Baya Osborn: Kuppförsök mot Burkina Fasos suveränitet misslyckades

Yttre krafter som samordnas av västmakterna kan ha påverkat det aktuella kuppförsöket.

publicerad 29 september 2023
Juntapresident Ibrahim Traore. Foto: presidentadministrationen
Juntapresident Ibrahim Traoré.

Militärregeringen i Burkina Faso meddelade på onsdagen att man hade avvärjt ett kuppförsök mot juntan. Yttre krafter som samordnas av västmakterna kan ha påverkat det aktuella kuppförsöket för att förhindra bildandet av en stor allians i Afrika.

Analys av Baya Osborn (lucrust.com) för NewsVoice. Osborn är specialiserad på internationella konflikter och säkerhetsstudier. Han  är baserad i Kenya.

Burkina Fasos uttalande lästes upp i den statliga televisionen:

“Ett bevisat kuppförsök avvärjdes den 26 september 2023 av Burkina Fasos underrättelse- och säkerhetstjänst. För närvarande har officerare och andra påstådda deltagare i detta destabiliseringsförsök arresterats och andra eftersöks”.

I uttalandet sägs vidare att de påstådda gärningsmännen:

“…hade den olycksbådande avsikten att angripa republikens institutioner och störta landet i kaos”.

Det har rapporterats fall av missnöje inom den burkinska armén. Under de senaste veckorna har kapten Ibrahim Traorés regim varit särskilt på sin vakt. En våg av missnöje inträffade den 20 september innan situationen slutligen kunde kontrolleras.

Traorés aktiviteter har kartlagts, liksom andra nyckelpersoner i juntan. Soldater och före detta soldater som arbetade inom underrättelsetjänsten är möjliga misstänkta förövare.

Militäråklagaren uttryckte sin besvikelse över de officerare som hade planerat myteriet. Han beklagar att officerare som svurit eden att försvara sitt hemland har gett sig in på ett sådant uppdrag. Myteriet syftade till att hindra det burkinska folkets marsch för suveränitet och total befrielse från de horder av terrorister som försöker förslava dem.

Målet med kuppförsöket var att destabilisera övergången och återlämnandet av makten till de burkinska medborgarna. Regionen lider redan av enorma katastrofer på grund av jihadisterna. Det rasande jihadistiska upproret orsakar okontrollerade skador. Traore har gått i spetsen för att kväsa närvaron av dessa jihadister. Därför kommer denna händelse i hög grad att påverka demokratin i Burkina Faso när de fortsätter med sin övergångsperiod.

Sahelstaternas union ska stärka säkerheten

Burkina Faso, Niger och Mali undertecknade ett avtal om att bilda “Sahelstaternas union” i mitten av september. Denna allians är avsedd att hantera frågor som rör försvar och ömsesidigt bistånd i medborgarnas intresse i medlemsländerna.

Yttre krafter som samordnas av västmakterna kan ha påverkat det aktuella kuppförsöket för att förhindra bildandet av en stor allians i Afrika. Kuppen ägde rum direkt efter FN:s generalförsamling och den franske ambassadören lämnade Niger.

Kuppförsöket är utan tvekan en oroande utveckling. Landet har en färsk historia av politisk instabilitet. Bildandet av Sahelstaternas union har varit ett positivt steg mot regionalt samarbete och mot att ta itu med gemensamma säkerhetsutmaningar. Det är oroande att veta att externa krafter kan ha spelat en roll i försöket att få detta initiativ att spåra ur.

Planen var tydlig, att göra Traoré till nästa Thomas Sankara (som mördades) och ta ifrån Burkina Fasos folk dess suveränitet.

Burkina Fasos medborgare har gett sin ledare sitt stöd. De visade sitt missnöje med försöket till myteri mot Traore och myndigheterna och gav sig ut på gatorna i huvudstaden Ouagadougou. Det är uppmuntrande att se Burkina Fasos medborgare uttrycka stöd för sin ledare och visa ett engagemang för suveränitet och befrielse från terrorism.

Enligt Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED) har mer än 17 000 civila och soldater dödats i jihadistattacker i Burkina Faso. Över två miljoner människor har också tvingats på flykt, vilket gör det till en av Afrikas största interna flyktingkriser.

Burkina Fasos myndigheter uppgav förra veckan att nästan 192.000 människor som fördrivits har återvänt hem. Ansträngningar har lett till att olika regioner har återtagits av regeringsstyrkor.

Burkina Faso och dess grannländer måste fortsätta att arbeta för att upprätta en stabil och demokratisk regering och samtidigt effektivt motverka det jihadistiska hotet för att garantera sina medborgares säkerhet och välstånd.

Av Baya Osborn (lucrust.com) för NewsVoice. Osborn är specialiserad på internationella konflikter och säkerhetsstudier. Han  är baserad i Kenya.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

 • Kan det vara en positiv sak att det är unga militärer/människor som nu i Afrika gör sina röster hörda och sparkar ut utsugarna ? Tar de sedan itu med de islamiska terroristerna understödda av väst så kan det ordna sig för denna mycket rika kontinent . Hoppas de åldrade klan och stamledarnas tid är förbi . Dessa som väst har mutat i alla tider genom bistånd , vapenleveranser samt diverse olika samhällsprojekt .
  Mvh Sjöström

 • Den naturligt första tanken är att det är axelmakterna USA och EU som ligger bakom med avsikten att stoppa afrikanska länders frigörelse från kolonialmakternas plundring av Afrika.

  För de som som på historielektionen, uttrycket ”axelmakterna” myntades under WW2 den 1 november 1936 som en beskrivning av alliansen mellan nazistiska Berlin och fascistiska Rom. En ”axel av ondska”. Dagens axelmakter är USA och EU, Washington och Bryssel.

 • Missions-jesuit-präst-djävlarna har terrorisert runt om i världen för egen vinnings snikna skull länge nog! – och likt Vatikanenen, i övrigt proklamerat sig vara kristna.

  Inga har längre ifrån varit kristna än de!!!!!!!

  Jesuiterna ligger bakom ALLA krig sedan 500 år tillbaka. Och Vatikanen, deras onda beskyddare, har sedan 2000 år utövat terror.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *