Amerikanska kärnvapen placeras i Storbritannien efter femton års avspänning

Utplaceringen garanterar att Storbritannien kommer att bli ett mål i en kärnvapenkonflikt mellan USA/NATO och Ryssland.

publicerad 4 september 2023
- Kristoffer Hell
F-35 beväpnade med kärnvapenbomber av typen B61-12
F-35 beväpnade med kärnvapenbomber av typen B61-12.

Brittiska Telegraph rapporterar att USA är på väg att åter basera flygburna atomvapen på den brittiska flygbasen Lakenheath, cirka 10 mil utanför London.

Kärnvapnen i fråga har en uppskattad maximal sprängkraft om 400 kiloton. Det vill säga de är nästan 30 gånger kraftfullare än den atombomb USA släppte över den japanska staden Hiroshima den 6 augusti 1945.

Brittiska Kampanjen för Kärnvapennedrustning är kritisk:

“Utplaceringen av den nya B61-12 (gravitationsbomb*) i Europa undergräver alla utsikter för fred i världen och garanterar att Storbritannien kommer att bli ett mål i en kärnvapenkonflikt mellan USA/NATO och Ryssland.”

1 st 400 kiloton kärnvapenbomb som fälls över Moskva

1 st 400 kiloton kärnvapenbomb som fälls över Moskva.
1 st 400 kiloton kärnvapenbomb som fälls över Moskva. Källa: Nuclearsecrecy.com

1 st 400 kiloton kärnvapenbomb som fälls över Stockholm

1 st 400 kiloton kärnvapenbomb som fälls över Stockholm.
1 st 400 kiloton kärnvapenbomb som fälls över Stockholm.

Lakenheath var USA:s främsta bas i Storbritannien för flygburna kärnvapen mellan 1954 och fram till 2008, knappt två decennier efter Sovjetunionens fall 1991.

2021 blev RAF Lakenheath den första flygbasen i Europa för det amerikanska stridsplanet F-35, efterträdaren till F-16 modellen från 1970-talet. Flygbasen planeras att byggas ut med underjordisk förläggning kapabel att inhysa ytterligare 150 amerikanska militärer.

Amerikanska flygbaser med kärnvapen i Europa 2023

Amerikanska flygbaser med kärnvapen i Europa 2023. Bild: Fas.org

Flygfoto av RAF Lakenheath med planerade tillbyggnader

Flygfoto av RAF Lakenheath med planerade tillbyggnader
Flygfoto av RAF Lakenheath med planerade tillbyggnader. Bild: Fas.org

Foto av en flyghangar vid RAF Lakenheath

Foto av en flyghangar vid RAF Lakenheath
Foto av en flyghangar vid RAF Lakenheath. Bild: Federation of American Scientist, Fas.org

*gravitationsbomb: bomb som utan styrning faller till marken där den släpps (genom gravitationskraften).


Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Tänk vilken dag det ska bli när Sverige är med i Nato då kan de ha lite kärnvapen på Gotland det blir toppen eller vad säger ni?

  Kriget i Ukraina har bara börjat och är inte slut ännu om någon tror det.

  Världen består av maktgalna ledare som en dag kommer att bruka kärnvapen tyvärr.

  Jag är trygg för mitt liv tillhör kungars kung Jesus Kristus han ska komma tillbaka och döma de onda.

 • Snart på en svensk NATO-bas nära dig. Kommer bli spännande att se varför det blev så bråttom att få in Sverige i NATO. Man kan ju alltid hoppas att epicentrum för en eventuell svensk atomexplosion blir Rosenbad, en stund innan de hunnit förpassa sig till riksbunkern.

 • Men är inte detta bara ett spel för gallerierna ämnat att skrämma världens befolkning med? En lite klick av eliternas elit, som berättar sagor för oss i dom medium som de själva äger? Den som inte tror på berättelserna bannas. Det är så man styr massorna.

  Omvärldens så kallade ledare bjuds in och samlas och det bestämmas vilka roller som ska delas ut och alltid i två lag mot varandra. Accepterar du inte axla din roll, får du inte vara med. Till skillnad från vad vi har fått lära oss att eliternas elit finansierar bägge sidor i en konflikt, som också kan vara en saga.

  Minns jag fel när Gorbatjov var medlem i committee 300 tillsammans med alla andra ledare? Varför ändra på något som fungerar?

  På samma sätt som att inte finns ett stycke land som ingen äger, tänker jag på samma sätt att kan man kontrollera världens utveckling så gör man väl det. Motsatsen vore väl att anse det mycket bättre att ingen styr bilen alla sitter i? Bättre att styra en bil som aldrig stannar som alla sitter i, än att inte göra det?

  Har inte Putin gått WEF:s elitutbildning som alla andra ledare också har gjort? Det kanske är orsaken till Putins obekymrade inställning till omvärldens alla sanktioner. Europa köper fortfarande olja av Ryssland, nu som förr.

  Berättelser om Krig, pest och kolera. Det är utmärkta verktyg för att skrämma och styra stora massor med. Finns dom inte, hittar man på dem och rapporterar om dom och då finns dom ju eller hur? Eller i vart fall i våra sinnen.

  Varför skulle väst riskera att gå under för att ta över den ryska kontinenten för dess rikedomars skull, när man mycket enklare kan köpa det man vill ha för pengar som man kan trycket upp när man behöver? Det var vad USA gjorde med Saudiarabien när man ville ha deras olja, inte erövrade man för att komma över landets rikedomar?
  Hela ”plandemin” har väl fungerat på samma sätt? Krig avlöser pandemier och nu när kriget går mot sitt slut börjar nästa pandemi.

 • Lita inte på att vi fått rättvisande info om nånting alls!
  Räkna med att viktiga fakta undviks precis som är fallet med allt annars om angår oss.

  Anledningen att de använder till synes ålderdomlig teknologi med icke styrbara bomber kanske är att de inte litar på att elektroniken ombord en kryssningsmissil skulle fungera som avsett? Annars verkar det mycket mer oskyddat att tvingas röra sig nära målet för att bomba.
  Men bombplanen kanske fjärrstyrs uppifrån?
  Redan i slutet av andra världskriget fjärrstyrdes bombplan stationerade i Storbritannien mot Frankrike med styrning från ett annat plan via en på bombplanet placerad TV-kamera.
  JFKs storebror Joseph dödades när i ett sånt plan sprängladdningen utlöstes för tidigt innan han hunnit evakuera som det var planerat
  Ett annat sånt plan ‘smet’ och störtade i bohuslän.
  Är de nu aktuella gravitationsbomberna i själva verket kanske främst till för att säkerställa för USA att Europa blir högre prioriterat bombmål?

  Kryssningsrobotar för konventionella laddningar kan väl ofta bestyckas med kärnstridsspets?
  Och hur många kärnvapen finns i så fall i verkligheten i Europa som USA kan skjuta härifrån.
  De kan stationeras varsomhelst. Och kan därför snabbt flyttas runt.
  Sveriges glesbygd som avskjutningsplats verkar attraktiv för NATO.

  Google rankar naturligtvis partiskt. Således kan man läsa om en Rysk-indisk supersonisk kryssningsmissil Brahmos som påstås vara den mest avancerade

 • Jag är mera orolig för att USA skall stationera kärnvapen i Sverige, efter att de samlade riksdagspolitikerna (förutom Vänsterns) sålt ut landet till det AngloAmerikanska Imperiet.

 • EU borde se till att få ut alla Nato’s missiler från Europa. USA får gärna ha kärnvapen, men på sin egen mark, precis som Ryssland har. Kartan för en kärnladdning över Stockholm ligger precis “runt hörnet” nu när ÖB ska kriga för globalisterna och Maggans ide om Nato-medlemskap bestäms över folkets huvuden. Flera incidenter från Nato har gjorts av Polen och de baltiska länderna för att Putin ska vara först att använda kärnvapen, då kommer både de nordiska och de baltiska länderna att pliktskyldigt skicka sina trupper att kriga för Nato, dvs globalisterna, Ukrainas soldater har gått igenom köttkvarnen i östra Ukraina och är slut.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *