Wagnerjet i krasch utanför Moskva – Högsta chefen Evgenij Prigosjin död

publicerad 24 augusti 2023
- av Kristoffer Hell
Evgenij Prigosjin
Evgenij Prigosjin, eget verk

En affärsjet på väg från Moskva till Sankt Petersburg kraschade sent på eftermiddagen den 23 augusti 2023 ca 30 mil utanför den ryska huvudstaden. Ombord fanns enligt flygmanifestet tio personer inklusive det privata militärföretaget Wagners chef Evgenij Prigosjin.

Enligt RT var de flesta av passagerarna ombord höga chefer i Wagner.

Uppgiften bekräftas av Izvetsia som rapporterar att Valerij Tjekalov ägde företaget Europolis LLC, kopplat till Wagners uppdrag i Syrien. Dimitrij Utkin var en dekorerad överstelöjtnant i ett elitförband och Wagnergruppens grundare och militära chef. Sergej Propustin vad också kopplad till Wagner. Evgenij Makaryan och Alexander Totmin uppges vara anställda av Wagner.

Planet lämnade Moskva 17:54 och försvann 26 minuter senare från radarn.

Kraschen hanteras i dag som en brottsutredning.

Besättning och passagerare:

 • Aleksej Levsjin, kapten
 • Rustam Karimov, andrepilot
 • Kristina Raspopova, flygvärdinna
 • Evgenij Makaryan
 • Valerij Tjekalov
 • Dmitrij Utkin
 • Nikolaj Matuseev
 • Evgenij Prigosjin
 • Alexander Totmin

Enligt obekräftade uppgifter skall data från sajten FlightRadar24 visat två flygplan kopplade till Evgneij Prigosjin som vid tillfället var på väg från Moskva till Sankt Petersburg (registeringsnummer RA-02795 och RA-02878) och att när det första planet förolyckades, återvände det andra till Moskva.

Text: Kristoffer Hell

Referenser och relaterat

 • Sputnik: Wagner Chief Prigozhin Was Aboard Crashed Private Jet
 • RT: Prigozhin plane crash: What we know so far
 • Izvestia: Стала известна связь летевших на самолете Embraer Legacy с Пригожиным


Så här kan du stötta Newsvoice

 • Ena vingen var bortsprängd i luften därför faller planet annorlunda
  Den indiske diplomatens analys är att hela Wagners kommandostruktur (för Afrika) slogs ut med det planet. Bye bye Africa (för Wagner) skriver han. Dvs västs eliter USA Frankrike etc hade starka intressen att det skulle hända
  https://www.indianpunchline.com/whos-afraid-of-prigozhin-and-wagner/
  Som Putin sade hade Prigo med råvaruhandeln att göra och Wagnerkretsen hade kontakter på flera håll
  Att alla var med i samma flygplan verkar alltså ha varit fatalt.

 • Han är inte enda kocken som försvann. Obamas mötte kanske samma öde?
  Tänker inte ”kocka” till andra i mitt nya liv.

 • Prigozhin med stab kommer naturligtvis inte att sändas till nya slagfält. Oavsett om Prigozhin död el. ej så kommer han endera att begravas som lik i en kista, alternativt begravas i en skådebegravning med tom kista. I det senare fallet så har den ryska regimen hjälpt Prigozin att dra sig tillbaka till någon trevlig 100-miljonersvilla vid ett klimat med ihållande sol och värme. Varför denna misstanke frågar sig vän av ordning. Jo, därför att Wagner / Prigozhin nyttjade två samtidiga affärsjet vid resan till St. Petersburg. Det ena flygplanet sköts ned el. utsattes för ett bombattentat. Det andra planet återvände till Moskva. Hur vet vi att inte Prigozhin satt i det plan som återvände?

 • Den video jag sett visar ett störtande plan som liknar en helikopter. Vit rök (?) och snurrar som om den saknar stabilisatorpropeller. En helikopter som har hela rotorer kan fortfarande landas. Bild på vraket vid den förmodade nedslagsplatsen visar ett våldsamt nedslag.

  Prigozhin med stab kommer sannolikt att sändas till nya slagfält. Wagners finns redan i Sahelområdet (bl a Mali), och kanske kommer de att etableras i Etiopien, norra Mozambique el dylikt.
  Men i hemlighet.

  • Ja, det liknar inte alls några bilder efter en flygplanskrasch! Är väl samma typ av manöver som den uppenbart fejkade marschen mot Moskva när Wagner i stället for till Vitryssland för att vänta på nya order, kanske för ett anfall mot Kiev. Mer troligt att Prigozhin befinner sig i Afrika eller gått under jorden!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *