Kreml: Västliga medier lyder under ”militär censur”

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 7 augusti 2023
- NewsVoice redaktion
Putins språkrör Dmitry Peskov. Foto: Kremlin.ru. Licens: CC BY 4.0
Putins språkrör Dmitry Peskov.

USA och dess allierade har mobiliserat sina medier för ett krig mot Ryssland och de arbetar de facto under trycket av militär censur, hävdar Kremls talesman Dmitry Peskov. Det skriver västcensurerade ryska RT.

Ryssland försöker därför motverka den amerikansk-brittiska mediemaskinen, säger Peskov:

”Det finns många seriösa medier [i väst], många begåvade journalister, smarta, professionella, men nu, sedan de släppte lös detta krig mot oss, lever de absolut i ett tillstånd av militär censur”.

President Vladimir Putins talesman deltog i en paneldiskussion med titeln ”Elements of social engineering” vid ett ungdomsforum i Solnechnogorsk, nära Moskva.

Enligt Dmitry Peskov får västerländska medier:

”instruktioner och manualer från sina specialtjänster. De får läckor av information som oftast, mycket ofta, är speciellt och professionellt förberedda lögner, och de gör detta dygnet runt”.

Militär censur i Tyskland

Peskovs uttalande stämmer överens med den tyska journalisten Udo Ulfkotte som avslöjanden i sin bok ”Journalists for Hire” där han berättar att åtskilliga tyska journalister får ersättning av den tyska underrättelsetjänsten och USA-institutioner för att skriva positivt om tex NATO.

NewsVoice kontaktade Ulfkotte 2014 som omedelbart visade intresse för att få föreläsa i Stockholm. Tyvärr kunde vi inte då säkra ett arrangemang. Ulfkotte avled 2017.

Den i väst förbjudna ryska kanalen RT.com skriver att de mest inflytelserika medierna i världen ”tyvärr är de anglosaxiska medierna, amerikanska och brittiska”, enligt Peskov. Ryssland har bestämt sig för att konkurrera med dem ”mycket försiktigt, men ganska framgångsrikt”, tillade han.

Dmitry Peskov berättade för en bosnienserbisk TV-station att västvärlden ”omedelbart blev hysterisk” och rev upp sitt officiella åtagande om yttrandefrihet när Ryssland försökte konkurrera med deras mediemonopol.

”De slet av sig alla masker direkt och visade att det inte finns någon pressfrihet där borta”, sa han till ATV vid den tidpunkten. ”Så fort någon tidning blev ’obekväm’ för dem, så fort de började presentera synpunkter som skilde sig från deras mainstream, så förbjöds de”, skriver RT.

Han noterade också att Kreml har vägrat att ge intervjuer till västerländska medier sedan början av 2022, eftersom man anser att det är meningslöst till dess att medier börjar visa ”åtminstone lite intresse för sanning”.

EU och Kanada förbjöd direkt alla grenar av RT och Sputnik som ”Kremlpropaganda” kort efter att konflikten i Ukraina eskalerat. Flera USA-baserade sociala medieplattformar följde efter, skriver RT.

RT.com och Sputnik News går endast att nå i Sverige med hjälp av en VPN-tjänst.

Vid förra årets World Economic Forum i Davos hävdade Susan Wojcicki, dåvarande VD för YouTube, att eftersom ”information kan användas som vapen” beslutade hennes företag att utvidga EU:s förbud mot RT och Sputnik globalt, samtidigt som man fortsatte att verka i Ryssland så att ryssarna kan få så kallade ”oberoende nyheter” från väst, avslutar RT.

Källa

  • RT: Western media under ’military censorship’ – Kremlin


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq