LA Times: Det oskadade huset i Lahaina på Maui klarade sig av naturliga orsaker

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 23 augusti 2023
- Torbjörn Sassersson red.
Huset i Lahaina som inte brann upp. Foto: Robert Gauthier för Los Angeles Times
Huset i Lahaina som inte brann upp.

Bilden av ett oskadat hus mitt bland 100-talsruiner i Lahaina på Maui, en av Hawaiis öar, blev viral. Huset lyser orört med sin fräscha vita fasad och ett rött tak. Det omges av högar av brända ruiner efter den snabba brand som härjade i Lahaina i förra veckan. Att huset klarade sig har naturliga orsaker.

LA Times skriver att det historiska huset på Front Street inte var den enda fastigheten som klarade branden. Vissa sektioner av Lahaina drabbades inte av eldstormen.

Dora Atwater Millikin, som äger det nyrenoverade huset tillsammans med sin man, säger att de vill hjälpa sina grannar som förlorade allt.  Det 100 år gamla trähusethuset var en gång ett bokföringshus för anställda på Pioneer Mill Co, en sockerplantage som låg i Lahaina på 1800-talet.

Millikin berättar att de ersatte asfaltstaket med plåttak. De fodrade marken med stenar. De hade tagit bort lövverk intill huset, inte för att de försökte minska risken för brand, utan för att de var oroliga för att termiter skulle sprida sig till trästommen, säger hon.

Det enda de gjorde för att vara förberedda sig på katastrofer var att att skydda byggnaden mot orkaner, tillägger hon.

Millikin säger att när branden drog över Lahaina kunde den föra med sig brinnande fragment som “flög genom luften med vinden och allt”. De träffade folks tak och om det var asfaltstak fattade dessa eld. Brinnande fragment kunde även antända träd runt husen.

Tak är den främsta faktorn som bidrar till att ett hus blir lättantändligt eftersom de kan fungera som stora landningsytor för glödbränder, säger Susie Kocher, skogsbruksrådgivare vid University of California Cooperative Extension, till LA Times.

Brandexperter föreslår att husägare rensar bort brännbar vegetation inom en radie på 1,5 meter och ersätter vegetation med en hårdgjord yta som marksten eller grus – liknande det som Millikins gjorde.

“Om buskar och sly, särskilt lättantändliga sådana, står alldeles intill huset och glödbränder sprider eld, kan värmen spränga fönster och därifrån gå rakt in i huset”, säger Kocher.

Andra faktorer som räddade Millikins trähus var att det inte låg så nära grannfastigheterna och att det på tre sidor i princip gränsade till havet, en väg respektive en parkliknande tomt utan byggnader.

Strålningsvärmen när ett hus brinner kan annars lätt antända en grannfastighet.

Även stora träaltaner med brännbart material undertill kan lätt antändas av hetta eller brinnande fragment. Millikins hus hade en träaltan som vette mot havet.

Laserstrålar från satelliter

Strax efter den stora branden i Lahaina spreds uppfattningen att husen satts i brand av riktade laserstrålar från satelliter och att det förklarade att vissa träd och byggnader inte antänts alls.

“Vissa kommentatorer på nätet har redan föreslagit att överlevnaden av Millikins hem var ett bevis på att branden faktiskt utlöstes av riktade energivapen eller en massiv solflamma”, skriver LA Times.

“Men när skogsbränder antänder ett grannskap är det ganska vanligt att vissa hus står kvar medan andra brinner, eftersom vinden driver in glödbränder i strukturernas sårbara punkter eller omgivande vegetation, och vissa hus är mer motståndskraftiga mot glödbränder än andra”, säger Susie Kocher.

Det spekulerade också om att Millikins hus räddades av sprinklers. Det hade visserligen ett sprinklersystem, men det hade också många av de andra husen i området som brann upp. När branden nådde huset var elen borta och systemet fungerade ändå inte, sa Dora Atwater Millikin.

Text och översättning: Torbjörn Sassersson. Källa: The real story behind that photo of a weirdly unscathed house in the rubble of Lahaina


Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Lahaina
Stöd NewsVoice 2024
 • Tre sidor i “princip gränsade till havet!!???” En sida ser jag. Fodrade marken med “stenar” Väldigt liten uppfart med stenar…
  Vilken tur endast dom hade plåttak.
  Eld är visserligen falskt, kan gå hur som helst, men….

 • Ta del av benjaminfulford:net på torsdag. Vad som meddelas där om Hawaii blir en “tappa hakan” rapport av dimension.

 • Laserstrålar från satelliter finns inte! Tekniken använder större flygplan och drönare. Iaf det som är allmän känt och inte hemligt!

  Vad är syftet med artikeln egentligen!
  Höra korkade bisarra förklaringar som saknar all vetenskaplig grund eller sundförnuft för den delen!

  • Spelar ingen roll vad man tror veta sig finnas, det här var ingen naturlig katastrof, och om det var det så fick den hjälp att förstöra så mycket som möjligt.

   Jag förstår inte varför newsvoice inte skriver mer om detta, maui borde ha mycket mer täckning

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *