Den nya folkstödda militärledningen i Niger samlas under de sista timmarna av ECOWAS krigsultimatum

publicerad 6 augusti 2023
- av Torbjörn Sassersson red.
General Abdourahamane Tchiani
General Abdourahamane Tchiani, Niger, 6:e augusti 2023

Folket som stöder kuppledarna i Niger samlas i en mycket stor arena i huvudstaden Niamey den 6 augusti under de sista timmarna av ECOWAS ultimatum som kräver att militärjuntan avgår, annars kommer Frankrike gripa in militärt via ombud.

General Abdourahamane Tchiani intensifierar dödläget med ECOWAS, som stöds fullt ut av Frankrike. Tchiani avvisar all inblandning i Nigers inre angelägenheter. Nigers kuppledare har förklarat att han inte kommer att ge efter för påtryckningar om att återinsätta den avsatte Frankrike-vänlige presidenten Mohamed Bazoum, som enligt den nya ledningen, och folk i allmänhet, är selekterad och tillsatt av ledningen i Paris för stödja Frankrikes intressen.

Den självutnämnde ledaren och som har folkets stöd sa att militären “helt och hållet avvisar dessa sanktioner och vägrar att ge efter för några hot, oavsett varifrån de kommer. Vi vägrar att blanda oss i Nigers interna angelägenheter”.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Niger är det fjärde Ecowas-landet som under de senaste två åren har hamnat under revolutionär militärstyre efter Guinea, Mali och Burkina Faso och liksom dessa tre länder har det nu suspenderats från Ecowas-gruppen.

  Både Mali och Burkina Faso har redan gett sitt fulla stöd till ledarna i Niger och varnat härmed för att varje militärt ingripande mot Niger är liktydigt med en krigsförklaring mot Burkina Faso och Mali.

  Nån som vet vad Sverige gjorde under alla åren i Mali? Har ni referenser? Länkar? Sanningen?
  Vänligen dela!

 • Niger är det fjärde Ecowas-landet som under de senaste två åren har hamnat under revolutionär militärstyre efter Guinea, Mali och Burkina Faso och liksom dessa tre länder har det nu suspenderats från Ecowas-gruppen.

  Både Mali och Burkina Faso har redan gett sitt fulla stöd till ledarna i Niger och varnat härmed för att varje militärt ingripande mot Niger är liktydigt med en krigsförklaring mot Burkina Faso och Mali.

  Nån som vet vad Sverige gjorde under alla åren i Mali? Har ni referenser? Länkar? Sanningen?
  Vänligen dela!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *