Kaffekedjan Costa Express hotas av bojkott efter könsbytesreklam med mastektomi-ärr

publicerad 2 augusti 2023
- Kristoffer Hell
Costa Express gör reklam för sitt kaffe och andras mastektomi.
Costa Express gör reklam för sitt kaffe och andras mastektomi.

Konservativa Telegraph och Daily Mail rapporterar båda att kaffekedjan Costa Express riskerar att bojkottas efter att i reklam glorifierat könsbyten och mastektomioperationer.

Det som upprör är en bild på en transperson med fylliga röda läppar och blått hår som verkar föreställa en kvinna som könsopererat sig till en man och som dricker kaffe när hon surfar.

Bildmotivet sägs vara från en väggraffiti som kedjan Costa Express betalade för i samband med en prideparad i Brighton förra året.

Författarinnan Julie Bindel:

“Jag erinrar mig historien om när en kvinna, 2018, kastades ut från en Costa Shop när hon diskret försökt amma.

Vi får inte amma men väl högtidlighålla när kvinnor opererar bort sina bröst efter sociala påtryckningar och fåfänga? Det är helt tokigt.

Det skrämmer verkligen att mastektomiärr betraktas som en hedersutmärkelse – som något coolt.”

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Vansinne. Men den vänstra bilden är efter en canceroperation med samtidig lymfkörtelutrymning i armhålan, om än oskickligt utförd. Har inget med stympning av människor i syfte att bota psykisk sjuklighet att göra. Dock som illustration i avskräckande syfte antar jag att den är berättigad.

  Jag tycker också det är viktigt att vi använder korrekta ord i dessa sammanhang, exempelvis könsstympning och kastrering, inte”könsbyte eller “könskorrektion.

  • Antagligen använder de dessa ord medvetet för att försöka smyga in vanligt folk i en slags utökad ”folie a deux” psykos där man delar samma bisarra vanföreställning som den sjuka. Är liksom lättare att använda ”könskorrektion” än kastration, eller könsstympning. Och ingen vill ju, gud förbjude, stöta sig med någon.

   Den här mardrömmen manipuleras nu till 10-tusentals ungdomar årligen. Ett ofantligt onödigt lidande mycket p.ga. vår passivitet.

   • Det är många förstörda ungdomar som om eller när de blivit vuxna kommer hata sina Munchhausen-by-proxy-föräldrar som p.g.a. av egen psykstörning inte satte stopp för barnets. Det är ju ett antal av dessa “korrigerade” som har tagit livet av sig när de slutligen insett vidden av vad de har gjort i kombination med underliggande psykiska problem. Andra har på kirurgisk väg “gått tillbaka” till vad de en gång var vilket även det är en språklig omskrivning av en ren omöjlighet.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *