Stort tack till alla läsare och annonsörer som nu säkrat verksamheten tom juni! / Redaktionen
100%

106.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 1/5 kl 14:30.

Zelensky tackar Danmark för löfte om F-16 stridsflygplan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 augusti 2023
- NewsVoice redaktion
F-16 C Fighting Falcon. Foto: John P. Rohrer, US Air Force
F-16 C Fighting Falcon. Retuschering: NewsVoice

Ukrainas president Volodymyr Zelensky uttryckte sin tacksamhet till Danmarks parlament under sitt tal och bekräftade deras stöd, vilket inkluderar ett åtagande att förse Kiev med F-16 stridsflygplan.

“När medmänsklighet är ett värde för dig och när dina värderingar matchar andra nationers värderingar, kommer du definitivt att hitta alla nödvändiga vapen för att försvara dig som vi gör”, sa Zelensky på måndagen.

“Jag tackar er, från alla ukrainare, från oss alla, tack Danmark för er solidaritet, tack för er hjälp, all hjälp som getts till Ukraina.”

Zelensky utfärdade också ett varnande budskap till Ukrainas europeiska allierade och underströk de bredare konsekvenserna av deras handlingar:

“Om Ukraina inte går segrande ur striden äventyras säkerheten för alla grannländer i förhållande till Rysslands avsikter.”

“Att återuppliva internationell rätt verkar osannolikt. Varje demokratisk nation kan bli måltavla för missiler, legosoldater eller destabilisering”, påpekade han med övertygelse.

“Ukraina kommer att hålla ut”.

Enligt Yurii Ihnat, talesman för Ukrainas flygvapen, kommer introduktionen av F-16-plan att få en omvälvande effekt:

“Dessa plan har potential att förändra händelseutvecklingen och tillgodose våra mest angelägna behov.”

Talespersonen påpekade att det ryska luftherraväldet hindrar utvecklingen av den pågående konflikten.

“Just nu flyger åtta till nio ryska stridsflygplan fritt i de ockuperade områdena. De fäller styrda bomber och avfyrar missiler”, sa Ihnat.

“De kommer inte att kunna göra detta med F-16-planen [närvarande]. Luftöverlägsenhet är nyckeln till framgång på marken.”

Yurii Ihnat bekräftade att den första omgången piloter som är stationerade i Danmark omedelbart kommer att genomgå omskolning på F-16-plattformen. Under tiden kommer en andra grupp nyutexaminerade piloter att genomgå ett mer omfattande utbildningsprogram i Storbritannien, som sträcker sig över en period på upp till två år.

Ytterligare detaljer om Danmarks åtagande presenterades. Danmarks premiärminister Mette Frederiksen meddelade på söndagen att de avser att bidra med 19 stycken F-16-jetplan till Ukraina under det kommande året.

“Idag offentliggör vi vårt beslut att förse Ukraina med 19 F-16 stridsflygplan. Vi är övertygade om att de danska stridsflygplanen kommer att stärka ert luftförsvar avsevärt”, sa Frederiksen under en gemensam presskonferens med Zelensky på Skrydstrup flygbas i Danmark.

“Syftet med denna leverans är att skydda Ukraina. Vi planerar att leverera jetplanen närmare nyår, ungefär sex stycken, sedan åtta under nästa år och sedan ytterligare fem”, sa Frederiksen tillsammans med Zelensky vid en gemensam presskonferens på flygbasen Skrydstrup i Danmark.

Samtidigt förklarade Nederländernas premiärminister Mark Rutte att hans land deltar i denna strävan och lovade att tilldela Ukraina F-16-plan.

Fabriker kan sprängas

NewsVoice intervjuade den fd stridspiloten Fabian Fjälling och han varnar att om svenska JAS framgångsrikt skulle användas i Ukraina mot Ryssland kan SAAB:s fabrik i Linköping bli förmål för sprängåd.

I maj beslutade Regeringen att låta ukrainska piloter tränas i att flyga Jas 39 Gripen.

“Vi kommer då att medverka i ett krig mot Ryssland. Det betyder att Sverige blir måltavla för Ryssland om de svenska planen blir framgångsrika, menar Fjälling. Det är inte osannolikt att ryssarna spränger SAAB-fabriken i Linköping eller att JAS-planen blir nedskjutna av betydligt mer yrkesskickliga ryska piloter med moderna Sukoi-plan”, sa Fjälling i mars 2023.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq