezuela, Zimbabwe och Weimarrepubliken! Hade nationernas valutor varit baserade på till exempel guld, silver, palladium och platina, så skulle ingen av dem någonsin ha kraschat.

  • Problemet uppstår väl om vissa valutor är guldbaserade och andra inte och de guldbaserade blir väldigt dyra, att ingen kommer att vilja producera något i de länder som har guldbaserade valutor. Knappast någon kommer att vilja bo där.

 • Det måste vara väldigt många detaljer som måste klaffa, innan valutan införs. Vem skall administrera valutan. Dess förhållande till BRICS-ländernas egna valutor t.ex.. Införandet av EURON hade lång startsträcka ändå har vi upplevt kriser för EUROn.

 • äntligen är det öppet även för oss vanliga svenskar att kommentera på Newsvoice igen.

  hmm, intressanta förhållanden där. tack för en god nyhet.

 • BNP mättet är missvisande. PP-måttet däremot bygger på den
  reala ekonomin. Så här ligger till om man använder PPP måttet. De fem BRICS länderna tillsammans står för 31,5 av den globala GDPn att jämföra med 30,7 för den sju länder som ingår i G7 (USA, Kanada, Japan, Frankrike, Italien Britannien och Tyskland). Redan nu är BRICS större än G7. När man tar med de andra medlemsländernas ekonomier så bli skillnaden mella BRICS och G7 ekonomier ännu större.

 • BRICKS kommer knappast att göra det!
  Digital Yuan och Kinesiska statliga obligationer kan redan byta ut/säljas/köpas mot guld.
  Härliga referenser: RT som inte är tillgängligt för de utan VPN och resten länkar till västmedias påhittade lögner om BRICKS och allt annat som har med öst att göra!
  Bra jobbat grabben!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *