Zelensky tror att han kan vinna ukrainakriget med ett fåtal amerikanska F 16 plan – Träning i Danmark

publicerad 28 augusti 2023
F-16 AM Fighting Falcon används av det danska flygvapnet.
F-16 AM Fighting Falcon används av det danska flygvapnet. Planet kan bära en 1,2 megaton kärnvapenbomb

Bara åtta ukrainska stridspiloter “uppfyller språkkraven” för att börja träna på F-16-plan och när planen väl levereras till Ukraina, säger Bidens administration, att de inte kommer att ha så stor inverkan i kriget med tanke på Rysslands luftförsvar och massiva flygvapen, rapporterade The Wall Street Journal på söndagen.

Text: Gerald Celente, nyhetsbrev, grundare av The Trends Journal

Dessa stridspiloter utbildas i Danmark, som kommer att donera 19 stycken F-16-plan. Nederländerna, som också harlovat F-16-plan, har inte avslöjat det exakta antalet som de kommer att bidra med till Ukrainas krigsinvestering, rapporterade Reuters.

Det ukrainska flygvapnet består i allmänhet av ryska stridsflygplan från sovjettiden, främst Mig-29, som flög första gången 1977. Ukraina har tryckt på för att USA ska tillhandahålla dessa stridsflygplan sedan den första ryska stridsvagnen rullade in i landet den 24 februari.

General Mark Milley, ordförande för Joint Chiefs of Staff, sa att Ukraina sannolikt kommer att få flygplanen “inom en inte alltför avlägsen framtid”.

Andrij Melnyk, Ukrainas biträdande utrikesminister, sa tidigare i år at:

“…en seger för Ukraina utan ett modernt flygvapen är knappast tänkbar. Det är därför vi är i akut behov av västerländska stridsflygplan som F-16 och F35 samt Eurofighter och Tornado. Låt oss göra det tillsammans, kära allierade i Washington DC och Berlin.”

Överste Yuriy Ihnat, talesman för Ukrainas flygvapenkommando, sa i juli att två skvadroner med 12 F-16-plan och några reserver, skulle kunna vända krigslyckan.

“Att lära sig det första steget med start och landning och att flyga från punkt A till punkt B kommer att ta några veckor, men att lära sig att strida på det, att lära sig att använda missiler, kommer att ta omkring sex månader”, sa Ihnat till Air Force Magazine.

Det är värt att notera att Ryssland har hundratals stridsflygplan av fjärde och femte generationen.

Robert F. Kennedy Jr, den demokratiske presidentkandidaten som mainstream media inte vill att du ska känna till, kallade USA:s beslut att godkänna F-16-plan till Ukraina för katastrofalt och detta kommer inte att hjälpa Ukraina att nå seger.

“F-16 kommer inte att stoppa kollapsen av den ukrainska militären (som vissa experter säger är nära förestående). Dessa plan kräver mycket träning och underhåll. Det här är inte film”, skrev Kennedy på X. Han kallade beslutet för goda nyheter för försvarsindustrin, men en “katastrof för Ukraina och mänskligheten”.

“Varför inte förhandla?”, skrev han.

Leveransen av dessa F-16-plan kan inte längre dölja det faktum att USA är aktivt engagerat i konflikten, enligt VK Thakur, en veteran från det indiska flygvapnet, som talade med Eurasian Times.

F-16 är ett överljudsflygplan som kan bära en 1,2 megaton B83 kärnvapenbomb, som WSWS noterade är en nyckelkomponent i NATO:s system för “kärnvapendelning” i Europa.

President Joe Biden noterade att dessa jetplan skulle behöva operera tillsammans med amerikanska E-3 AWACS-flygplan för att göra någon skillnad.

Dessa flygplan ger:

“…situationsmedvetenhet om vänlig, neutral och fientlig aktivitet, kommando och kontroll av ett ansvarsområde, stridsledning av teaterstyrkor, övervakning på alla höjder och i alla väder av stridsområdet och tidig varning för fiendens handlingar under gemensamma, allierade och koalitionsoperationer”, säger flygvapnet.

“Utan AWACS-skydd kommer ukrainska F-16-plan att bli kanonmat för RuAF Su-30SM och Su-35 som flyger – underground radar cover – under luftdominanspatrullering 24-7 [dygnet runt och alla dagar i veckan] över frontlinjen. F-16-planen kommer bara att bli ytterligare ett halmstrå för Ukraina att klamra sig fast vid i sin slutliga spiral nedåt”, sa han.

USA och andra västländer blir allt djärvare i sitt stöd till Ukraina eftersom de anser att det ryska hotet om att använda taktiska kärnvapen i landet inte är högt. Vapen som Patriot luftvärnssystem och M1 Abrams stridsvagnar ansågs tidigare vara ett no-go, men har sedan dess godkänts.

Ukraina vill också ha långdistansrobotar av typen ATACMS.

Text: Gerald Celente, grundare av The Trends Journal. Besök även trendsinthenews.substack.com

Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • När den amerikanska militära industrikomplexet fått in sina extra 1000 miljarder dollar, tar kriget slut.

  Därav anledningen att med löften om mera avancerade vapen som F-16 ge ett falskt hopp till EU och USA medborgarna och förlänga krigandet tills en trillion målsättningen är nått!

  Dock tror jag personligen att Ryssland har fått nog och kommer under september avancera fram med all kraft innan regn och lera säsongen börjar i området.

 • Då Ukraina enligt många fd militärer och andra insatta redan har förlorat så visar ju fortsatt ekonomiskt stöd men också att vi skickar krigsmaterial att det som sker inte är avsett att hjälpa Ukraina utan korruption med skattepengar. Finns ju de som rapporterar att bara en liten bråkdel av allt som skickas verkligen kommer fram till Ukraina och det gör ändå ingen skillnad.

 • Inget sägs om hur långt driftsättningen av S-400 systemet kommit. Hur många förband? Idag möter Ukraina S-300 systemet, vilket är tufft i sig. Med S-400 behöver Ryssland bara sensorer i stridsområdenas närhet. Under alla förhållanden lär F-16 ligga illa till om de möter S-400-försvar.

 • F-16 och Tornado är ännu äldre flygplan än MIG-29. På 80-talet visade flyguppvisningar att MIG-29 hade mera avancerade flygegenskaper än både F-16 och lika gamla F-18 Hornet. Om tillförseln av F-16 till Ukraina skulle ha en effekt på kriget, skulle även flygförare från väst behöva följa med planen. Dessutom skulle de behöva vara fler än hundra.

  Snacket om F-16 är bara till för att blanda bort korten, för dem utan kunskap om krigföring. Ukraina har redan förlorat kriget. Över 14 miljoner ukrainare har redan emigrerat och de säger sig aldrig vilja återvända. De röstade fram Zelensky för de ville tillhöra EU och de som flytt gör det nu.

  Fortsatta strider är bara ämnat att krossa Ukraina fullständigt, så att NATO-länderna och Ryssland i lugn och ro skall kunna stycka upp dess territorium mellan sig – precis som Nazi-Tyskland och Sovjetunionen styckade Polen i inledningen till VK1.2.

  Tyskar och ryssar hade stora problem med polsk gerilla efter styckningen av det landet då. Denna gång ser stormakterna därför till att eliminera motståndet mot ockupation fullständigt, innan de tar över.

 • Det är nog mera Biden och politikerna som stödjer kriget i Ukraina än folket i USA som går på knäna ekonomiskt. Men Bidens plan är väl att utrota medelklassen precis som regimen som “styr” Sverige? Globalismen är ett gift i västvärlden…

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *