EU ska skicka militära styrkor för att återta förlorade afrikanska kolonier

publicerad 30 augusti 2023
- av Torbjörn Sassersson red.
Burkina Faso, 2023. Dump från DW.com, foto av Kay Nietfeld, DPA, Picture Alliance
Burkina Faso, 2023.

EU:s medlemsstater har kommit överens om att inleda en militär insats i Västafrika, med soldater och även poliser i Ghana, Togo, Benin och Elfenbenskusten, rapporterar de tyska tidningarna Deutsche Welle och Die Welt am Sonntag med hänvisning till diplomater.

Enligt Deutsche Welle syftar uppdraget till att utbilda och ge råd till lokala säkerhetsstyrkor, förbereda anti-terroroperationer, ge tekniskt stöd och för att bidra till andra åtgärder inom säkerhetssektorn.

Uppdraget kommer att inledas efter ett formellt godkännande av EU:s utrikesministrar vid ett möte i Luxemburg i oktober 2023.

EU centralt uttrycker en “oro” för att islamistiska grupper kan “utvidga sina aktiviteter i Västafrika från Sahelområdet till de södra kustländerna vid Guineabukten, vilket kan leda till ännu mer utbredd instabilitet i regionen”, skriver Deutsche Welle som hänvisar till Die Welt.

EU gör en direkt koppling mellan de “terrorgrupper” som ska bekämpas och afrikanernas maktövertagande av franska kolonier som Mali, Niger och Burkina Faso i samverkan med den ryska privata armén från Wagner.

“Militanta aktiviteter från extremistgrupper kopplade till “Islamiska staten” och al-Qaidah har skakat länder som Mali, Niger och Burkina Faso under de senaste åren.

EU vill också motverka det ryska inflytandet i regionen, som har spridits genom Wagners legosoldater som har stött militärregimer i Sahel.”

Deutsche Welle fortsätter med orden:

“Situationen komplicerades ytterligare för EU när Mali sparkade ut franska och tyska styrkor som utbildat maliska soldater och poliser.”

“Rapporten kommer samtidigt som flera länder i regionen har fallit under militärregeringar efter statskupper, den senaste i Niger den 26 juli. Militära juntor har också tagit makten i Mali och Burkina Faso.”

“Att Niger fallit under juntans kontroll är särskilt oroande eftersom landet varit en viktig allierad till de västmakter som verkar i hela regionen.”

Parisstyrda Benin och Londonstyrda Ghana har officiellt redan bjudit in EU att genomföra uppdraget på deras territorier.

Joseph Okechukwu
Joseph Okechukwu, eget verk

Den geopolitiska kommentatorn Joseph Okechukwu från Lagos i Nigeria skriver upprört på Twitter:

“They’re deploying “police and soldiers” on African soil? Mission will be launched after formal approval is given by EU foreign ministers!”

Afrika är det nya Ukraina för Väst

Okechukwu:

“Det handlar om kampen mellan Ryssland och väst och det faktum att Ryssland har valt att ställa sig bakom afrikanerna i deras strävan att bryta sig loss från kolonial förslavning.”

“Fräckheten att skicka polis och soldater till vår kontinent när vi inte lever i slaveriets era är tillräckligt för att hjälpa dig att se vilken otroligt historisk tid vi lever i, som afrikaner. Det är en generationsvändpunkt.”

“Väst förlorar stort. Vart man än vänder sig förlorar de. Till och med deras egen världsbank rapporterade just att Rysslands BNP har överträffat Europas mitt i sanktionerna och nu förlorar de också Afrika, som har varit deras enda leverantör.”

Okechukwu uppmanar afrikanerna till största möjliga motstånd mot EU:s försök att från och med i oktober och framåt återta kontrollen åt de nyligen utkastade västliga kolonialmakterna.

“Om vi behandlades så bra skulle det inte finnas någon rysk Wagner på kontinenten Afrika”.

Okechukwu avslutar sin kommentar med orden:

“Att misshandla afrikaner i generationer och säga åt dem att inte gråta är höjden av vansinnig arrogans. Min övertygelse är att detta är vår tid och att ingen kraft på jorden kan besegra en idé vars tid har kommit. Afrikanerna kommer att göra motstånd med allt de har.”

NewsVoice har tidigare skrivit att det västinitierade Economic Community of West African States (ECOWAS) beordrats att stå redo med militära styrkor för att invadera tidigare Frankrike-ockuperade Niger.

Ledarna i samlingen av afrikanska ECOWAS-stater har dock valt att dra ut på tiden och försöka inleda dialog med Nigers nya afrikavänliga ledning med motiveringen att de “inte vill angripa sina afrikanska bröder”.

Text: T. Sassersson, NewsVoice

Källor och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Flera länder i Afrika ser hur nya starka nationer går in världspolitiken.

  Senaste BRICS mötet

  Xi citerade ett kinesiskt ordspråk: “Inga berg kan stoppa det böljande flödet av en mäktig flod.” Och han påminde sin publik om att kampen var både ädel – och nödvändig.
  Ryssland och Kina och BRICS är starka nog att se till att USA inte kan hota, utpressa eller vrida sig ur granskningen.

 • Sedan när har EU en arme?

  Tyska tidningar är numera värsta ryktesspridare!
  Ironiskt nog har tyskarna som upplevt totalitarismen är mer än alla andra EU nationer i sina massformationers grepp och i solidaritetens namn har gett upp sin energiförsörjning och sina industrier.

  Bara under detta året, har Kina ökat sin export av bilar med 30% i den kinesiska marknaden och 20% i övriga världen. Detta samtidigt som tyska bilindustrin tappat över 20% av sin försäljning i Kina.

  Kolla bara på denna video kanal!
  https://www.youtube.com/@Wheelsboy/videos
  Tester av över 150 kinesiska bilmodeller och 80% av dessa säljs enbart i Kina än så länge men är på väg till resten av världen med humana priser, bra kvalitet och varierande modeller!

  Vad som hände med BRICKS förra veckan var historiskt. Många av dessa afrikanska länder kommer att välja anslutas till BRICKS istället och då är det kört för västvärlden att hålla sig kvar med sitt våld, krig och dödande i dessa länder.

 • Nu tvingas neokonservatismen att reagera (vilket inte är dess stryka) i stället för att agera som de gjort tidigare med sina hundraåriga proaktiva strategiska åtgärder som tvingat övriga världen att reagera, på deras villkor.

  Detta är inget det har erfarenhet av.

  • Tycker att församlingen här bör studera Leo Strauss filosofiska verk och anda, då han är neokonservatismen fader. Han införde bland annat idéerna om den “ädla lögnen”. Djupa tankar är inte bra för folket (kan bli farligt). De vet inte sitt eget bästa, utan se till att de diskutera petitesser i stället för realpolitik som de inte förstår sig på.

   • [off toipc raderat]

    Om det som händer i Afrika innebär att de neokonservativa har fått ett bakslag är det ännu för tidigt att avgöra. USA kan ha intresse av att försvaga Frankrike och själv ta deras plats. Wagners ledning och därmed ett oönskat kontaktnät eliminerat…

    • Jag respekterar NV’s hedervärda stöd till yttrandefriheten och accepterar ert sätt att moderera.
     Men i detta fall var det verkligen inte off topic.
     Cynthia Chung’s artikel om James Burnham som neokonservatismens verklige fader (enligt Christopher Hitchens) gav mer bakgrund relaterad till Erik Forsman’s fundering kring de neokonservativa.
     Erik tar upp Leo Strauss så varför var det off Topic att nämna att han var nazisten Carl Schmitts toppstudent.
     Leo Strauss sa att för att slippa bli tyranniserad måste man själv bli tyrann.
     Med informationen om James Burnham klarnar bilden ytterligare om varifrån neokonservatismen kommer med dess förening av trotskism och fascism.

     • Redaktören ogillar det andliga och det esoteriska.
      Och med all rätt.
      Har man en tidning så skulle jag själv i fallet av Redaktör
      stämpla mycket (eller allt) som Off-Topic.

      Om du frågar mig handlar det allting om det andliga.
      Dvs men då är vi tillbaka till frågan?
      -Är pengar andligt?
      -Kan man äta pengar?
      -Finns mer än pengar som kan mätta, och det kommer svensken kanske för sent förstå.

      Mvh
      Mr.F

 • Helt klart är den afrikanska kontinenten värdefull,
  men ska vara det för afrikanerna själva.EU som startade
  upp med ord som bevara freden, har blivit en mäkta imperialisk
  storbedragare som inte kan se sig mätt på andras tillgångar.
  Genom lögner och bedrägligt spel i demokratins namn vill EU
  fortsätta suga ut den rikaste kontinenten. USA i Afrika har
  aldrig stöttat demokrati lika litet som i Mellanöstern.

  • Ja vad brukar man säga? Follow the money! Man har ju börjat hört lite knorr från vissa håll å kanter om att det kanske är dags att lämna nazist-klubben. Man får ju hoppas det är så och inte bara snack. Den som lever nog länge får väl se. Hoppet är ju iaf det sista som överger människan.

   • Dom är på båda sidor. Fascism-bolshevism är de dialektiska komponenterna som ska ge syntesen världsregering. Amerikanernas hemliga Orden Skull and Bones hade hegeliansk dialektik för precis det ändamålet enligt Antony Sutton.
    Men Sutton underbetonade britterna så han var nog deras medarbetare. Britterna behövde inte Hegel för att spela ut extremerna mot varandra på samma vis.
    Identiska syften: världsregering

 • Folk som lever i en demokrati som beter sig så här kan ju drömma om att karman som ansamlas framför oss med ett djävulskt leende, inte tillhör oss, om vi inte avsätter en kriminell elit. Se på Maui. Det är framtiden.

 • Vi lurades in i EU med att det är en freds/handels union.
  Freds/handels unionen verkar mera som krigs/sanktions union.

 • eu visar nu sitt rätta ansikte som den kolonisatör de verkligen är, titta bara på hur hela den korrupta eu apparaten med sina bedrägliga ledare har koloniserat vårt eget land.

 • Situationen i världen spårar ur allt mer, krig i Afrika är en dålig idé. Frankrike drar med sig andra EU länder i krig i Afrika. Det kommer att kosta Europa mycket blod och pengar till ingen nytta.

  • “Gabon military officers claim power, say election lacked credibility” känner vi igen det? Skillnaden är bara att vi i väst inte gör något åt valfusket i våra länder.

   • Albert Bongo och senare hans son Ali Ben Bongo, har styrt landet över 50 år och nog har valresultaten varit fördelaktigt för dem, till slut fick Gabonerna nog. Förslag på vad vi kan göra åt vårat eget system som har existerat i över 100 år emottages gärna.

    • Direkt demokrati är det enda och egentliga Folkstyret. Indirekt representativ ‘demokrati’ är ett hoax och betyder dessutom skräckstyre (demo=tyranni, skräck). Demos betyder Folk. Semantiska bluffar är en av böldarnas specialiteter, som sagt

    • Ja, börja med att avlägsna grundlagsprocessen från den representativa valordningen. Grundlagsröstning skall i direktval med 80% majoritet minst gälla för ev. ändring.

  • Tycker mig se ett skifte här. MSM ändrar rapporteringen gällande orsakerna till kuppen i Gabon. Förmildrande omständigheter åberopas som att klanen Bongo styrt landet över 50 år. MSM rapporterar vidare att befolkningen anser att valet kanske inte gick riktigt rätt till. Inte ett ord om Frankrikes roll och hur europeiska kolonialism verkar på liknade sätt som i bland annat Niger.
   Intressant att se hur NewsVoice rapportering lägger betoningen helt annorlunda när i land efter land kastar ut kolonisatörerna och gör sig av med korrupta ledare. Väst tappar greppet och MSM anstränger verkligen att beskriva olika orsaker till att den afrikanska kontinenten reser sig, utan att med ett enda ord nämna Europas roll. Något mönster det ser dom inte.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *