Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

EU ska skicka militära styrkor för att återta förlorade afrikanska kolonier

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 augusti 2023
- Torbjörn Sassersson
Burkina Faso, 2023. Dump från DW.com, foto av Kay Nietfeld, DPA, Picture Alliance
Burkina Faso, 2023.

EU:s medlemsstater har kommit överens om att inleda en militär insats i Västafrika, med soldater och även poliser i Ghana, Togo, Benin och Elfenbenskusten, rapporterar de tyska tidningarna Deutsche Welle och Die Welt am Sonntag med hänvisning till diplomater.

Enligt Deutsche Welle syftar uppdraget till att utbilda och ge råd till lokala säkerhetsstyrkor, förbereda anti-terroroperationer, ge tekniskt stöd och för att bidra till andra åtgärder inom säkerhetssektorn.

Uppdraget kommer att inledas efter ett formellt godkännande av EU:s utrikesministrar vid ett möte i Luxemburg i oktober 2023.

EU centralt uttrycker en “oro” för att islamistiska grupper kan “utvidga sina aktiviteter i Västafrika från Sahelområdet till de södra kustländerna vid Guineabukten, vilket kan leda till ännu mer utbredd instabilitet i regionen”, skriver Deutsche Welle som hänvisar till Die Welt.

EU gör en direkt koppling mellan de “terrorgrupper” som ska bekämpas och afrikanernas maktövertagande av franska kolonier som Mali, Niger och Burkina Faso i samverkan med den ryska privata armén från Wagner.

“Militanta aktiviteter från extremistgrupper kopplade till “Islamiska staten” och al-Qaidah har skakat länder som Mali, Niger och Burkina Faso under de senaste åren.

EU vill också motverka det ryska inflytandet i regionen, som har spridits genom Wagners legosoldater som har stött militärregimer i Sahel.”

Deutsche Welle fortsätter med orden:

“Situationen komplicerades ytterligare för EU när Mali sparkade ut franska och tyska styrkor som utbildat maliska soldater och poliser.”

“Rapporten kommer samtidigt som flera länder i regionen har fallit under militärregeringar efter statskupper, den senaste i Niger den 26 juli. Militära juntor har också tagit makten i Mali och Burkina Faso.”

“Att Niger fallit under juntans kontroll är särskilt oroande eftersom landet varit en viktig allierad till de västmakter som verkar i hela regionen.”

Parisstyrda Benin och Londonstyrda Ghana har officiellt redan bjudit in EU att genomföra uppdraget på deras territorier.

Joseph Okechukwu
Joseph Okechukwu, eget verk

Den geopolitiska kommentatorn Joseph Okechukwu från Lagos i Nigeria skriver upprört på Twitter:

“They’re deploying “police and soldiers” on African soil? Mission will be launched after formal approval is given by EU foreign ministers!”

Afrika är det nya Ukraina för Väst

Okechukwu:

“Det handlar om kampen mellan Ryssland och väst och det faktum att Ryssland har valt att ställa sig bakom afrikanerna i deras strävan att bryta sig loss från kolonial förslavning.”

“Fräckheten att skicka polis och soldater till vår kontinent när vi inte lever i slaveriets era är tillräckligt för att hjälpa dig att se vilken otroligt historisk tid vi lever i, som afrikaner. Det är en generationsvändpunkt.”

“Väst förlorar stort. Vart man än vänder sig förlorar de. Till och med deras egen världsbank rapporterade just att Rysslands BNP har överträffat Europas mitt i sanktionerna och nu förlorar de också Afrika, som har varit deras enda leverantör.”

Okechukwu uppmanar afrikanerna till största möjliga motstånd mot EU:s försök att från och med i oktober och framåt återta kontrollen åt de nyligen utkastade västliga kolonialmakterna.

“Om vi behandlades så bra skulle det inte finnas någon rysk Wagner på kontinenten Afrika”.

Okechukwu avslutar sin kommentar med orden:

“Att misshandla afrikaner i generationer och säga åt dem att inte gråta är höjden av vansinnig arrogans. Min övertygelse är att detta är vår tid och att ingen kraft på jorden kan besegra en idé vars tid har kommit. Afrikanerna kommer att göra motstånd med allt de har.”

NewsVoice har tidigare skrivit att det västinitierade Economic Community of West African States (ECOWAS) beordrats att stå redo med militära styrkor för att invadera tidigare Frankrike-ockuperade Niger.

Ledarna i samlingen av afrikanska ECOWAS-stater har dock valt att dra ut på tiden och försöka inleda dialog med Nigers nya afrikavänliga ledning med motiveringen att de “inte vill angripa sina afrikanska bröder”.

Text: T. Sassersson, NewsVoice

Källor och relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq