Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Grekiska Newsvoice skriver om NATO:s potentiella kärnvapenhot mot Ryssland

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 14 juli 2023
- NewsVoice redaktion
Sergei Lavrov. Foto: Kremlin.ru
Sergei Lavrov i möte med Folkrepubliken Kinas utrikesminister Wang Yi i Bocharov Ruchei.

Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov anklagar USA och NATO för att bygga upp ett “kärnvapenhot” mot Ryssland genom att återinföra det kalla krigets praxis. Det skriver grekiska Newsvoice.

“USA och dess NATO-satelliter skapar en risk för direkt militär konflikt med Ryssland och detta kan få katastrofala följder”, sa Lavrov under en intervju med Lenta.

“Ryssland kan inte bortse från att de F-16-plan som olika länder har meddelat att de tänker förse det ukrainska flygvapnet med, har kapacitet att bära kärnvapen”.

“Bara det faktum att sådana system kommer att dyka upp i händerna på de ukrainska väpnade styrkorna kommer att betraktas som ett kärnvapenhot av väst”, insisterade han.

Den ryske utrikesministern förnekade scenarier om att Moskva planerar att använda taktiska kärnvapen i Ukraina. Den ryska doktrinen om användning av kärnvapen stipulerar att Moskva endast kommer att använda dem i två fall:

  • om landet attackeras med kärnvapen eller om
  • Ryssland attackeras på ett sätt som hotar landets existens.

Utbildningen av ukrainska piloter i F-16-plan kommer att inledas i augusti 2023 i Rumänien. Det framkom i samband med NATO:s toppmöte i Vilnius, Litauens huvudstad i juli, skriver grekiska Newsvoice.  Utbildningen innebär inte nödvändigtvis att F-16-plan kommer att levereras och det är inte klart hur många som kan skickas eller när.

Lavrov anklagade också NATO för att helt ha återgått till kalla krigets mönster, något som Ryssland inte vill ha.

Läs mer: Ryssland: Nej tack till ett nytt geopolitiskt kallt krig – Istället byggs en multipolär värld

Ukrainas president Volodymyr Zelensky fick inder mötet i Vilnius långsiktiga försäkringar om landets säkerhet och ett löfte om att Ukraina ska få en inbjudan om NATO-medlemskap.

Zelensky betonade att “alla tvivel eller oklarheter om huruvida Ukraina kommer att bli ett medlemsland i Nato har undanröjts. Det kommer det att bli.”

Det ryska utrikesministeriet varnar för att militäralliansen NATO:s åtagande att stärka kapaciteten hos Ukrainas väpnade styrkor på land, till sjöss och i luften är en väg till upptrappning av den väpnade konflikten.

“Det nya paketet med löften om att förse Kiev-regimen med allt mer sofistikerade vapen med allt större räckvidd är avsett att förlänga utnötningskonflikten så länge som möjligt”, bedömde han.

“Organisationen [NATO] har helt återgått till kalla krigets mönster”.

Västmakterna är fast beslutna att dela upp världen mellan de länder som de anser styra “demokratier” och de som de anser ska styras med andra ord: “auktoritära regimer”, sa Lavrov.

Lavrov:

“I skottlinjen för denna politik som söker fiender finns idag bara Ryssland”.

Text: NewsVoice.se. Källa: grekiska Newsvoice.gr


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq