Iliyasu Gadu: Kuppen i Niger visar att frihetens vindar blåser i det franskspråkiga Afrika

publicerad 11 augusti 2023
Emmanuel Macron och Iliyasu Gadu.
Emmanuel Macron och Iliyasu Gadu. Montage: NewsVoice.

Frankrike och andra tidigare kolonialmakter måste acceptera ett maktskifte på kontinenten, säger Iliyasu Gadu en tidigare nigeriansk tjänsteman till den ryska och i Väst censurerade kanalen RT. Gadu kallar Frankrike för en (blodsugande) igel i en opinionsartikel i Daily Trust från 2021, konstarerar NewsVoice.

Den politiska situationen i Niger bör lära Frankrike och andra västländer, inklusive USA och Storbritannien, att Afrika inte kan tas för givet, säger Iliyasu Gadu, en tidigare nigeriansk utrikesminister, till RT i torsdags.

Enligt Gadu “blåser en vind av förändring som leder till en nedgång i den västerländska hegemonin över det fransktalande Afrika och Västafrika” och måste accepteras av Paris och andra tidigare kolonisatörer.

Förra månaden grep Nigers presidentgarde president Mohamed Bazoum och tog makten, vilket ledde till antifranska protester från tusentals människor som stödde åtgärden.

Den nya militärregeringen anklagade på onsdagen Frankrike för att ha kränkt Nigers luftrum och befriat farliga terrorister. Kuppledarna har även tidigare anklagat den tidigare kolonialmakten för att ha planerat en strejk för att befria Bazoum.

ArcanumSkolan 2024

Paris har förnekat anklagelserna och hävdat att de flög ett plan till huvudstaden Niamey i enlighet med ett avtal med den nigerianska armén.

Kuppen i Niger den 26 juli 2023 har utlöst nedskärningar av biståndet från partnerländer, däribland Frankrike, Tyskland och USA.

Trots sanktioner från det västafrikanska regionala blocket ECOWAS, som överväger ett militärt ingripande, har de nya myndigheterna avvisat både regionala och internationella påtryckningar om att släppa Bazoum och återställa den “demokratiska ordningen” [citationstecken av NewsVoice].

Iliyasu Gadu: ECOWAS agerar på uppdrag av Frankrike

I en intervju med RT sa Gadu att han tror att ECOWAS agerar på uppdrag av Frankrike genom att hota med att ingripa militärt i Niger.

Han hävdade att även om Frankrike har olje- och mineraltillgångar i sina tidigare kolonier som gynnar landet på bekostnad av lokalbefolkningen, så kan landet “inte gå in och ingripa eller tvinga fram förändringar”.

“Så för närvarande vill de att ECOWAS ska göra det”, sa han och tillade att “våld och ingripande inte kommer att hjälpa” för att lösa oroligheterna i Niger.

Gadu sa att han ser grannländernas vilja att engagera sig i Sahel-landet som “inte är i ECOWAS intresse”, utan i Paris intresse.

Text: RT, “Niger coup shows wind of change blowing in Francophone Africa – expert”. Översättning och rubriksättning: NewsVoice

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *