Zelensky tackar Danmark för löfte om F-16 stridsflygplan

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 augusti 2023
- NewsVoice redaktion
F-16 C Fighting Falcon. Foto: John P. Rohrer, US Air Force
F-16 C Fighting Falcon. Retuschering: NewsVoice

Ukrainas president Volodymyr Zelensky uttryckte sin tacksamhet till Danmarks parlament under sitt tal och bekräftade deras stöd, vilket inkluderar ett åtagande att förse Kiev med F-16 stridsflygplan.

“När medmänsklighet är ett värde för dig och när dina värderingar matchar andra nationers värderingar, kommer du definitivt att hitta alla nödvändiga vapen för att försvara dig som vi gör”, sa Zelensky på måndagen.

“Jag tackar er, från alla ukrainare, från oss alla, tack Danmark för er solidaritet, tack för er hjälp, all hjälp som getts till Ukraina.”

Zelensky utfärdade också ett varnande budskap till Ukrainas europeiska allierade och underströk de bredare konsekvenserna av deras handlingar:

“Om Ukraina inte går segrande ur striden äventyras säkerheten för alla grannländer i förhållande till Rysslands avsikter.”

ArcanumSkolan 2024

“Att återuppliva internationell rätt verkar osannolikt. Varje demokratisk nation kan bli måltavla för missiler, legosoldater eller destabilisering”, påpekade han med övertygelse.

“Ukraina kommer att hålla ut”.

Enligt Yurii Ihnat, talesman för Ukrainas flygvapen, kommer introduktionen av F-16-plan att få en omvälvande effekt:

“Dessa plan har potential att förändra händelseutvecklingen och tillgodose våra mest angelägna behov.”

Talespersonen påpekade att det ryska luftherraväldet hindrar utvecklingen av den pågående konflikten.

“Just nu flyger åtta till nio ryska stridsflygplan fritt i de ockuperade områdena. De fäller styrda bomber och avfyrar missiler”, sa Ihnat.

“De kommer inte att kunna göra detta med F-16-planen [närvarande]. Luftöverlägsenhet är nyckeln till framgång på marken.”

Yurii Ihnat bekräftade att den första omgången piloter som är stationerade i Danmark omedelbart kommer att genomgå omskolning på F-16-plattformen. Under tiden kommer en andra grupp nyutexaminerade piloter att genomgå ett mer omfattande utbildningsprogram i Storbritannien, som sträcker sig över en period på upp till två år.

Ytterligare detaljer om Danmarks åtagande presenterades. Danmarks premiärminister Mette Frederiksen meddelade på söndagen att de avser att bidra med 19 stycken F-16-jetplan till Ukraina under det kommande året.

“Idag offentliggör vi vårt beslut att förse Ukraina med 19 F-16 stridsflygplan. Vi är övertygade om att de danska stridsflygplanen kommer att stärka ert luftförsvar avsevärt”, sa Frederiksen under en gemensam presskonferens med Zelensky på Skrydstrup flygbas i Danmark.

“Syftet med denna leverans är att skydda Ukraina. Vi planerar att leverera jetplanen närmare nyår, ungefär sex stycken, sedan åtta under nästa år och sedan ytterligare fem”, sa Frederiksen tillsammans med Zelensky vid en gemensam presskonferens på flygbasen Skrydstrup i Danmark.

Samtidigt förklarade Nederländernas premiärminister Mark Rutte att hans land deltar i denna strävan och lovade att tilldela Ukraina F-16-plan.

Fabriker kan sprängas

NewsVoice intervjuade den fd stridspiloten Fabian Fjälling och han varnar att om svenska JAS framgångsrikt skulle användas i Ukraina mot Ryssland kan SAAB:s fabrik i Linköping bli förmål för sprängåd.

I maj beslutade Regeringen att låta ukrainska piloter tränas i att flyga Jas 39 Gripen.

“Vi kommer då att medverka i ett krig mot Ryssland. Det betyder att Sverige blir måltavla för Ryssland om de svenska planen blir framgångsrika, menar Fjälling. Det är inte osannolikt att ryssarna spränger SAAB-fabriken i Linköping eller att JAS-planen blir nedskjutna av betydligt mer yrkesskickliga ryska piloter med moderna Sukoi-plan”, sa Fjälling i mars 2023.

Text: NewsVoice

Donera till NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • vad är det för nytta med militärflyg nu när D E W:s .är ny på banan.
  Se hur kinesiska arborister hamlar träd med laser. T.o.m motorsågen är dömd.
  Det är en helt ny spelplan nu, sedd på riktigt i Lahaina, Paradise, och kanske fler platser.
  I Lahaina visades oxå att blå färg skyddar mot laser.

 • USA lär ha sagt att det handlar om att USA och väst behöver tid att producera vapen och bygga upp sig militärt inför ett kommande krig med Ryssland och Kina

  De har inget emot att väst förbrukar allt det gamla materialet först.

  Det enda USA fruktar är att Europa vaknar ur hypnosen och bryter med krigsagendan och odlar samarbete världen över.

 • De kommer knappt hinna placeras ut, än mindre lyfta, innan de är skrot. Allt är till för att hålla fasaden uppe, och såklart sno grova pengar. 80% av västs medborgare läser ju fortfarande taskmedian, och 79% av dom vet inte att det inte går att vinna över en kärnvapenmakt, och det är inför dessa 80% som krigshetsarna i washington/city inte vill berätta något av värde. Då hade de 80% ju kunnat börja förstå, ooch då hade allt varit än mer förlorat för terroristerna i vest. Så som det ändå kommer att bli, i detta the final battle

 • Vilket dravel från denna Ihnat! F16-planen kommer inte att göra någon skillnad alls och deras överlevnad kan räknas i dagar för 16 st flygplan som bäst! F16 är ett gammalt plan och syns som en fyrbåk för modern radar och slås lätt ut av S-300 och S-400 missilsystem. Rent önsketänkande precis som med Himars, Challenger, Leopard och Shadow-missilerna.

  • Ja det kan vara så; och är det så framstår USA/NATOs strategi att föra fram så mycket militär materiel och manskap som det bara går som kanonmat ända tills Ryssland har slut på ammunition, först då har man momentum.

   Lite som första världskriget alltså.

   Svenska politiker har inga som helst problem att annama strategin, som synes.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *