Denis Rogatyuk om ett Afrika i uppror: Finns en andra antikolonial befrielse vid horisonten?

publicerad 9 augusti 2023
Denis Rogatyuk, selfie
Denis Rogatyuk, selfie

Afrika, mänsklighetens vagga och världens rikaste kontinent när det gäller naturresurser. Ändå, enligt kapten Ibrahim Traoré, president i Burkina Faso, kan inte den yngre generationen förstå varför Afrika, trots sin rikedom, fortsätter att vara den fattigaste regionen i världen.

Text: Denis Rogatyuk (@DenisRogatyuk), rysk-australisk journalist och författare baserad i Latinamerika, internationell chef för medieplattformen El Ciudadano, en av Chiles största oberoende mediekällor. Artikeln har tidigare publicerats i RT. Översättning: NewsVoice.

På den afrikanska kontinenten har vi sett uppror och beväpnade rebelledare kämpa för att återta sin suveränitet från de europeiska imperierna, särskilt Frankrike. Länder som Guinea, Burkina Faso, Mali och Niger utgör en gemenskap av tidigare franska kolonier i Västafrika.

Dessa länder har länge varit en viktig källa till naturresurser för Frankrike och andra europeiska makter.

 • Niger levererar 15% av det uran som behövs för franska kärnkraftsreaktorer.
 • Burkina Faso är en viktig exportör av guld, medan Guinea är en avgörande in- och utgångspunkt för handel mellan Frankrike och dess tidigare kolonier.
 • Mali är också en stor exportör av guld och har varit en stridsplats där regeringen har kämpat mot olika väpnade islamistgrupper.

Under 2021 började kartan över Västafrika förändras radikalt. Som dominobrickor föll pro-franska regimer genom militära uppror, först med Mali i maj 2021 och kuppen ledd av Assimi Goita, som omedelbart krävde att den franska militären lämnade landet. Centralafrikanska republiken utvisade också franska trupper i juni 2021. Detta följdes av militärt övertagande i Guinea av Mamady Doumbouya, en före detta fransk legionär, i september 2021.

Ett år senare blev Ibrahim Traoré världens yngsta president [född 1988] efter att ha tagit makten i Burkina Faso och han utvisade den franska militären i januari 2023. Slutligen, den militära upprorsledningen i Niger den 26 juli, ledd av Abdourahamane Tchiani, som nu tillträder presidentskapet, utvisade också franska styrkor och förbjöd export av uran till Frankrike.

Fallet med Burkina Faso och Traoré är särskilt intressant. Under sin nyliga resa till St. Petersburg för Ryssland-Afrika-toppmötet [Russia Africa Summit 2023] höll Traoré ett tal där han kallade Ryssland en del av den afrikanska familjen. Han fördömde plundringen av kontinenten av europeiska makter och avslutade med sloganen “Hemland eller död! Vi ska vinna!” – i ekot av orden från Ernesto Che Guevara, Kubas nationalslogan.

Många har jämfört Traoré med Thomas Sankara, den revolutionära ledaren för Burkina Faso från 1983 till 1987, som också kallades “Afrikas Che Guevara”. Sankara utvisade också franska styrkor, nationaliserade landets resurser och införde socialistiska politik för omfördelning, innan han mördades i en pro-fransk kupp.

Så, vad är Frankrike och dess partner förmodligen kommer att göra nu?

USA och Storbritannien har redan skurit allt bistånd till Niger och dess allierade som svar på deras förbud mot export av uran till Frankrike. Den 30 juli utfärdade Västafrikanska ekonomiska gemenskapen (ECOWAS), en federation som inkluderar många av Frankrikes tidigare kolonier, ett ultimatum till Niger.

Tchiani hade en vecka på sig att avgå, annars skulle en militär intervention inledas med stöd av Frankrike. Nigeria, en viktig fransk allierad i regionen och ledare för ECOWAS, valdes som startplats för en möjlig militär intervention.

Nigerias senat avslog dock den mycket impopulära presidentens, Bola Tinabus, krav på att auktorisera militäraktion mot grannlandet [Niger]. Ultimatumet har sedan gått ut och Niger stängde sitt luftrum för alla kommersiella flygplan.

Presidenterna i Burkina Faso och Mali har svarat att en eventuell militär intervention i Niger skulle utgöra en krigsförklaring mot dem, men de afrikanska staterna har också en ess i rockärmen – deras långvariga vänskap med Ryssland.

Delegationer från 49 afrikanska länder deltog nyligen i Afrika-Ryssland-toppmötet i St. Petersburg. Den ryska presidenten Vladimir Putin deklarerade sitt stöd för Afrikas kamp mot nykolonialism och meddelade att Moskva hade skrivit av totalt 23 miljarder dollar i afrikansk skuld och bekräftade att över 50.000 ton spannmål ska levereras gratis till kontinenten.

Vänskapen mellan folken i Afrika och Ryssland sträcker sig tillbaka till 1700-talet. Historien om Abram Gannibal, den afrikanska generalen i den ryska armén och den store farfadern till den legendariska poeten Alexander Pushkin, är en av de mest fascinerande delarna av legenden om rysk-afrikanska relationer.

Han, som barnslav från Konstantinopel, blev fri från träldom och utbildades vid tsarens palats. Han skulle inte bara stiga till en högt rankad officer i den ryska armén, utan också vara mentor åt den unge Alexander Suvorov, den berömde generalen som besegrade Osmanska riket i två krig, bland andra bedrifter.

I skymningen av kapplöpningen om Afrika stod endast en nation självständig bland havet av koloniala erövringar – Etiopien. Det italienska invasionsförsöket slutade i en katastrofal misslyckande för kolonisatören, där Ryssland erbjöd avgörande hjälp till den etiopiska nationen som kämpade för sin suveränitet och oberoende.

Sovjetunionen blev “de förtrycktas vapenlager” för många unga afrikanska nationer som sökte självständighet från sina koloniala herrar, eftersom vapen och ammunition som tillverkats i Sovjetunionen levererades till de många revolutionära och anti-koloniala styrkorna i regionen, såsom MPLA i Angola, ANC i Sydafrika, PAIGC och dess ledare Amilcar Cabral i Guinea-Bissau och många andra.

Minnet av denna solidaritet är fortfarande färskt i många afrikanska sinnen, unga och gamla.

Stödet och beundran för Ryssland ekar över hela den afrikanska kontinenten, bortom de tidigare kolonierna tillhörande Frankrike.

Under en massdemonstration med Ekonomiska Frihetskämparna i Sydafrika fördömde gruppens ledare, Julius Malema, Frankrikes handlingar på kontinenten och proklamerade:

“Vi är Putin, och Putin är vi! Vi kommer aldrig stödja imperialism mot president Putin!”

En sann känsla av förändring tycks svepa över Afrika, bort från de gamla europeiska kolonisatörerna och mot en ny multipolär värld.

Text: Denis Rogatyuk, @DenisRogatyuk


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Min stora förhoppning är att alla som fördrivits från Afrika ska förstå att vi har en gemensam fiende och att vi ska kämpa tillsammans.

  • Hej Hans,
   Ordet “Jesuit” hade jag hört tidigare men det var först när jag lärde känna dig som jag fick veta vilka dessa egentligen är. Tack för det!

   Det känns som om jesuiter är motsvarigheten av salafister inom Islam. Alla har hört ordet salafister men ingen vet vilka de egentligen är.

   Av nån konstig anledning har jag inte kunnat komma åt alla dina artiklar då sökfunktionen har visat bara del 7 i serien för mig och just nu kan jag inte läsa Newsvoice via mitt vanliga abonnemang överhuvudtaget utan måste använda VPN. Nån har spärrat mig nånstans eller är det nåt fel på Newsvoice server! 🙁

   I vilket fall, tänkte jag fråga dig eller snarare få bekräftelse om att jag uppfattat det hela rätt och kommit till rätt slutsats:

   Är Jesuiter detsamma som “The Hidden Guvernement”, “The Shadow Government” och/eller “Deep States”?

   Kan det vara så att det, som alla konspiratörer kallar för “hidden, deep, shadow” är rakt framför ögonen på alla i dagsljuset men inga fattat vilka dessa är?

   Vilka är Jesuiter högst upp i amerikanska staten just nu, alltså politiker, militärer, bankirer, Big pharma, Techbolag?
   Finns det nån lista över detta?
   Tack på förhand!

   • Hej Reza!

    Det är verkligen inte många som vet särskilt mycket om jesuitordern. Den gick under jorden på 1700-talet och kom upp fyrtio år senare med ett helt annat utseende och framför allt väldigt dolda. Den har verkligen lyckats med att “verka utan att synas” – långt mer än Wallenberg-familjen. Det som är synligt av denna militära, katolska orden är som toppen på ett isberg. Den allra största delen är osynlig och hemlig

    Det är min bestämda uppfattning att jesuitordern koordinerar det vi kallar “Deep State”, den djupa staten.

    Det går inte att nämna alla i USA:s topp som är jesuiter. Det skulle bli en väldigt lång lista och de flesta kan vi bara ana, eftersom det i regel hålls hemligt – särskilt när det gäller höga poster i en nations styre, men jag ska nämna tre:

    President Joe Biden, hans son Hunter Biden och Antony Fauci (den högste ansvarige för corona-åtgärder i USA.

    Jesuiterna gömmer sig väldigt skickligt bakom andra aktörer.

    Fram till mitten av 1700-talet agerade jesuitordern relativt öppet, men den blev så hatad för att den förstörde länderna inifrån att den var tvungen att omforma sig. Sammantaget har den förbjudits i mer än sjuttio länder under dess nästan femhundraåriga existens. Dess agenda är densamma, men nu verkar den framför allt i det fördolda.

    Här hittar du mina artiklar om Katolska kyrkan och Del 4-7 handlar om jesuitorden:
    https://newsvoice.se/author/savalle/

    • Jag använde ditt namn som sökord. Inte så konstigt att jag inte fick träff! 🙂

     Och tack för bekräftelsen! Yes, äntligen! Nu vet jag vilken grupp som är den verkliga “Deep State”!

     Alla har ju haft sina gissningar och uppfattningar om det men den här är ju en fullträff!

     Förutom Biden familjen och Antony Fauci som du nämnde, verkar idag finnas 100-130 mycket aktiva jesuiter inom senaten, kongressen, lobbyister inom militärindustri och big pharma, Federal reserv osv.

     Jag tycker faktiskt att Du borde komplettera din serie och avslöja dagens aktuella jesuiter och den verkliga aktuella “Deep State”.

     Det skulle vara mycket värdefull läsning och information för alla sanningssökare. Och jag står till förfogande ifall du behöver extra assistans för det.

     Jag har precis börjat att läsa olika artiklar i denna sajt och här finns det en hel del info om ämnet och mycket annat!
     Verkar som om här får jag mer träffar på “jesuits” än på Google search! 🙂

     https://www.unz.com/page/american-pravda-series/

     • Tack, Reza!

      Mycket glädjande med din insikt och mycket bra länkar av dig och MN!

      Jag har nu för avsikt att fortsätta min artikelserie, men det kan dröja ett tag tills nästa artikel kommer, för det är ett väldigt svårt arbete att leta fram tillförlitlig information.

      Tack även för ditt erbjudande om stöd! Framför allt skulle jag glädja mig åt att få respons av dig, Nils-Ola och många andra genom att ni ger min nästa artikel utveckling och intresse med att kommentera den!

      För övrigt ser jag väldigt mycket fram emot Nils-Olas artikel om Big bang-teorin, för den har en hel del att göra med det järngrepp som jesuitorden har tagit om det som har kommit att definieras som vetenskap.

      Såväl Big bang-teorin som evolutionsteorin är skapelser av jesuiter.

      Höga jesuiter är enormt begåvade och välutbildade (förutom sin hänsynslöshet).

      Jesuiten Georges Lemaître:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lema%C3%AEtre

      • Va? Big bang-teorin och evolutionsteorin är skapelser av jesuiter?

       Det var alltså Georges Lemaître som kom med Big Bang teori och inte Einstein!
       Verkar som om Einstein var världens bästa vetenskapstjuv!

       Personligen har jag aldrig kunnat fatta hur man kan tro på termodynamik och dess omvandling mellan olika former av energi och Big bang-teorin på samma gång.
       Det går ju inte ihop! Antingen är det den ena eller andra!

       Och jävla evolutionsteorin och att apor varit våra förfäder är såååååå korkad för mig att jag inte hittar ord att beskriva.

       Jesuiterna började tidigt med sina hypnoser och fått alla att tro på vad som helst!

       Jag blir bara mer och mer fascinerade av det hela! Wow!

       James Webb-teleskopet har ju gjort så många nya upptäckter att nästan alla Big bang-teori fanatiker ifrågasätter teorin MEN hittar konstant nya teorier för att bevisa tidigare teorier. Vilken soppa va?

       Termen “teori” verkar vara den absoluta “sanningen och beviset” när man så vill det!

       Ja, jag vet att det är ett väldigt svårt arbete att leta fram tillförlitlig information.
       Det är såå mycket disinformation så det inte är klokt.

 • Visst skulle det rent teoretiskt kunna vara ett försök till en andra befrielse. Men det kan också vara globalisterna som försöker öppna en ny krigsfront för att fortsätta flytta fokus från alla som dör av deras injektionsprogram. Nästa steg blir väl att dra igång något i Asien.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *