ECOWAS, USA och Frankrike förklarar krig mot Nigers nya afrikavänliga ledning

Kriget om Afrika

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 augusti 2023
- Torbjörn Sassersson
Politikerna Anthony Blinken och Emmanuel Macron samt general Abdourahamane Tchiani. Montage: NewsVoice
Politikerna Anthony Blinken och Emmanuel Macron samt general Abdourahamane Tchiani. Montage: NewsVoice.

ANALYS. USA och Frankrike ansluter sig till ECOWAS och uppmanar till ett återupprättande av den “konstitutionella ordningen” i Niger. Det meddelar Anthony Blinken i ett pressmeddelanden. Nu är den stora frågan: hur ska Ryssland, som är Nigerjuntans starkaste partner, besvara krigsförklaringen?

Militärjuntan i Niger kastade ut kolonialmakten Frankrike och deras ombud i slutet av juli. Nu svarar Frankrike i samarbete med USA med att förklara krig mot general Abdourahamane Tchiani som leder det folkstödda upproret mot Frankrike.

Kritiska röster i Afrika konstaterar att det första som den västvänliga och utkastade Nigerpresidenten Mohamed Bazoum gjorde direkt efter kuppen var att ropa på hjälp från USA och Frankrike. Det om något visar var hans egen lojalitet ligger och den finns knappast med hans folk.

ECOWAS
ECOWAS vision är falsk, enligt många kritiska och politiskt insatta röster i Afrika.

ECOWAS

USA och Frankrike skjuter framför sig ECOWAS som står för Economic Community of West African States.

Många frågar sig hur en organisation, vars syfte är att bygga upp ekonomierna i Västafrika, kan användas militärt mot ett Västafrikanskt land som vill befria sig från en kolonialmakt? Svaret är att ECOWAS är en västorgansiation som arbetar för västs koloniala intressen.

Niger är medlem i västorganet, men blev det i samarbete med den västvänliga president som alltså kastades ut den 26:e juli.

Det är nu klart att ECOWAS har beordrat sin beredskapsstyrka att återställa den “konstitutionella ordningen”. Organisationens president Omar Alieu Touray meddelade under torsdagen beslutet.

Västorganet uppmanade också Afrikanska unionen (AU), partnerländer och institutioner att stödja ECOWAS resolution att med våld återställa den “konstitutionella ordningen” i Niger.

Touray säger att alla försök till dialog med Nigerrepublikens militärjunta “trotsigt har avvisats av kuppledarna”.

ECOWAS resolution lyder bland annat:

“Uppmana försvarsstabschefens kommitté att omedelbart aktivera ECOWAS stand-by-styrka som helhet” och “beordra utplacering av ECOWAS beredskapsstyrka för att återställa den konstitutionella ordningen i Republiken Niger”.

Hur kommer kuppledargeneralen Abdourahamane Tchiani i Niger, Wagner Group, Mali, Burkina Faso, Algeriet och Ryssland att besvara Frankrikes och USA:s försök att återställa den koloniala ordningen i Niger?

Kommer USA och Frankrike att brutalt angripa Niger som de gjorde med Libyen 2011? Niger och afrikas folk har allt att vinna. USA och Frankrike har allt att förlora om det inte agerar sanbbt och brutalt.

Text: Torbjörn Sassersson, anlays

Relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq