ECOWAS, USA och Frankrike förklarar krig mot Nigers nya afrikavänliga ledning

Kriget om Afrika

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 augusti 2023
- Torbjörn Sassersson red.
Politikerna Anthony Blinken och Emmanuel Macron samt general Abdourahamane Tchiani. Montage: NewsVoice
Politikerna Anthony Blinken och Emmanuel Macron samt general Abdourahamane Tchiani. Montage: NewsVoice.

ANALYS. USA och Frankrike ansluter sig till ECOWAS och uppmanar till ett återupprättande av den “konstitutionella ordningen” i Niger. Det meddelar Anthony Blinken i ett pressmeddelanden. Nu är den stora frågan: hur ska Ryssland, som är Nigerjuntans starkaste partner, besvara krigsförklaringen?

Militärjuntan i Niger kastade ut kolonialmakten Frankrike och deras ombud i slutet av juli. Nu svarar Frankrike i samarbete med USA med att förklara krig mot general Abdourahamane Tchiani som leder det folkstödda upproret mot Frankrike.

Kritiska röster i Afrika konstaterar att det första som den västvänliga och utkastade Nigerpresidenten Mohamed Bazoum gjorde direkt efter kuppen var att ropa på hjälp från USA och Frankrike. Det om något visar var hans egen lojalitet ligger och den finns knappast med hans folk.

ECOWAS
ECOWAS vision är falsk, enligt många kritiska och politiskt insatta röster i Afrika.

ECOWAS

USA och Frankrike skjuter framför sig ECOWAS som står för Economic Community of West African States.

Många frågar sig hur en organisation, vars syfte är att bygga upp ekonomierna i Västafrika, kan användas militärt mot ett Västafrikanskt land som vill befria sig från en kolonialmakt? Svaret är att ECOWAS är en västorgansiation som arbetar för västs koloniala intressen.

Niger är medlem i västorganet, men blev det i samarbete med den västvänliga president som alltså kastades ut den 26:e juli.

Det är nu klart att ECOWAS har beordrat sin beredskapsstyrka att återställa den “konstitutionella ordningen”. Organisationens president Omar Alieu Touray meddelade under torsdagen beslutet.

Västorganet uppmanade också Afrikanska unionen (AU), partnerländer och institutioner att stödja ECOWAS resolution att med våld återställa den “konstitutionella ordningen” i Niger.

Touray säger att alla försök till dialog med Nigerrepublikens militärjunta “trotsigt har avvisats av kuppledarna”.

ECOWAS resolution lyder bland annat:

“Uppmana försvarsstabschefens kommitté att omedelbart aktivera ECOWAS stand-by-styrka som helhet” och “beordra utplacering av ECOWAS beredskapsstyrka för att återställa den konstitutionella ordningen i Republiken Niger”.

Hur kommer kuppledargeneralen Abdourahamane Tchiani i Niger, Wagner Group, Mali, Burkina Faso, Algeriet och Ryssland att besvara Frankrikes och USA:s försök att återställa den koloniala ordningen i Niger?

Kommer USA och Frankrike att brutalt angripa Niger som de gjorde med Libyen 2011? Niger och afrikas folk har allt att vinna. USA och Frankrike har allt att förlora om det inte agerar sanbbt och brutalt.

Text: Torbjörn Sassersson, anlays

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Ett krig i Västafrika med USA och NATO på ena sidan och Ryssland och Kina på andra sidan är väl vad alla väntar sig nu. Skall Sverige skicka soldater och utrustning till Västafrika nu? Sveriges NATO medlem skap var det dummaste vi gjort men oligarkerna var starkare än folkviljan.

 • De ska uut Stig, vi vet, de vet det o de ska uut. Dessa/denna oerhörda parasiterande organism (kallar ej dom för individer, för det bär mig emot. Dessutom därför det, för mig iallafall, är svårt att förstå huruvida de defacto är..människor. men det är ett annat kapitel) har strypt väst i minst 300 år. Jag nämnde tidigare att, det verkar som väst är den enda
  s a s slicen (25% av en sfärisk tårta..), som är annekterad, oockuperad, koloniserad o what ever..men tror att det är just såå olyckligt..just nu. O visst, det går att förändra, men då måste Folk sluuta titta på lets dance, sluta titta på hbo, netflix blhablha. Återigen visst, kan man titta på detta, och det ska man om man vill och känner för slappet, men det får ju/ska inte äga ens tillvaro..kallas ju för cliffhangers annars..hur de manipulerar människors uppfattning..till att tro att det är folks egen ‘mys’uppfattning..

  Men hursom, räddningen för alla nationalstater är uppvaknandet bland Mängden folk, dvs mer än 40-50%. Manipulatörerna/parasiterna lever på att människor inte ‘haaar en aaning’, emedan Livet i sig är motsatsen. Aldrig någonsin, såvitt vi vet, har folk haft så mycket information tillgängligt per tidsenhet för att förändra sin tillvaro, som nu. Återstår såklart att se vad som sker

  • Rätt!! Afrika skulle blomstra som aldrig förr när de befriade sig från sina överherrar ( väst). Är det de sista ryckningar av en undergående elit att hota med anfallskrig? När skall de som förstå visar sig solidarisk? Märker inte de sovande folket att de själva är i en skapad dvala med en sken demokrat?

 • Ja det är såklart att Afrika ska frigöra sig från det kommunistglobalistiska vestoket. Det ska resten av världen också göra. Det paradoxala är att den enda kontinenten, el den 25%-iga tårtslicen, är väst som nu är helt koloniserad (Ungern, Serbien gör fortfarande tappert motsånd, och de kommer få hjälp så småningom).

  Kan inte låta bli att storskratta mitt i tragiken, när man läser att “usa” och “frankrike” ställer krav på upprättande ‘av den konstitutionella ordningen’, otroligt patetiskt. Vad de vill ha tillbaks är sin nyckfulla adhoc disorder, el för den delen den ‘regelbaserade’.

  Utgår från att de 4, Ryssland-Kina-Iran-Nordkorea, inte sviker Afrika nu. En dylik chans att besegra globalistparasiterna kommer inte att ges igen på 100, kanske 1000år

 • Niger blev självständigt från Frankrike 3/8 1960.
  På vilket sätt är det fortfarande ockuperat då det i artikeln står t ex “ett Västafrikanskt land som vill befria sig från en kolonialmakt”?

   • Ja när man tänker på dessa anglodemokratiska krafter så kan man bara bejaka demokratin.
    Ett sådant fantastiskt politiskt system som hjälper oss med våra demokratiska värderingar .
    När man ser tillbaka t.ex Vietnam där dom inte var medgörliga till att bli demokratiska
    Endast ville bestämma av ¨någon anledning i sitt eget land , och trots att man tagit in all sin kunskap om krigföring med napalm ( vi eldar upp dom dj*-*) eller bombar dom och tyvärr räckte det ej med
    att spraya växtgifter (orange )så ville dom ej ha demokrati . Men kanske Afganistan vill ha demokrati ;;inte det ;; hur blir det då med Ukraina måste vi ha ihjäl fler , sända mer vapen ??
    Nu är det helt uppåt väggarna Niger och en del andra Afro länder vill ej foga sig till våra demokratiska mål, France detta högsäte av demokrati med sin historia av revolutioner är ej accepterad i Afric???
    Deras Macron en lyspunkt av demokrat från bankväsendets innersta demokratiska hörn.
    Nä nu får det vara nog Blinken och kompany kan nog rädda befolkningen i Niger från välstånd och oberoende.
    Bye the way Do not ever use the word Demokracy when you address me.

  • Till M Lidström 11 augusti 2023 kl 10:10
   Jag har inte egen insyn, men…
   Den franska CFA-valutan dominerar enligt afrikanska intellektuella analogt med dollarn.
   Dvs sedelpressens alster kan bytas mot rella värden och det förklarar varför Afrika kan hållas kvar i fattigdom trots stora naturtillgångar. Så uppfattar i alla fall en del situationen.

   Men dessutom underminerar imperiets offshorebanker dom länderna genom att låta dess mutade eliter placera tillgångar utomlands i stället för att pengarna använst för att utveckla länderna.
   Väst vill ha det så.
   Annars hade inte väst uppmuntrat korruptionen.

 • Kan den “Kinesiska Dynastiska Cirkeln” även gälla Afrika? En dynastis uppgång och fall har sin förutbestämda utvecklingskedja? Pos.5 på cirkeln för Niger.
  https://moonworldhistory.weebly.com/uploads/1/2/2/0/12207396/chinese-dynastic-cycle-n1_orig.jpg
  I Kina f.n. råder kraftiga översvämningar, där Kommie-dynastin kämpar med att dölja sitt förestående fall. Pos.nr 5 på cirkeln.
  https://youtu.be/9LbLXRtGoDg >(fram till 46min. Sedan oväsentligt)
  Pos nr 5 för Sveriges del kan vara inträde i NATO.Fred i 200år med dynastin Bernadotte avslutas?

 • Önskar alla länder i Afrika som vill frigöra sig från västvärldens ockupation och förtryck och ekonomisk utsugning lycka till, jag menar det verkligen. Afrikaner och alla andra folkslag har rätt att leva sina liv precis som de vill men västvärlden med usa i spetsen har alltid gått in och förstört dessa länder med motivering att de ska skapa fred och demokrati och vi vet alla vilken bluff det är och vilket som är det verkliga skälet att förstöra dessa länder. Det av gud “utvalda folkslagets” våta dröm är att göra detsamma med Ryssland men där har de trots många försök aldrig lyckats. Hoppas de största bomberna på bästa sändningstid landar i washington DC i händelse av ett storskaligt krig så får dessa krigshetsare smaka på sin egen medicin.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *