Kina rekommenderar begränsad skärmtid för unga till 2 timmar per dag

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 2 september 2023
- NewsVoice redaktion
Temabild: Kvinna med smartphone. Foto: Leung Chopan, Elements.envato.com
Temabild: Kvinna med smartphone.

Kinas nationella internettillsynsmyndighet, Cyberspace Administration of China (CAC), planerar att begränsa ungas skärmtid till högst två timmar per dag. Kinas skärmrestriktion för den yngre befolkningen blir därmed världens mest restriktiva.

Förändringarna kräver att tillverkare av operativsystem, telefoner, datorer, appar och appbutiker integrerar ett “användarläge för minderåriga” för att förhindra användning efter två timmar.

Detta förslag är öppet för allmän diskussion fram till den 2 september. Det innebär att allmänheten kan vända sig till myndigheten med synpunkter.

Björn CappelinNationellt Kunskapscentrum om Kina noterar att Kina har en helt annan acceptans för statlig reglering av medborgarnas aktiviteter. Myndigheterna har en långsiktig ambition att begränsa tillgången för unga till appar och spel som de anser vara alltför tidsfördrivande.

Begränsa skärmtiden inte bra för teknikföretagens hälsa

Mona NilssonStrålskyddsstiftelsen har en annan uppfattning. Det handlar om folkhälsa, inte (bara om) övervakning och kontroll av medborgare.

Flera grupper har föreslagit att barn under 12 eller 16 år inte ska använda mobiler alls.

Hon säger till NewsVoice:

“Smartmobilanvändning ökar risken för psykisk ohälsa blad barn och ungdomar enligt upprepad forskning. Även UNESCO har nyligen föreslagit att smartmobiler ska förbjudas i skolan.

Förutom de negativa aspekterna med hög skärmanvändning som stillasittande, har forskare och läkare under många år nu pekat på barns särskilda känslighet för den strålning som sänds ut vid användning av trådlös teknik.

Flera grupper har föreslagit att barn under 12 eller 16 år inte ska använda mobiler alls.

Den psykiska ohälsan ökar bland barn och unga i Sverige och tyvärr blundar de flesta beslutsfattare fortfarande för att hjärnan skadas av hög och långvarig exponering för strålningen som sänds ut av mobiler och trådlösa datorer.

Det är dags att den trådlösa teknikens många baksidor får diskuteras öppet och inte fortsätter att sopas under mattan. Barnens hälsa måste väga tyngre än de stora teknikföretagens hälsa.”

Text: NewsVoice


Relaterat


Så här kan du stötta Newsvoice

Stöd NewsVoice 2024
 • Jag gissar att du Karl tolkar ordet strålning på ett sätt som inte överensstämmer med den vanliga här. Jag förmodar att du menar joniserande strålning? Men strålning är hela emf spektrum även om de lägsta frekvenserna aldrig kan bevisas innehålla nånting som liknar diskreta kvanta och man måste komma längre bort än en våglängd för att det strikt skall ses som strålning.

  • petergrfstrm skriver: 8 september 2023
   Du talar om den populära begreppet ”strålning”, viken kan vara precis vad som helst. Solstrålning till exempel. Jag föredrar det vetenskapliga tolkningen av ordet, alltså främst Alfa, Beta och Gamma strålning. Joniserande strålning är något helt annat och har inget med mobiler att göra. Joniserande strålning är ett samlingsbegrepp på högenergi strålning som har förmågan att slå ut elektroner ur sina banor runt atomer som den kolliderar med, vilket förvandlar atomerna till joner, alltså med elektrisk karaktär.

 • Ehhh, känner det är lite svårt att föra en diskussion!

  Mobiler utsänder enligt dig alltså inte “strålning”. Vidare är signalen inte pulsad. 5G som har ett gränsvärde på 10W/m2, vilket är på “miljondelar” av en liten laserpekare enligt dig.

  https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2018/10/23/sa-har-hogt-ar-sveriges-gransvarde-for-mikrovagsstralning/

  Vidare skriver du “Du utsätts faktiskt för solstrålning och annan strålning från rymden livet utan en sekunds vila.” “Livet utan” solen vore visserligen rätt mörkt, och visst träffas jorden av “strålning” från solen även på natten. Men i januari mitt i natten i min källare kan jag inte påstå det är särskilt ljust.

  Och jag blir lite nyfiken. Var har du hittat “tusentals” studier från forskare som “helt saknar utbildning och kompetens” i ämnet?

  En referens till en av dessa studier vore trevligt.

  Annars känner jag mig rätt nöjd där. All digital teknik i princip använder idag “pulsning” för informationsinehållet, någon som läst “tusentals” studier utan att förstå grundläggande principer är kanske inte mycket att ta notis om?

  PS. “Radiosändningar” började mycket tidigare än 1925. Men det beror väl också på vad man lägger in i begreppet.
  https://illvet.se/forntiden/historia/nar-borjade-varldens-forsta-radiostation-sanda

  Men vilken mening man än lägger in i ordet så har du i alla fall fel…….

  • “Den 12 juli 1921 sändes det rundradio för första gången i Sverige. Nu kunde man sända tal och musik från Radiobunkern i Boden.[2]”

   Visste inte att du syftade specifikt på rundradio, speciellt i Sverige, och då specifikt speciellt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Dina egna källor missvisar ju dina uttalanden. Som sagt, vad du syftar på specifikt är mer eller mindre omöjligt att utröna.

   Så det är Cedervall som är din Guru? Är röntgenläkaren möjligtvis en god vän? Ja den mest “objektiva” forskningen görs ju alltid av dem som jobbar och är väl betald av dem man är satt att utreda. En läkare av den gammla sorten, som fick sin utbildning innan mobilnäten ens existerade.

   Och då förutsätter jag att du fått alla dina uttalanden från honom eftersom det är omöjligt för dig att komma fram med en enda referens? Om du kommer med en specifik referens vore det ju intressant att diskutera.

   Själv har jag ingen “kompetens” eller “utbildfning” alls i ämnet om man jämför titlar som Cedervall, som verkar gjort “docent” till sin persona och rabblar samtliga titlar i alla sammanhang relevant eller inte.

   Däremot läste jag under en period forskningsrapporter all vaken tid av dygnet för att förstå vad som dödade mig. Ett tag hade jag eksem över större delar av kroppen och tålde inte ens 5 minuter i din kära sol, som ju skall vara helt ofarlig.

   Så visst har jag gått runt i mörkret allt. Samtliga av FAS forskningsrapporter lästes tex till skenet av ett stearinljus. Så när jag pratar om “personkulten” runt woodoforskaren Anders Ahlbom och hans vapendragare så är det inte någon ryktesspridning jag hänvisar till. Det är min egen personliga åsikt efter att själv ha läst Ahlboms
   sönder manipulerade statistik som trots all god vilja i världen fortfarande visar på hälsorisker med STRÅLNING från trådlösa system.

   Häsa Björn från mig. Även om jag inte håller med om det mesta han säger så verkar han vara en trevlig prick. Lika dogmatisk som dig låter han inte, och bortförklarar inte att magnetfält ger leukemi. Frågan blir väl varför? Och han är inte ensam och sina fina titlar.

   https://www.svd.se/a/6d71e6fb-1979-3886-a04c-0bd9f24f8167/har-alla-kritiska-forskare-fel

   • “Begriper du det?”

    Nej uppenbarligen inte!

    Inte mycket av det du säger som är logiskt alls faktiskt. För att vara någon (som till skillnad från mig då tydligen) har “utbildning, kunskap och erfarenhet” så måste jag säga att jag är högst besviken faktiskt.

    Om man skriver 10 watt, 10 000 milliwatt, 10 000 000 microwatt, eller 10 000 000 000 nanowatt osv har ingen som helt betydelse för den med utbildning. Men om jag förstår dig rätt så är dogmer viktigt för dig? För att förstå energins påverkan på något så behöver man ju som regel också ange hur stor yta det är som påverkas/exponeras.

    På Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida så uppger man den “grundläggande begränsningen”, alltså gränsvärdet för “elektromagnetisk vågrörelse” i spektrat 10 GHz till 300 GHz (5G) till en “strålningstäthet” på just 10 W/m2.

    https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/contentassets/c4057ae5e05b4bf198e9fc8e6ae78bcb/ssmfs-200818-stralsakerhetsmyndighetens-allmanna-rad-om-begransning-av-allmanhetens-exponering-for-elektromagnetiska-falt.pdf

    https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/publikationer/foreskrifter/ssmfs-2008/ssmfs-200818/

    Mitt förslag till dig Karl, istället för att spy galla över okunniga aktivistiska lilla jag. SÅ kan du väl ringa till SSM och skälla ut dem för att de använder “sådär 6 nollor fel” i sina tabeller. Så kan vi “tyckare” kanske lära oss att tycka något annat?

    Visst fanns “elektromagnetisk vågrörelse” “lång innan mobilerna”. Men vi som tydligen inte får uttrycka oss har lite svårt för att förstå hur en ökning på ganska många nollor i det frekvensband som du refererar till som “radiosändningar” på något vis inte skulle påverka på annat sätt än lite uppvärmning av atmosfären.

    https://maxicom.se/Stralningsrisker.htm

    Vore kul med en debatt med dig och Kalle? Han jobbade ju ändå för Ericsson under en halv livstid. Ännu en “tyckare” enligt dig får man förmoda?

 • Sedan är det värt att påpeka att dessa tidsbegränsnings appar har funnits i över 10 år, och är inte bara för barn. Det finns åtskilliga på webben ni kan ladda ner. Vad man föreslår i Kina är att dom förinstalleras på alla mobiler, men det finns inga kav på att dom skall användas. Dessutom kan dom lätt avnistalleras eller stoppas. Även av barn.

 • Medicinsk har man upptäckt att om en person, både barn och vuxna, fokuserar länge på en punkt nära ögat, det spelar inge roll om det är en skärm eller en bok, anpassar sig ögat till det som det normala. Den normalt runda ögongloben förändras till att bli oval, för att flytta linsen bort från fokalplanet, exakt på samma sätt som med en kameralins. Förändringen är dock reversibel, både för barn och vuxna. I Kina, olika Sverige, finns ingen möjlighet att genomföra ett sådant förbud.

  • Vad babblar du om?
   En skärm och en bok är samma sak?
   I en skärm med de appar det handlar om är fokusen på 10 olika saker samtidigt, dvs, ingen fokus alls!

   PS: Strålningar från 5G har visat sig vara helande för både kroppen och själen!

   • Reza skriver: 6 september 2023 kl 16:08
    Problem är att ögat måste skärpa fokuseringen, alltså spänna musklerna som förändrar linsens form och gör att linsen bryter ljuset starkare, precis som ett förstoringsglas, på något som finns nära ögat. Det spelar ingen roll om det är en skärm, en bok eller ett armbandsurs verk eller något annat. Att 5G skulle vara ”helande” har jag aldrig hört talas om. Hur skulle det fungera.

 • Ska det verkligen kallas skärmtid?
  Skärmtid för normala människor är antingen arbetstid eller tiden då man läser/tittar/skriver och lär sig nåt nytt och vettigt.

  Jakten på LIKE från tusentals människor man inte känner är viktigare idag än allt annat för på tok många.

  Man kanske kunde göra nåt som muslimernas Ramadan! 🙂
  En månad med förbud av användning av mobil under dagtid och minimal användning på kvällstid!

  Eller välja den modernare formen man kallar idag för OMAD(One Meal Per Day) och göra det till en livsstil året runt! 🙂

  Sociala medier är som sötsaker. Alla dessa sociala medier är en salig blandning av godis, tårtor och muffins!

  Och precis som sötsaker känner man sig tillfredsställd och nöjd och fortsätter att konsumera skiten tills man är kraftigt överviktigt med en massa sjukdomar som man sedan kräver att samhället ska stå för dess kostnader tills man dör!

 • Generellt är jag emot att pappa STATEN lägger sig i vad medborgarna ska göra eller inte. Men här tycker jag man gjort något bra i rätt riktning.

  Hade jag själv haft barn hade de inte fått använda någonting som är trådlöst. Och så länge de är små ingen teknik alls, för att sedan använda skärmad utrustning under tidsbegränsning. När de blir vuxna kan de sen välja själva, men då har inte jag bidragit till att krympa deras hjärna och störa deras utveckling.

  https://samnytt.se/studie-skarmtid-forandrar-strukturen-av-barns-hjarnor/

  https://samnytt.se/10-forskare-sma-barn-bor-aldrig-vara-framfor-skarmar/

  https://www.bokus.com/bok/9789174247961/skarmhjarnan-hur-en-hjarna-i-osynk-med-sin-tid-kan-gora-oss-stressade-deprimerade-och-angestfyllda/

  I Sverige har ju pappa STATEN istället som enda land i världen tvingat på skolbarnen digitaliseringen. Säger väl något om våra kära politiker.

  Har en elöverkänslig vän som har två döttrar som växt upp i en elsanerad miljö med skärmad kabelburen dator. De har en helt annan närvaro än dagens söderdigitaliserade ungar.
  Båda är duktiga musiker, varav den ena jobbar med musik. Hon spelar flera olika instrument, men är säkert inte så bra på World of Warcraft. Något hon säker kan leva med?

  • Kul att du kallar Mörkrets ombud för “kära politiker”. Jag hör ironin.
   Att mikrovågsstrålningen från t.ex 5G skadar kroppen är inget nytt. Dessutom kan det användas för subtil påverkan genom att modulera bärvågen. Detta är känt sedan 1950-talet.
   MEN!
   VINSTEN ÄR HELIG.
   Alltså får politikerna inte göra nåt som förhindrar maximal vinst. Det strider mot det mörka konceptet dvs, GIRIGHET.
   Att sedan folk lider av det, spelar absolut ingen roll. Det som kallas människor är bara “förnyelsebar biologisk råvara” i maktens ögon. Alltså inget att ens bry sig om.
   Vakna gärna upp INNAN det är för sent.

   • ” Sean avger mobiler ingen ”strålning” alls. Ordet är grovt missbrukat av okunniga aktivister.”

    “Sean”, sedan????

    Ingen strålning alls! Den var ny. Kanske något du borde upplysa “Strål”säkerhetsmyndigheten om? De skulle säker älska konceptet. De behöver inte längre bortförklara att mikrovågsstrålning på miljoner gånger lägre värden än vad dagens mobiler avger skadar människors DNA.

    De kan bara säga att tekniken inte avger strålning alls.
    Och sen förklara varför “Strål”säkerhetsmyndigheten fått uppdraget att rentvå tekniken då den tydligen inte använder “strålning” för att fungera.

    • Karl W påpekar även korrekt att man blir närsynt av skärmanvändning.

     Strålsäkerhetsmyndigheten har inte bara ‘rentvått’ utan rekommenderar även försiktighet med barns mobilanvändning eftersom mindre säkra data av naturliga skäl finns för barn.
     Karl W menar nog radioaktiv strålning när han säger att det inte avges från mobiler.
     Han erkänner att miljoner ggr starkare strålning än mobilers är farlig och du påpekar att miljoner ggr svagare än mobilers skadar DNA.
     Det sistnämnda är inte bevisat.
     DNA kan skadas av joniserande strålning men DNA kan reparera sig om det bara uppstått ett fel i koden.

     Dvs den har felrättande egenskaper som även används i dataprogram
     Det finns minst fem stora DNA-reparationsvägar – basexcisionsreparation (BER), nukleotidexcisionsreparation (NER), missmatch repair (MMR), homolog rekombination (HR) och icke-homolog ändfogning (NHEJ) – är aktiva i olika stadier av cellcykeln, vilket gör att cellerna kan reparera DNA-skadorna.

     För att det ska bli irreparabelt krävs mer än ett fel i en enskild DNAsträng och det kräver starkare joniserande strålning.
     Emf är inte joniserande.
     DNA kan mycket enklare skadas av att man har fel på metabolismen så att transkriptionen i ribosomerna är störd.

     Fel på metabolism kan uppstå genom kemisk påverkan.
     En enda jon kan ha mycket starkare elektrisk inverkan än en emfvåg. En jon ger ett elfält som har brant variation inom en nanometer! Dvs elektriskt kan man jämföra med röntgenstrålning
     medan radiovågor är mycket flackare.
     Vi är helt inbäddade i en osynlig kemisk miljö som är svårare att enkelt mäta än emf.
     Tungmetaller hormonstörande ämnen etc
     Haven är förvandlade till en soptunna och fiskarna har fullt med plast i magtarmkanalen.
     Så de har nog även resten av soporna i sig.

     Sjöfåglarna äter fisken och har högre giftvärden.
     En del av dem blir förlamade av gifterna.
     Mycket mindre dramatisk verkan av förgiftning finns naturligtvis också.

     • petergrfstrm skriver: 5 september 2023 kl 09:05
      Det bör påpekas att det inte bara är skärmanvändning man blir närsynt av ut lika mycket eller mer av att läsa böcker, speciellt om texten är liten så det anstränger ögat, och hjärnan. Glöm inte att ögat är en del av hjärnan, eller att reparera klockor, osv. Problemet är att ögat är naturligt designat för att se föremål på långt avstånd. Det är vilotillståndet. Att ständigt fokusera hårt på närliggande föremål ändrar ögat. Dagen högupplösta skärmar är bättre och skonsammare än en bok för ögat. Lösningen är att skaffa sig läsglasögon, även om man inte behöver dom. Linserna skall väljas så att ögat kan ställa in sig för seende på långt håll, viloläget, medan glasögonen justerar för detta. Själv brukade jag använda halvglasögon, ”mormors glasögon”, när jag gick på universitet. När jag ständigt flyttade blicken från föreläsaren till anteckningsboken behövde ögonen inte ställa om för det ändrade avståndet.

    • “Horn och ödleögon” har de alla i SSMs “vetenskapliga råd”.

     Sen om det är en mutation eller bara en ett vanligt arv som folkmördarna bär med sig vet jag inte? Hur många studier om DNA skador av mikrovågsSTRÅLNING, förlåt “radiosändningar”, har du själv läst?

     Jag och mitt “falska aktivistsnack” har fått vår “propaganda” från att läsa faktisk forskning och artiklar i ämnet. Men är man mer bekymrad över termer som elektromagnetisk “strålning” än att faktisk presentera saklig kritik så fårstår jag om det är jobbigt.

     För en ljushyad kan solen vara särskilt besvärlig, föreställ sedan att du skall utsättas för den dygnet runt resten av livet utan en sekunds vila och du närmar dig dagens mobilnäts funktion. För att inte tala om laser. En enkel liten laserpekare på någon watt kan förstöra en människas ögon.

     Men det “avlider vi väl knappas av” så förmodar du inte bryr dig? Och en sån enkel sak som att ljus styr människans dygnsrytm, sömstörningar bidrar till de flesta sjukdomar. Intressant nog visar alla studier där mobilindustrin inte tagit bort pulsningen på signalen att även mobiler stör människans sömn.

     Intressant det där med “koncentrationsläger”.

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *