Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 19/4 kl 01:30.

Argentina, Iran, Saudiarabien, Egypten, Förenade Arabemiraten och Etiopien blir nya BRICS-medlemmar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 24 augusti 2023
- NewsVoice redaktion
Cyril Ramaphosa, Sydafrikas president sedan 2015.
Cyril Ramaphosa, Sydafrikas president sedan 2015.

BRICS-toppmötet i Johannesburg pågår den 22-24 augusti med ledarna för Kina, Indien, Brasilien och Sydafrika närvarande. Argentina, Egypten, Iran, Etiopien, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien blir nya BRICS-medlemmar. Det är dags att byta namn på BRICS, konstaterar NewsVoice.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa sa:

“Vi har beslutat att bjuda in den argentinska republiken, Arabrepubliken Egypten, den federala demokratiska republiken Etiopien, den islamiska republiken Iran, Konungariket Saudiarabien och Förenade Arabemiraten att bli fullvärdiga medlemmar i BRICS. Medlemskapet träder i kraft den 1 januari 2024”.

“Det finns ett globalt momentum för användning av lokala valutor, alternativa finansiella arrangemang och alternativa betalningssystem. Som BRICS-länder är vi redo att utforska möjligheterna att förbättra stabiliteten, tillförlitligheten och rättvisan i den globala finansiella arkitekturen”.

Indien välkomnar ansökningar från nya länder om att bli nya BRICS-medlemmar och det kommer att stärka organisationen, sa Indiens premiärminister Narendra Modi.

Modi:

“Indien har alltid trott att nya medlemmar ytterligare kommer att stärka BRICS som organisation och ge en ny impuls till våra gemensamma ansträngningar.

Jag är glad att våra team gemensamt har kommit överens om riktlinjer, standarder, kriterier och förfaranden för utvidgning och baserat på detta har vi kommit överens om att bjuda in Argentina, Egypten, Etiopien, Iran, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten till BRICS.

Först av allt vill jag framföra mina mest uppriktiga gratulationer till ledarna och folken i dessa länder”.

Den nuvarande expansionen av BRICS är en historisk händelse som visar gruppens beslutsamhet att arbeta med utvecklingsländerna, sa Kinas president Xi Jinping.

Förenade Arabemiratens president, Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan, tackade BRICS för att ha godkänt hans lands ansökan om att gå med i gruppen.

Al Nahyan på X:

“Vi respekterar BRICS-ledarskapets vision och uppskattar att Förenade Arabemiraten inkluderats som medlem i denna viktiga grupp. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete för välstånd, värdighet och nytta för alla nationer och människor runt om i världen”.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed gratulerade nationen till godkännandet av dess ansökan om att gå med i BRICS.

Sammanställning och översättning: NewsVoice. Källa: “Argentina, Iran, Saudi Arabia, Egypt, UAE and Ethiopia Get BRICS Membership”, Sputnik International (blockerad i EU)


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq