Analys: SVT står fast vid att ryssarna attackerade Konstantinovka i Ukraina trots att New York Times friade Moskva

"Bedriver svensk statsmedia ett informationskrig mot det egna landet - finansierad av skattebetalarna?"

publicerad 19 september 2023
- Kristoffer Hell
Ansvariga utgivare för SVT och SR

Den 6 september 2023 attackerades en marknadsplats i den ukrainska orten Konstantinovka. Antalet döda uppskattades till 17 och det dubbla antalet skadade. Efter två veckors undersökande journalistik skriver New York Times att attacken inte genomfördes av Ryssland, vilket påstods av Ukrainas president Volodomyr Zelensky.

Västmedia förmedlade Zelenskys version som sanning. Hur har svensk systemmedia hanterat sin rapportering av händelsen?

Den goda nyheten är att stora delar av svenskmedia faktiskt rapporterat om det nya faktaläget och lagt om sina narrativ så att det bättre överensstämmer med verkligheten.

Den drivande faktorn bakom den framgångsrika gör-om-gör-rätt-operationen inom svenskt systemmedia är förmodligen Tidningarnas Telegrambyrå (TT), som verkar ha varit först ut med artikeln som rättade den tidigare felaktiga rapporteringen och som stora delar av systemmedia sedan dess återpublicerat:

“Ukraina kan ha legat bakom marknadsattack”.

Medialt undantagstillstånd

Det finns dock, i Sverige, två tunga undantag: Sveriges statstelevision SVT och SR, svensk statsradio. Medan SR fortfarande tiger, har SVT publicerat sin egen “uppdatering” av kunskapsläget – fast med en helt annan vinkel än den resten av svensk media anammat: Rysk propaganda: Ukraina bombade sin egen befolkning.

De källor SVT anger är daterade den 6 och 7 september och är alltså inga nyheter utan är bara vad som var känt när nyheten om attacken mot Konstantinovka först publicerades.

Det mest förvirrande är dock att när vi kontrollerade SVT nyheters sajt på morgonen den 19 september för att se om statstelevisionen också uppdaterat faktaläget för attacken mot Konstantinovka, efter New York Times artikel, fann vi ingenting.

När vi vid lunchtid besökte SVT igen, fanns där plötsligt en artikel med rubriken “Rysk propaganda: Ukraina bombade sin egen befolkning” angiven till att ha varit publicerad redan den 17 september 2023 – det vill säga ett dygn innan New York Times undersökande artikel publicerades.

Vilken är egentligen kronologin?

SVT erhåller förhandstips om en kommande storartikel av New York Times, som skjuter i sank den ukrainska versionen av blodbadet på marknadsplatsen i Konstantinovka den 6 september 2023, och publicerar i all hast en motartikel, innan New York Times artikeln går live, men begraver denna i det egna nyhetsflödet.

När TT och resten av svensk media sedan börjar sprida New York Times fynd bland svenska läsare, vilket står klart på förmiddagen den 19 september 2023, lyfter SVT upp den egna artikeln på löpsedeln.

Genom förfarandet kan SVT:s ansvariga utgivare Charlotte Friborg låtsas som att hennes redaktion inte kände till New York Times artikeln när de publicerade sin inofficiella replik och därför inte behöver kommentera de nya fynden.

Bedriver svensk statsmedia ett informationskrig mot det egna landet – finansierad av skattebetalarna?


Referenser och relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Konflikten i Ukraina är “en show” likt rullen “wag the dog” för att sänka EU ekonomiskt så vi kommer acceptera cbdc när allt rasar och alla är panka. Alla order kommer från Schweiz, dit faraonerna – homo capensis – flyttade när Egypten övergavs. Vanliga homo sapiens sapiens måste komma ihåg detta: om man stänger av sin tv och sin dator och sin övervakare (mobilen) så är det vi som håller samhället igång. Allt som kommer från apparaterna är trauma-programmering. Vill du veta mer om hur världen styrs från Schweiz så kolla upp Giureh på yt. Allt där är nedladdat och sparat för att kunna distribueras till alla homo sapiens sapiens kontinuerligt.
  Om alla slutar tillbedja sina apparater och istället börjar leva i verkligheten så kommer all hjärntvätt försvinna och livet blir normalt igen.

 • Den som inte förstått vad svt sysslar och hsr sysslat med under de senaste decennierna kan man bara önska lycka till inom kategorin “duperad världsbild” Det verkar som att man numera chansar på olika kombinationer av att svensken helt tappat minnet och går att fortlöpande programera med nya lögner och lägga locket på strategier, har en betryggande massiv orubblig kognetiv dissonans så att den inslagna vägen av rena fabuleringar och lögner tryggt raljeras bort med lite vädersnack. Svt är pinsamma!

 • Nu är det ståhej om att en bil som SVT använder i Ukraina träffas av en drönare! Vems drönare är väl oklart men SVT skyller på Ryssland? Varför skulle Ryssland slösa bort en dyr drönare på en vanlig bil? Tro snarare det är ukrainarna själva som gjorde dådet i propagandasyfte för att visa hur “onda” ryssarna är. Dessutom har SVT inte sagt ett sant ord om konflikten så det är karma!

  • helt sant att fyrverkeriet börjar bli dyrt värre numera. Varför slösa ammo på en bil? Hade varit billigare för el russo att köpa bilen.
   SVT får allt läsa in sig på begreppet False Flag!

 • Ukraina skickade ju in en missil av misstag till Polen,
  eller för att få med sig Polen mot Ryssland i tron att det skulle vara en Rysk missil. Kanske får vi veta i framtiden.

 • Jag kan för mitt liv inte begripa VEM som ser till att SVT och SR håller på med en massa lögnaktig propaganda? Och varför agerar inte regimen i Stockholm? De drabbas också av SR/SVT:s lögner i stor utsträckning! Men det är väl som många vet att PS styrs av sossepolitruker som har en egen agenda. Ryssland försöker i största möjliga mån att inte träffa civila mål medan regimen i Kiev inte sysslar med annat än terror mot civila vilket man kan läsa om varje dag, ja förutom då i svenska MSM-media.

  • Mediarapporteringen i Sverige styrs av flera “ben”!

   *dels är det ekonomiska oligarkers narrativ/agendor, typ WEF, Statestreet, Vanggard etc. De producerar mängder med färdiga artiklar till lata åsiktsjournalister, som jobbar på deras media.
   *dels är det svenska (nya) psykförsvaret som producerar lögner. I detta fallet har de inte hunnit ändra sig, eftersom “husse” i US/UK inte gett nya signaler.

   Vi som följer andra än svenskutgivna media ser förståss lögnerna och även de många “undanhållandena” av nyheter etc! Västmedia tror att nyheter och info går att “tysta”. Idioter!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *