NewsVoice rapporterar från Archipelago Endeavor 23 – en strategisk markering mot ryssarna

Torbjörn Sassersson är grundare av och redaktör på NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 september 2023
- Torbjörn Sassersson red.
Amerikanska och svenska soldater samövar under Archipelago Endeavor 23. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Amerikanska och svenska soldater samövar under Archipelago Endeavor 23.

NewsVoice rapporterar från Archipelago Endeavor 23 en samövning mellan 2:a Amfibiebataljonen och delar från amerikanska USMC II Marine Expeditionary Force. Övningen är även en strategisk markering mot ryssarna, säger överste Adam Camél.

Se videon på Youtube

Övningen Archipelago Endeavor 23 pågår under en tiodagarsperiod och består av bilateralt sammansatta kompanienheter som övar för att öka kapaciteten att verka i den svenska skärgårdsmiljön, skriver Försvarsmakten.

De amerikanska soldaterna berättar att stridsmiljön i Stockholms skärgård är helt annorlunda mot de miljöer i USA som de normalt övar i. Övningarna ska därför göra soldaterna bekanta med miljön för att kunna samordna sina stridskrafter tillsammans med svenska förband. Målet är ett bättre motstånd mot en tänkt fiende från öster.

“Stockholms skärgård är inte längre en helt okänd miljö för våra amerikanska kollegor från USMC och samarbetet är väldigt integrerat. Ett av de nya momenten i år har bland annat varit att en amerikansk enhet har taktiskt logistikförsörjt svenska helikoptrar”, säger överstelöjtnant Marcus Appelgren, som är övningsledare AE23 och chef Andra amfibiebataljonen.

Rättelse (kl 10:05): Adam Camél är överste, inte överstelöjtnant, vilket uppges i videon.

Text och videoreportage: Torbjörn Sassersson

Relaterat

Amerikanska och svenska soldater samövar. I bild th Generalmajor Robert B. Sofge. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Amerikanska och svenska soldater samövar under Archipelago Endeavor 23. I bild th Generalmajor Robert B. Sofge. Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se


Så här kan du stötta Newsvoice