Ryssland och Wagner Group redo att försvara Nigers nya ledning mot Frankrike, ECOWAS och USA

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 7 augusti 2023
- Torbjörn Sassersson
President Mamady Doumbouya, Guinea
President Mamady Doumbouya, Guinea.

“Glöm Ryssland-Ukrainakriget. Här är den nya proxyn, tredje världskriget börjar i Niger”, skriver Osborn Baya på Medium.com, som specialiserat sig på geopolitisk analys och internationella konflikter, i en artikel i Medium. NewsVoice sammanställer.

Den 26 juli 2023 inträffade en statskupp i Niger. President Mohamed Bazoum avsattes och fängslades. Kuppen planerades och genomfördes av Nigers militärjunta. Presidentgardets befälhavare, general Abdourahamane Tchiani, utropade sig till ledare i Niger.

Kuppmakarna har därefter bett om hjälp från den ryska legosoldatarmén Wagner Group eftersom juntan hotats med ett militärt ingripande från det västafrikanska (väststödda) regionala blocket ECOWAS (Economic Community of West African States). Detta krav utfärdades efter ett krishanteringsmöte i Nigeria och var ett eko av både Frankrikes och USA:s uppmaningar, skriver Osborn Baya.

ECOWAS gav militäradministrationen i Niger fram till den 6 augusti 2023 på sig att lämna över makten till den avsatte, Frankrike-vänlige presidenten Mohamed Bazoum.

Wagner Group ska etablera sig i Niger

Tjänstemän i Niger har bekräftat närvaron av Wagner i landet och gruppen själv har utfärdat ett pressmeddelande som bekräftar att dess militära division redan finns i landet för att skydda den nya militäradministrationen i huvudstaden Niamey mot eventuella attacker från en utländsk armé.

Uppgifterna motsägs av nya uppgifter om att soldater ur Wagner-gruppen idag attackerats av al-Qaida-terrorister på gränsen mellan Mali och Niger. Al-Qaida ska ha bekräftat att de omringat Wagner och att de inte kommer att släppa in dem i Niger.

USA har stor drönarbas i Niger

USA:s försvarsdepartement har meddelat att militären i juntan har ställt in alla militära flygningar till och från Agadez i centrala Niger.

De inställda militära flygningarna använder den massiva flygplatsen Base Aerienne 201. Flygplatsen är inriktad på drönaroperationer och kostade nära 100 miljoner dollar att bygga mellan 2016-2019. Rekognoseringsflygningar med MQ-9 Reaper-drönare började vid basen 2019 för underrättelse- och övervakningsändamål.

Ryssland på plats i Niger

På söndagen brände civila anhängare franska flaggor utanför den franska ambassaden i huvudstaden Niamey och man hyllade istället Ryssland, efter att Vladimir Putin under Russia Africa Summit 2023 lovat att militärt stödja Niger.

Frankrikes president Emmanuel Macron utfärdade en allvarlig varning riktad till juntan. Han hotar med att militärt, “omedelbart och kompromisslöst” ingripa om Frankrikes intressen äventyras.

Osborn Baya:

“Detta är ett svar på hur Frankrike utnyttjar landet för att gynna sig självt. Tydligen är Niger den ledande producenten av uran i Frankrike. Landet producerar en tredjedel av allt uran.”

Förhoppningarna är stora bland många inom den civila befolkningen, att nya samarbeten som gynnar de afrikanska staterna leder till efterlängtade förändringar. Ryssland betraktas som ett enormt stöd mot västmakternas intressen att bevara Afrika som en källa till fortsatt exploatering av naturresurser.

Nigers grannländer stöder därför kuppen. Bland annat Burkina Faso, Guinea och Mali. Vissa källor hävdar också att Algeriet stöder kuppen. Algeriet har redan ett samarbete med Ryssland.

Den ryske generalen Shoigu:

“Vi gav en tydlig signal till hela världen om att Ryssland och Algeriet är fast beslutna att föra en oberoende utrikespolitik och försvara sina nationella intressen, trots aldrig tidigare skådade påtryckningar från väst.”

“Vi är intresserade av Algeriets ledande ställning när det gäller att stärka den regionala säkerheten och stabiliteten i norra Afrika. Det ryska försvarsministeriet är för sin del redo att hjälpa till att öka de algeriska väpnade styrkornas stridskapacitet.”

Juntapresident Ibrahim Traore. Foto: presidentadministrationen
Juntapresident Ibrahim Traoré. Foto: presidentadministrationen

Samarbete mellan Niger, Burkina Faso och Mali mot väst och västs terrorstyrkor

Burkina Fasos president Ibrahim Traore säger:

“Herr Macron, varje militär intervention i Niger kommer att betraktas som ett krig mot oss alla … Detta är inte en varning, utan snarare en handling som du kommer att se med dina egna ögon”.

Traore är mycket tydlig med att han är emot västvärldens “nykolonialism”. Han har ökat sina diplomatiska förbindelser med Ryssland och har blivit en symbol för afrikanska ledare att avvika som västvärldens ekonomiska tillhörighet.

President Mamady Doumbouya, Guinea
President Mamady Doumbouya, Guinea

Guineas president Mamady Doumbouya, säger via Aljazeera:

“Om någon vågar invadera Niger på grund av det militära maktövertagandet, statskuppen, kommer vi att förklara det som ett krig mot dem och vi kommer att skicka vår militär för att försvara landet.”

Det förväntas nu att ECOWAS kommer att ingripa med stöd av amerikanska och franska trupper, men rapporter om att den nya ledningen i Niger är ryssvänligkn vi se ett stöd även av den ryska militären, skriver Osborn Baya.

En betydligt större konflikt som involverar många länder i flera världsdelar

Även närvaron av Wagner-trupper i Väst- och Centralafrika gör att ett ryskt engagemang i händelse av ett militärt ingripande skulle kunna eskalera konflikten.

Händelserna i Niger kan potentiellt leda till ett av de största krigen i Afrika. Kriget i Ukraina kan komma att förskjutas till Niger i Afrika, varnar Osborn Baya.

En politiskt insatt afrikan som vill vara anonym säger till NewsVoice, att vi nu ser en ung generation av nya afrikanska ledare som har kraften och modet att ta sig an kolonisatörer som tex Frankrike och USA. De har inget att förlora och de talar till media och sina folk utan talmanus eftersom de drivs av övertygelse, samvete och en stark frihetslängtan.

USA:s och Frankrikes bombning och invasion av Libyen, med stöd av det svenska flygvapnet, är inte på något sätt glömd i Afrika (red anm).

En defintion på ett världskrig är att länder från tre världsdelar deltar i en konflikt. Just nu är länder från Nordamerika, Europa, Afrika och Asien/Eurasien (Ryssland) involverade.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Källor och relaterat

ArcanumSkolan 2024

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq