Archipelago Endeavor 2023 – Amerikanska marinkåren övar i Stockholms skärgård

publicerad 16 augusti 2023
Archipelago Endeavor 2023
Under Archipelago Endeavor tränar 2:a amfibiebataljonen och amerikanska marinkårssoldater i Stockholms skärgård.

I slutet av augusti genomförs militärövningen Archipelago Endeavor 2023 under tre veckor. Övningen är den  femte sedan 2018. 150 amerikanska soldater och officerare ska träna och utveckla sina stridsförmågor tillsammans med Stockholms amfibieregemente, som deltar med 200 man.

Archipelago Endeavor 2023 (AE 23) genomförs som en del i den politiska avsiktsförklaring som tecknades mellan Sverige och USA 2016. Många av de amerikanska marinkårssoldaterna och svenska amfibiesoldaterna har samövat tidigare, skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande.

“Några av dem som kommer har jag träffat redan, både officerare, specialister och soldater, vilket är otroligt kul. Det underlättar mycket när man arbetat med dem innan. Vi tar vid där vi avslutade senast och utvecklas tillsammans”, säger sergeant Virtanen, bekämpningsledare vid andra amfibiebataljonen.

Övningen inleds med att de amerikanska och svenska soldaterna visar upp sina respektive militära material. Därefter utbildar de varandra på vapensystemen.

“De [amerikanska marinkårssoldaterna] är oerhört nyfikna på allt, oavsett om det handlar om militär verksamhet eller om kulturen här i Sverige. De tycker även att vi är lite lustiga som bär Robot17-systemet istället för att sätta det på en helikopter”, säger Virtanen.

ArcanumSkolan 2024

Archipelago Endeavor 2023 visar att Sverige och USA långsiktigt planerar gemensam krigföring mot en tänkt fiende

Under övningarna utvecklas bland annat förbandens sjömålsstridskapacitet. Försvarsmakten skriver att de återkommande övningarna gör de amerikanska soldaterna allt mer bekanta med terrängen för varje genomförande:

“På kort tid finns det nu förmåga att sätta samman förbandsenheter från de två nationerna och lösa gemensamma uppgifter. I årets upplaga av övningen kommer det att vara ett tydligt fokus på överbryggande förmågor.”

“Archipelago Endeavor är ett tillfälle för andra amfibiebataljonen och USMC att tillsammans utveckla sin förmåga här och nu, och samtidigt planera mot framtiden”, säger överstelöjtnant Appelgren som är övningsledare och chef för andra amfibiebataljonen.

Text: NewsVoice. Källa: Försvarsmakten, press

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • USA-trupper är på plats, i det som en gång var den självstyrande och neutrala staten Sverige. Låt oss först diskutera kriget i Ukraina, för att, med det som bakgrund, försöka få logik i det som sker i ‘vårt’ land.

  NATO och Ryssland har uppenbarligen bestämt sig för att stycka Ukraina mellan sig. Ryssland har redan lagt beslag på den mineralrika delen i öster samt Krim. Den bördiga delen i resten av Ukraina – kanske jordens bördigaste marker – vill självklart Polen, Litauen och Vitryssland få hugga för sig av.

  Vad de arma svenska nollorna tror att de kommer att tjäna, på att deltaga i styckningen av Ukraina och slakten på ukrainarna, undandrar sig min bedömning. Kan det vara för att rikspolitikerna blivit lovade lukrativa sysselsättningar, så som Göran Persson, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg fick, efter sin massimport av MENA-iter till Sverige?

  Hela Ukraina-affären påminner om när Nazi-Tyskland och Sovjetunionen, genom Molotov-Ribbentrop-avtalet under VK1.2, styckade Polen mellan sig. Finns det ett liknande (hemligt) avtal mellan NATOs Stoltenberg och den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, månne?

  Genom först nedläggning av den svenska krigsmakten, under de sista decennierna av 1900-talet, och massimport av kultur-främlingar under femtio år, har den svenska nationen splittrats. Svenskarna har, genom konsekvent framröstning av Sverige-hatande globalister till köttgrytorna, gladeligen sålt ut sin förstfödslorätt för en grynvälling.

  USA/NATO-trupp kan nu härja fritt här. Landet är nu ett banan-kungarike under det AngloAmerikanska Imperiet. Förstörelseverket är fullbordat.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *