Låt inte de minst begåvade styra Sverige

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 16 augusti 2023
- Jan Norberg
Mind-Eyes T-shirt. Jan Norberg
Foto (på T-shirt): Jan Norberg. Montage: NewsVoice

När jag satt och åt lunch häromdagen passerade en kille med en T-shirt med texten: “The eyes are useless when the mind is blind”. Min tankeverksamhet drog iväg hur man kan tolka och tillämpa texten ”Ögonen är värdelösa när hjärnan är blind” i dagens politik.

Metodiskt försökte jag för mig själv reda ut detta på alla möjliga och omöjliga sätt, på område efter område medan jag fastnade i ett annat begrepp What You See Is What You Get (WYSIWYG).

Ställd inför begrepp som kan ha många bottnar gick mina tankar till situationen när trollkarlar utför sina trick inför publik. Alla som blir hänförda i publiken har ju ingen annan förklaring till vad de ser än att de alla är lurade och tror på vad de faktiskt ser, trots att alla vet att de blir lurade.

Hjärnan lurar oss att trolleritricket faktiskt är sant, men undermedvetet känner vi att det är något hjärnan inte förstår och vårt mer rationella medvetande inser att allt vi ser med våra ögon faktiskt inte är sant. What You See is NOT What You Get!

Jag tror att en bedövande majoritet av alla oss innerst inne inser att landet Sverige och dess politiker och myndighetsutövare ständigt utsätter oss för veritabla trolleritrick. Politikerna försöker med grötmyndiga påpekanden hävda att allt är under kontroll samtidigt som de med olika illusoriska trick försöker upprätthålla bilden av att allt är som det ska vara i Sverige.

Våra ögon och öron tar in vad de säger och eftersom ingen säger något som kullkastar deras påståenden blir vi frustrerade och i avsaknad av ordentligt underbyggda motargument från oppositionspartierna blir hjärnan lurad på samma sätt som när illusionisten står på scen och lurar sin publik.

När också totalt korrupta myndighetspersoner och rättssystemets representanter förstärker det politiska lurendrejeriet så blir vi osäkra på oss själva och våra egna hjärnors förmåga att verkligen kritiskt granska vad våra egna ögon ser.

Rent konkret ser vi alla vad som händer med Sverige, allt går åt helvete, men eftersom våra ögon ser en sak och våra hjärnor är tvättade i socialistiskt tvättmedel sedan lång tid, kommer hjärnan i konflikt med vad vi faktiskt ser. Frustrationen blir total.

I den grekiska mytologin finns en figur som kallas: den sovande Endymion. Han var i grekisk mytologi en vacker yngling med vanan att sova på ett berg.

I en variant av endymion-mytologin blev guden Hypnos kär i Endymion och gjorde så att han inte kunde sluta sina ögon under sömnen, så att Hypnos kunde beundra den unge mannens ansikte med ständigt öppna ögon.

Hypnos var i grekisk mytologi sömnens gud. Han var son till Nyx (Natten) och tvillingbror till Thanatos (Döden). Hypnos hade tre söner: Morfeus (drömmens gud), Fantasos och Fobetor.” – Wikipedia

Jag tror att det är hög tid att öppna allas våra ögon och samtidigt återaktivera hjärnans alla sinnen och funktioner så att vad vi ser står i samklang med vad våra hjärnor uppfattar.

Vi behöver alla vakna ordentligt och se verkligheten för vad den är och inte vad politiker och andra försöker få oss att tro att den är. Vad vi alla saknar är mod, kunskap och tillit till oss själva så att vi inte överlåter till de minst begåvade att styra vårt Sverige.

Text: Jan Norberg


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Total anarki är ju egentligen den enda rimliga ståndpunkten men det förutsätter en viss utvecklingsgrad antar jag. Att ha de mest begåvade att styra ett land kunde nog också vara förödande… det finns många “högbegåvade” idioter 🙂

  “lämplighet” är väl ledordet såklart.

 • Som diskussionerna med entydigt visar är den grundläggande orsaken det monetära systemet.
  Roten till allt korrupt.
  Utan det skulle vi kunna ha ett samhälle utan slagsmål, våld och krig.
  Men eftersom de högst upp har sålt sig till penningens gud (dvs mörkrets ledare) så blir det kvar med allt vad det innebär. bara en ekonomisk kollaps kan få oss att byta kurs. OM, samtliga knäböjare elimineras.
  För jag ser det högst osannolkt att “folket” skulle ställa sig upp och samfällt
  säga “försvinn från vår planet, ni har ställt till med elände så det räcker”.

  • Det är en väldigt pessimistisk ton också (överdriven?), i debatten. Visst finns det ENORMA problem att lösa…. men helt åt skogen är det ju inte, trots allt 🙂
   “Knäböjare”, vilka är de… är det folk som bara försöker “leva”`?
   Det här känns mest som ett dialektiskt skådespel ärligt talat, där man måste uppfinna nya papperstigrar heela tiden. Och ja, det gäller i högsta grad även “alternativ”-media 🙂
   Trams.

 • Det är inte dom minst begåvade eller dom mest begåvade som styr partipolitiken. Det är dom sluga (inte att förväxla med intelligent) dom fräcka, dom giriga, dom lögnaktiga, som är styrande i partierna.
  Stora delen av politikerna är mer än nöjda med att låta partiboken/partitoppen bestämma. Dom får en lön som motsvarar kanske en överläkares lön, utan att ha studerat i flera år, eller jobbat inom nåt yrke.
  Civilkuraget bör höjas hos dessa.

  • Stig, jag kan verkligen hålla med dig att det är de sluga men lojala som tar sig fram i det politiska spelet bakom de offentliga kulisserna.

   Det gäller alla idag etablerade partierna utan undantag.

 • Hur kan svenska folket bedöma kunskap och trovärdighet när det är korrupta “partigängare” som utser dem som skall sitta i den s k riksdagen och inte SVENSKA FOLKET?
  Sörj för att svenska folket återtar rätten att i allmänna val kunna avsätta alla som missbrukat svenska folkets förtroende. Annars är val och omröstningar totalt värdelösa. När dessutom politiska “tjänstemän” har mage att manipulera röstredovisningar. Vi får inte ens ifrågasätta tillvägagångssättet.

  • Samuel, visst har rätt i att svenska val är manipulerade men jag har aldrig riktigt förstått ditt ständiga återkommande tema att vi inte har möjlighet att avsätta de politiker som missbrukat det svenska folkets förtroende.

   Jag gissar att du med detta menar att själva nomineringsförfarandet är det du hänger upp dig på.

   Det kan endast avhjälpas om vi slopar partistöden så att partierna blir direkt beroende av väljarna.

   Men försök att ta i från hunden hans ben när han väl satt tänderna i godbiten.

   • Jag vill ha rätten att STRYKA oduglingarna som partikompisarna föser fram till en taburett i den s k ”RIKSDAGEN”!
    Dessutom skall alla knappar i riksdagspulpeten utom den röda och gröna tas bort.
    Ingen ”regnbåge” i riksdagen.

    • Orkar man följa Carl B Hamiltons jakt på Jomshof blir CBH klart min absolut första kandidat att bli hemskickad med behovsprövad GARANTIPENSION.

 • Jan har helt rätt. Det enda jag inte samtyckte med var beskrivningen av de skyldiga som mindre begåvade. Upphovsmännen och många som genomför mörkläggningen är klart begåvade. Att kunna genomföra en så total förvanskning av sanningen som sker i Sverige kräver en hel del kvalificerat tänkande.

  • Dan, jag är ju så gammal att jag minns 1968 då din bror Per och andra folkpartister var på valturné iförd bredbrättade och USA-inspirerade hattar med dixiejazz musik som dragplåster. Kan tyvärr inte infoga bild i kommentarsfältet. Länken gick dock bra.

   https://www.nordicposters.se/filmaffisch/Folkpartiet-R%F6sta-ungt-posters

   Den skola i Sundsvall där jag då gick blev dock, bla tack vare din bror, något som fick mig intresserad av politik.

   Du har nog rätt i att de som ligger bakom mörkläggningen är intelligenta och samtidigt väldigt street smarta, men det är inte de svenska riksdagspolitikerna som kan tillskrivas dessa egenskaper.

   Det är globalisternas samlade garnityr som står för intelligensen, inte de svenska partiföreträdarna.

 • Hur begåvade är alla röstberättigade vuxna svenskar,
  om de väljer de “minst begåvade” att representera de och deras intressen?

  Att tro att de minst begåvade styr Sverige passar enbart de som är minst begåvade och ingenting annat.

  Dagens politiker är MYCKET smarta utvalda människor.

  Svensk politik är extremt invecklad och komplicerad och kontraintuitiv.

  Svenskar är politiska analfabeter, som tror att makthavarna gör det som är bäst för Sverige, nationen och folket, vad de än gör.

  På så sätt har politikerna och andra lobbygrupper kunnat förvränga politiken i Sverige till en obeskrivlig och ofattbar korruptionshärva av bysantinsk komplexitet och dunkelhet.

  • Reza, du kunde inte hålla dig den här gången heller. Ditt uppdämda hat mot svenskarna skiner igenom mycket tydligt.

   Förvisso kan jag hålla med dig att svensken inte är så särskilt begåvad om denne fortsätter rösta på något av 8-klöverns partier.

   Nu tror jag inte att just du, som av namnet att döma, inte är född i Sverige känner den svenska folksjälen särskilt väl.

   Du föraktar den genomsnittlige svensken och klassar denne därför som någon du med ditt överlägsna intellekt står högt över.

   Låt mig gissa att du kommer från ett land där Islam härskar, varför flyttar du helt enkelt inte tillbaka dit där du kom i från??

   Sakligt har du dock ett par poänger, svensken är dåligt insatt i hur det svenska politiska systemet fungerar.

   Din andra poäng är att svensken är godtrogen och naiv, det beror nog mestadels på att svensken i alltför hög utsträckning historiskt har kunnat lita på att politiker vill alla väl och därför för en politik som gagnar det svenska folket.

   Avslutningsvis så har du fel att de svenska politikerna är mycket smarta, det är svensken vilja att inte sticka ut som gör att dessa svagbegåvade politiker kan fortsätta sitt bedrägeri.

   Det allra största bedrägeriet är migrationspolitiken som gjort det möjligt för bla dig att sitta och kasta skit på svenskarna.

   Visa istället vilka konkreta förslag du själv har som skulle lösa Sveriges alla problem.

   • Mitt konkreta förslag:

    Förbud att ge medieutrymme till de minst obegåvade rasister

    Begåvade rasister förminskar åtminstone inte sitt eget folk till förståndshandikappade.

    En intellekt rasist eller nationalist visar åtminstone inte förakt mot sin egen ras och folk.

    Jag bedömer andra baserad på vad de säger/skriver och deras handlingar och inte härkomst, färg eller religion. Och baserade på dessa egenskaper ger jag tillbaka den respekt de förtjänar och visat mig.

    Om det är nån som anser sig vara överlägsen intellekt och det enbart baserad på sin härkomst, så är det du, som bevisligen visat det för alla.

    Angående min religion:
    Enligt min religion, får jag göra vad jag vill enligt min egen bedömning, samvete och moraliska värderingar och det är upp till mig själv att vara ond eller god.

    Enda skyldigheten min religion förpliktigar mig att göra och uppfylla är att “alltid” samla mod och rakryggad vara med och hjälpa/kämpa i kampen mot de onda och mörka krafterna.
    Och du finns inte med i min list över de goda!

    • Det märks att du kommer från ett Islamistiskt land då du inte riktigt behärskar det svenska språket.

     Du skriver: “Förbud att ge medieutrymme till de minst obegåvade rasister”

     Det är ok med lite stavfel osv men läs ditt eget citat här ovan.

     Den som är minst obegåvad borde ju med rätta vara den mest begåvade, eller hur??

     Nåja, som alltid vill islamister dominera och ta befälet över andra, inte alltför sällan genom att kräva förbud och underkastelse.

     Rasistkortet är inte längre en gångbar väg för att stigmatisera oss svenskar.

     “Din” religion är inget vi svenskar vill se i Sverige, och betr vem som är god ligger i betraktarens öga att avgöra.

     När det gäller “mörka krafter” så är det inte svensken som är den största faran.

     • “Din” religion är inget vi svenskar vill se i Sverige”

      Du bor och betalar skatt i ett annat land och tror du på nåt sätt fortfarande representerar vad svenskar vill och inte vill?

      Eller kanske du anser vara i “politisk exil” vid stränderna i Portugal där du bor?

      Termen “Rasistkort” används i sammanhang då det är en falsk anklagelse. Att stava fel är ok men definitivt inte OK att inte förstå innebörden!!

      Är du så feg att du inte vill erkänna att du är rasist?

      Ska du som skribent som klagar dessutom på att svenskarna saknar mod och civilkurage, inte vara ett föredöme?

      Vara rakryggad och stolt över vad du är och du står för?

      För sådana som du finns Samnytt. Du kan utrycka och skriva alla dina nedsättande artiklar mot invandrare och svenskar fritt där med tiotusentals beundrare och följare.

      I övrigt tycker jag att du ska be om ursäkt till alla svenskar som blev förolämpade av att läsa den här artikeln eftersom du indirekt kallar alla svenskar “mindre begåvade”.

      • Men snälla nån då bäste lille Reza, nu visar du din okunskap ännu en gång. Ack, ack, ack!!!

       Du skriver: “Du bor och betalar skatt i ett annat land och tror du på nåt sätt fortfarande representerar vad svenskar vill och inte vill?

       Eller kanske du anser vara i “politisk exil” vid stränderna i Portugal där du bor?”

       Reza, innan man med din självpåtagna rättrådighet anför att jag bor och betalar skatt i ett annat land så bör du, innan du skriver, ta reda på fakta. Fakta är normalt sett ganska bra då man argumenterar i olika sammanhang men fakta är inget såna som du gillar.

       För dig gäller hat mot svenskar, och inget annat!!!

       Först och främst så betalar jag helt enligt regelboken svensk skatt i Sverige på de inkomster jag har där, dvs i huvudsak pensioner. Vill du veta mera om detta så blir rådet att först söka fakta innan du öppnar limpsaxen.

       För det andra är det svårt att veta om jag representerar vad svenskar vill eller inte, jag har inte blivit synsk (du får slå upp ordet om du inte vet innebörden).

       Vad jag däremot vet är att du INTE representerar vad jag själv och ganska många svenskar vill, dvs införa det dominansbeteende och krav på underkastelse som du tycks stå för.

       När det så gäller att leva i politisk exil så ligger det faktiskt något i detta, sådana som du tillhör en av huvudorsakerna att detta delvis stämmer.

       Du skriver vidare: “Termen “Rasistkort” används i sammanhang då det är en falsk anklagelse.”

       Vad som är en falsk anklagelse eller inte har jag ingen bestämd uppfattning om, däremot kan jag av din ilska och ditt dominansbeteende att döma klart konstatera att du och andra som fått en fristad i Sverige har mage att vifta med det stigmatiserande begreppet rasist för att kuva svensken till underkastelse.

       Detta fungerar inte längre Reza, inse det och vad som är en falsk anklagelse är föremål för subjektivitet (du får slå upp ordets betydelse om du inte vet vad begreppet står för).

       Att jag skulle erkänna att jag är rasist är bara ännu ett befängt försök att stigmatisera mig, som sagt Reza så fungerar inte längre stigmatisering som metod.

       Tvärtom är jag stolt för att står upp mot sådana personer som trycker upp rasistkortet i ansiktet när de vill förnedra svensken till underkastelse.

       I Portugal där jag bor tar jag seden dit jag kommer och jag gör allt för att assimilera mig till det som utmärker landet, sug på den en stund för din egen del Reza.

       Du avslutar i sedvanlig ordning med krav på att jag skall be om ursäkt, för vad min bäste spann vatten??

 • Att tro att det är “de minst begåvade” som styr i Sverige, är att (fortsätta) lura sig själv. Det är alltid de mest begåvade i ett land som styr. För att slippa att själva bli utsatta, tillsätter dessa en massa pajasar, som får bli måltavlor när de ruttna tomaterna börjar vina.

  • Bra synvinkel.
   Vilka kandidater har vi som faktiskt styr Sverige?
   Och vilka hållhakar har dessa på de svenskar som skulle
   vilja opponera sig?

  • Ladulås, jag har träffat så många riksdagspolitiker och INGEN jag mött har uppvisat de egenskaper som utmärker en begåvad politiker.

   För övrigt är det egentligen inte begåvningen det hänger på. Det är lojaliteten med partiledningarna och den inre krets som nominerar kandidater till reps partis riksdagslistor som helt styr.

   I den kretsen finns det möjligen en och annan med fallenhet för taktiserande ränksmiderier, men IQ i termer av begåvning har de inte!!

 • När jag var ung hade jag en kompis som på motorcykel slog bort halva vänsterhjärnan. Sjukan lade dit en silverplatta och sydde igen. När killen kvicknade till var han precis som vanligt. Så var det med den hjärna-propagandan.

 • De flesta vill inte inse att de blir lurade och detta utnyttjas såklart av de onda krafterna. Det är enkel psykologi, människor vill känna sig trygga och de gör vad som helst för att känna sig trygga för erkänner de att de blir lurade så rasar hela deras värld ihop. Det är många många år sedan jag själv insåg att politikerna lurar mig, hela systemet är uppbyggt på att lura mig, den enda som vill mitt bästa är jag själv och möjligen de närmaste familjemedlemmarna.

  • Jon instämmer helt!!

   Det finns en rolig skröna som går så här. “lura gärna mig, men ingen annan”.

   Självbedrägeriet sitter så djupt att man baxnar. Svensken har ett av världens största trygghetsbehov, varför detta kommer först i alla väder.

 • Artikelns sista mening har råkat få motsatt betydelse mot vad författaren sannolikt har avsett. Att byta ut sista meningens “saknar” mot “behöver” tror jag skulle funka.

  • Bäste Per, jag gillar inte att få ordens betydelse lagda i munnen. Jag beskriver inte vad som vore önskvärt utan endast vad jag uppfattar att svensken saknar.

   • I så fall: Skall möjligen “inte” plockas bort ifrån den sista meningen, för att betydelsen skall bli den avsedda?

    Jag vill inte lägga orden i munnen på dig, men tyckte mig uppfatta att textens sista mening motsade rubriken.

 • Det pågår ett hybridkrig mot oss som inte i första anblicken ser ut att vara dödligt. Men detär det förstås. Väl planerat och med hela vårt “vi” är märkt för eliminering.

 • USA regisserar vasallernas inrikes förhållanden.
  Det är dom som vill att de ska ha parlament fulla av medelmåttor.
  Mediavärlden är verktyget.
  Låt oss säga att kompetenta individer kunde etablera sig.
  Då skulle antagligen inrikes kaos gå att motverka bättre.
  Det kanske är det som Jan i första hand tänker på.
  Men utrikes?
  https://www.nyhetsbanken.se/2023/08/ekonomer-mot-handel.html
  När man ser hur Anders Åslund, uppenbarligen i USAs intresse, driver på för att vi ska strypa all handel med Rysslands grannar förstår man hur förslavade vi är, troligen genom vårt ekonomiska beroende av hegemonen.
  Dvs genom insikten om våra sårbara punkter.
  Det skulle nog vara intressant att veta hur dessa svaga punkter ser ut.
  Men kanske inte friktionsfritt att föra det på tal.

  Så den intelligentia som Jan skulle välkomna tiger just för att de är kloka.
  Lyser med sin frånvaro i altmediadebatten.
  Törs nog inte ens anonymt ge sig till känna?

  • Helt korrekt Peter så var det inrikespolitiskt jag tänkte denna gång.

   USA:s betydelse för det världspolitiska skeendet skall inte underskattas och det är i USA som globalisterna har sin största maktbas, men det är den mer globala rörelsen som samordnar och där utgör ju USA bara en del i den globala statskuppen.

   WEF, Bilderbergsgruppen, Romklubben, EU, FN och alla de andra tillsammans genomför nu en statskupp i slowmotion.

   Insatserna är höga och det Ukrainska debaclet kan få denna kupp att gå alldeles fel. När t o m Henry Kissinger varnar för konsekvenserna om USA/Nato misslyckas så är det fara å färde.

   Kolla på Hans Erixons program hos SwebbTV eller Frihetsnytt så inser du vad jag menar.

 • En nära bekant sover med iPhone, öronproppar, allt påslaget och uppkopplat till SR P1 HELA NÄTTERNA IGENOM.
  Hur det slutar vet jag.
  Men försiktigt avstyra?
  Vad f-n då?

  • Ja du Hans, om sanningen är en sjukdom så måste nog Försäkringskassan massanställa väldigt många för att hantera alla med sanningens diagnos.

 • Tack Jan!
  Vi behöver ständigt väcka alla “sovande” och skygglappsförsedda
  ignoranter som inte vill inse att de är manipulerade och förda
  bakom ljuset bortom all rimlighet och allt förstånd.

  Att all makt missbrukas beror på att den är ett njutningsmedel
  och lögnen är mycket bättre än sanningen – för den kan man ändra på.
  Det tog tre miljarder år för naturen att frambringa den moderna människan
  – visst blir man besviken,

  • Tack själv Christer för ditt beröm, innerst inne så tror jag att väldigt många inser vad som är lögn resp sanning, men tyvärr vill alla skuta över problemen på någon annan.

 • En utmärkt artikel som väcker tankar Norberg, mer sådant! Framför allt är det nog brist på mod som hindrar mångas hjärnor att starta upp, civilkurage att stå emot vad vi sen ser är fel och inte bara vänta på att någon annan ska agera. Alla kan inte vara hjältar men alla kan bidra med något för att belysa de maktgalna sociopaterna. Som många av kommentatorerna redan gör exempelvis här på NV. Tack, du kickstartade i alla fall min hjärna!

  Politiker är väl medvetna om ordets makt men sanningen är alltid mäktigare. De är falska magiker, lite som trollkarlen från OZ. Vi kan skapa vår egen värld, eller så kan vi låta andra bygga en falsk åt oss. Jag väljer det första!

  • Tack för berömmet, även om politiker och andra försöker allt de kan för att få oss att inte tänka själva så kan de inte ta i från oss den egna tankeförmågan.

   Vi förstår inte hur vi skall hantera den frustration som jag tror att många innerst inne känner.

   Någon Annans Problem (NAP-syndromet) sitter djupt i många svenskar.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *