Varför får svenskar så ofta spela onda ryssar i Hollywood-filmer?

publicerad 6 augusti 2023
- Kristoffer Hell
Peter Stormarei filmen Constantine
Peter Stormare i filmen Constantine

När Hollywood söker aktörer bra på att gestalta ryssar som är onda, farliga, eller bara allmänt korrupta faller lotten ofta på svenska skådespelare. Varför? Kan inte etniska ryssar gestalta den hårda känslolösa ondska Hollywood och Pentagon efterlyser? Fenomenet är inte nytt och listan av exempel lång.

1968: Först ut i paraden är (så vitt vi kunnat konstatera) Alf Kjellin som i storfilmen “Ice Station Zebra” (1968) gestaltade den sovjetiska fallskärmsjägaröversten Ostrovsky. Filmen var baserad på en bok skriven av den skottske thrillerförfattaren Alistair McLean som skrev manus och bok till storfilmen “Örnnästet” (“Where Eagles Dare”) från samma år.

1985: En hårdare Hollywoodryss än Dolph Lundgren som kapten Ivan Drago i filmen “Rocky IV” är nog svår att finna.

Stellan Skarsgård, 1990
Stellan Skarsgård, 1990. Bildruta från filmen “Hunt for Red October”

1990: Stellan Skarsgård som den suicidala Kaptenen Tupolev på en rysk attackubåt i filmen “The Hunt for Red October” är ett annat exempel på en psykiskt instabil ryss, gestaltad av en svensk. Filmen är baserad på boken med samma namn av Tom Clancy (“Jakten på Röda Oktober” på svenska).

1998: Peter Stormare som den skogstokige kosmonauten Lev Andropov i Armageddon visade publiken hur ryssar fixar maskiner som inte fungerar – man går lös på dem med ett verktyg

Peters förmåga att gestalta hur onda ryssar förväntas vara av producenter i Hollywood demonstrerades så sent som 2022, då han gjorde en voice-over av ingen mindre än Rysslands president Vladimir Putin i en tecknad serie i USA.

Peter är tydligen så bra på att spela ond (enligt Hollywood) att han till och med valdes att gestalta Lucifer i Keanu Reeves-filmen “Constantine” från 2005.

Spola fram till 2022 och den kanske mest genomarbetade karikatyren av en ond ryss porträtterades av Alexej Manvelov, enligt uppgift född i Stockholm, när han i den populära Amazon Prime serien “Tom Clancy’s Jack Ryan” (säsong 3) spelade den ryske försvarsministern Alexei Petrov.

Enligt tyska wikipedia skall Alexej dock ha fötts i Moskva (rysk mamma och pappa från Syrien) och familjen först senare ha flyttat till Sverige, där Alexej växte upp.

Måhända var det uppväxten i Sverige som gav Alexej förmågan att projicera den inbyggda hårda cyniska känslolöshet Hollywood söker bland skådespelare de vill förkroppsligar onda ryssar?

Anton Jeltjin (1989-2016) och Jurij Kolokolnikov.
Anton Jeltjin (1989-2016) och Jurij Kolokolnikov.

Läsare nyfikna på hur Hollywoodryssar ser ut i verkligheten finner nedan Anton Jeltjin (1989-2016), som spelade Pavel Tjekov i ett par “Star Trek” filmer, samt Jurij Kolokolnikov från TV-serien “The Americans” (2013-2018) och Christopher Nolans “Tenet” från 2020.

Det är som att varje gång svensken öppnar dörren till badrummet, slår på ljuset och upptäcker sig själv i spegeln – utbrister han “Ryssen är här!”

Måhända augusti 2023, innan kärnvapenrobotarna klättrat upp på himlavalvet, är en tidpunkt så bra som någon för Sverige att inse att den omhuldade “rysskräcken” saknar koppling till verkligheten utan är en projicering.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
  • Ännu en framgång för USAs mål att avindustrialisera konkurrenterna.
   Och det är väl Kinas teknologiska system?
   Antingen är Putin lurad eller så anger de inte det verkliga skälet.

  • Det står i den länk att Putin gav order om att skjuta en som försvarade telecoms uppfattning. Verkar osannolikt.
   Det måste vara ren bluff från realnews

   • Jag hittade artikeln enbart i 2 tidningar. Berättelsen i båda är rätt konstiga!
    Ryssland och Kina skrev ett gigantiskt telecom avtal inkluderat med 5G, AI, civilt och militärt.
    Om Ryssland förbjuder 5G blir ju kalabalik i många länder som satsat enorma pengar på det.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *