Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Nigel Farages bankkonto stängdes för hans politiska åsikter – Bankchefer fick avgå

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 1 augusti 2023
- Torbjörn Sassersson
Peter Flavel och Nigel Farrage
Peter Flavel och Nigel Farage.

Nigel Farages bankkonto hos brittiska Coutts Bank stängdes av i juni och när det avslöjades att det var för hans politiska åsikter avgick två bankchefer. Nigel Farage är en brittisk politiker och partiledare för Reform UKso. Han var fram till 2020 ledamot i Europaparlamentet.

Nigel Farage svarar med att lansera en webbplats för att stå upp för människor som nekats bankkonto. I England är det en rättighet att ha ett bankkonto oavsett sina politiska eller religiösa åsikter. Trots det stängde Coutts av Farages bankkonto och det var inte meningen att orsaken skulle bli allmänt känt.

Avslöjandet offentliggjordes efter att Farage fått en rapport från banken som visade att hans politiska åsikter ansågs vara en faktor i stängningen av hans konto. Bråket ledde till att två bankchefer avgick förra veckan, skriver BBC.

Banktjänstemännen som avgick var Dame Alison Rose, VD för NatWest Group och Peter Flavel, chef för den NatWest-ägda privatbanken Coutts. NatWests ordförande Sir Howard Davies uppmanades även han att avgå, men han hade “lovat att stanna kvar på sin post för att säkerställa bankens stabilitet”, skriver BBC.

BBC rapporterade tidigare att Farages konto stängts eftersom han inte längre uppfyllde förmögenhetsgränsen för Coutts Bank, men orsaken var falsk. BBC har sedan dess bett Farage om ursäkt för den felaktiga historien, skriver BBC.

Efter skandalen har mängder med britter ställt frågan till sina respektive banker hur säkra deras kundkonton egentligen är.

Farage säger:

“…jag tror att det som håller på att växa fram är en stor nationell skandal. Man kan inte leva utan ett bankkonto på 2000-talet.”

Farage lanserar nu webbplatsen AccountClosed.org.

Account Closed driver en kampanj för privatpersoner och små och medelstora företag “som har utsatts för orättvis behandling från banker och finansföretag, särskilt när deras konton plötsligt har stängts och viktiga tjänster har dragits in”.

Lagen i Storbritannien säger att varje person har en laglig rätt att ha ett grundläggande bankkonto som ger dem möjlighet att ta emot och göra betalningar. Enligt lagen får en brittisk bank:

“inte diskriminera konsumenter som är lagligen bosatta i Storbritannien på grund av deras nationalitet eller bostadsort eller på grund av kön, ras, hudfärg, etniskt eller socialt ursprung, genetiska särdrag, språk, religion eller övertygelse, politisk eller annan åsikt”.

Sir Howard meddelar att NatWest har utsett advokatfirman Travers Smith att genomföra en oberoende undersökning av stängningen av Farages konto.

Situationen i Sverige

Konsumenter som kan visa att de är bosatta inom EES har rätt att få öppna ett så kallat betalkonto med grundläggande funktioner i svenska banker. Sedan Sverige, Finland och Österrike 1995 blivit EU-medlemmar gäller avtalet endast mellan EU samt Island, Liechtenstein och Norge, men efter EU:s utvidgningar 2004, 2007 och 2013 blev de tretton nya medlemsstaterna också medlemmar i EES.

De enda orsakerna till att en svensk medborgare inte tillåts få ha ett bankkonto är om en konsument sysslar med penningtvätt och terrorismfinansiering.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Nigel Farage