Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Kommer kryptopriserna att återhämta sig år 2023?

publicerad 15 september 2023
- Extern skribent
Kryptopriser 2023 Foto: Kanchanara Licens: Unsplash
Kryptopriser 2023

Det har varit en berg- och dalbana de senaste två åren för kryptomarknaden, med många myntpriser som steg och föll snabbt. Företagskollapser, reglerande utvecklingar och teknologiska framsteg har alla spelat en roll i vad som otvivelaktigt var ett kaotiskt år 2022. När vi når den andra halvan av 2023 kan vi tryggt säga att myntpriserna fortfarande befinner sig på ogynnsamma nivåer, och investerare känner av fullt ut vad kryptokraschen har medfört.

Men är detta verkligen slutet för kryptovalutan? Denna digitala tillgång har historiskt sett drabbats av ett virrvarr och har upplevt sin stora andel nedgångar och resurser. Om vi utgår från historiska uppgifter har kryptopriserna goda möjligheter att återhämta sig före årets slut. Tyvärr är det inte så enkelt som så, och det finns gott om andra faktorer som spelar in. I den här artikeln kommer vi att undersöka orsakerna till att krypto går ner i år och diskutera om det fortfarande finns hopp för denna tillgång år 2023.

Foto: Maxim Hopman Licens: Unsplash
Foto: Maxim Hopman Licens: Unsplash

Varför sjunker krypto i år?

Det kan finnas många olika skäl till att myntpriser sjunker. Kryptovalutor är trots allt en otroligt volatil tillgång, och kryptomarknaden är väl bekant med svängningar och osäkerhet. Men under hela 2023, trots en viss uppgång i början av året, har priserna varit i en ogynnsam position. Så, vad var det som orsakade att kryptovalutor sjönk under detta år?

Påverkan av 2022

Mycket av den nuvarande prisinstabiliteten är resultatet av händelser under 2022 när kryptoindustrin ställdes inför en ogynnsam omvandling. I november 2022 stod en av världens största kryptobörser, FTX, inför en likviditetskris och kollapsade därefter efter bara 10 dagar. Detta ledde till att kryptoinvesterare och kunder hos börsen förlorade miljarder.

Under de kommande veckorna och månaderna rapporterade andra kryptobörser, såsom Crypto.com, en ökning av uttag från investerare. Även nu påverkar följderna av denna stora händelse krypto- och finansmarknaderna. Många investerare har förlorat förtroendet för branschen och har oro angående stabiliteten och säkerheten för kryptoföretag.

Andra problem under 2022, såsom en serie massiva hackningshändelser, har resulterat i att kryptomarknaden står inför mycket granskning. Trots att nya investerare ständigt kommer in i rymden är många fortfarande tveksamma på grund av den uppfattade sårbarheten hos kryptotransaktioner. Enligt Chainalysis stals mer än 1,6 miljoner dollar från användare av cyberbrottslingar enbart under 2022. Med sådana statistik är det inte förvånande att många avskräcks från att investera i kryptovalutor detta år.

Den nuvarande ekonomiska situationen

Vi kan dock inte lägga hela skulden på händelserna 2022. Många experter förutsåg trots allt att kryptovalutor skulle uppleva en återhämtning under 2023, vilket skulle leda till ännu mer innovation på marknaden. Men, som vi kan se, har detta till stor del inte varit fallet.

Kryptovalutor, precis som andra handlingsbara tillgångar, påverkas av makroekonomiska faktorer. När vår ekonomi förändras, förändras också inställningen hos kryptoinvesterare.

Till exempel har vi hittills i år sett en ökning av räntorna över hela världen. Detta kan få handlare att överföra sina investeringar från högrisk (för höga belöningar) till lågrisk (för låga belöningar). Eftersom kryptovalutor betraktas som högriskinvesteringar leder det till en lägre efterfrågan på mynt. Dessutom kan stigande räntor göra det dyrare för handlare att låna pengar för att köpa kryptovalutor, vilket ytterligare minskar tillgångens efterfrågan.

Dessutom har reglering och juridiska utvecklingar också en direkt påverkan på kryptovärde. I länder över hela världen strävar regeringar efter att reglera kryptovalutor. I vissa fall kan detta öka investerarnas förtroende och leda till en prisökning. Men när regeringar inför strängare regler eller till och med totalförbud mot krypto kan det resultera i massförsäljning.

Till exempel hävdar några kryptoentusiaster att antagandet av EU:s regelverk för kryptovalutor, MiCA (Markets in Crypto Assets), innebär slutet på kryptovärldens “vilda västern”. Vissa är oroade över att denna ytterligare reglering kan kväva innovation och konkurrens inom sektorn. Men på en mer positiv not tror många kryptoentusiaster att det kommer att driva på massanpassning och ge regulatorisk klarhet som kan öka myntvärden.

Andra påverkansfaktorer

När det gäller kryptovärldens tillstånd år 2023 finns det några andra viktiga faktorer som påverkar att kryptopriserna sjunker. Till exempel har händelser som ledde fram till detta år, såsom Terras kollaps 2022 och kriget mellan Ryssland och Ukraina, påverkat investerares uppfattning om risk.

Ett nyligen exempel är rapporten om Space X Bitcoin-avskrivning i augusti i år. Även om vi inte kan bekräfta sanningshalten i detta påstående, så trodde man att Elon Musks företag, SpaceX, hade över 373 miljoner dollar i Bitcoin. Det rapporterades sedan att företaget hade sålt hela sitt innehav. Många hävdar att denna avskrivning är en av de huvudsakliga katalysatorerna bakom den 2000 dollar-fallande Bitcoin-priset. Andra mynt, som Ethereum och Dogecoin, upplevde också ett betydande värdefall strax efter att The Wall Street Journal-artikeln bröt nyheten om denna avskrivning.

Sammanfattningsvis finns det många faktorer som påverkar priset på kryptovalutor och andra digitala tillgångar. Det verkar dock komma ner till en minskning av investerarnas förtroende. Vi kan ofta se en dominoeffekt där investerare efter en viss händelse eller utveckling väljer att sälja sina innehav. Detta resulterar i att priserna sjunker och i sin tur får ännu fler investerare att delta i försäljning. Men markerar denna onda cirkel verkligen slutet på de gyllene kryptoåren?

Finns det fortfarande hopp om kryptopriser 2023?

Även om det inte har varit ett gynnsamt år för kryptovalutor och även aktiemarknaden som helhet, är inte allt hopp förlorat. Kryptomarknaden kan fortfarande återhämta sig, precis som den har gjort tidigare, om och om igen. Denna digitala tillgång har redan visat sig vara motståndskraftig, vilket är varför många investerare är beredda att kämpa igenom den nuvarande osäkerheten kring priserna.

Kryptomarknaden har upplevt en enorm tillväxt bara de senaste åren, så många branschexperter är optimistiska om att 2023 fortfarande kan vara ett bra år för kryptopriser. Trots allt väljer många företag fortfarande att anta blockkedjeteknik och implementera den i sina verksamheter. Det leder till fler jobbmöjligheter som kommer att främja tillväxten inom branschen ytterligare.

Dessutom fortsätter kryptoprojektteam att utveckla sin teknik och förbättra faktorer som transaktionshastighet och skalbarhet. Under 2023 kan vi till och med hoppas se en färdig version av vissa av dessa teknologiska framsteg. Det är troligt att detta skulle leda till en återhämtning av förtroendet från handlare.

För specifika kryptovalutor, som Bitcoin, förutspår experter att priserna kommer att ha stabiliserats vid årets slut. Bitcoin kan lämna 2023 med ett lovande pris på cirka 21 500 dollar. Detta skulle sätta det på väg att återhämta sig till sin stödnivå på 25 000 dollar under 2024. Men trots denna optimism för framtida månader befinner sig kryptomarknaden fortfarande i en ogynnsam situation. Därför måste handlare lära sig att anpassa sig så att de överlever tillräckligt länge för att uppleva återuppståndelsen av kryptovalutor.

Foto: Pierre Boorthiry Licens: Unsplash
Foto: Pierre Boorthiry Licens: Unsplash

Hur man säkert navigerar genom kryptovintern

Om kryptovalutapriserna fortsätter att sjunka kommer vi att befinna oss i det som handlare kallar för en kryptovinter. Detta begrepp är troligen hämtat från den populära HBO-serien “Game of Thrones,” som inkluderade mottot “Winter is coming” som en varning för en långvarig konflikt som är på väg att inträffa. En kryptovinter syftar på när kryptopriserna förblir låga under en längre tid. Många experter förutspår att de tidigaste tecknen på en förestående kryptovinter dök upp 2022.

En kryptovinter kan verka skrämmande, men om historien upprepar sig kommer marknaderna att återgå till en stabil position vid någon tidpunkt. Naturligtvis kan vi inte säga säkert att priserna kommer att stiga igen, eftersom bara tiden kommer att utvisa det.

För att överleva en kryptovinter finns det några viktiga taktiker du bör använda. Detta kommer att hjälpa dig att hålla dig flytande även om priserna fortsätter att falla och sätta dig i en fördelaktig position om (eller när) de stiger igen. Så, kolla in dessa topptips för att navigera genom en kryptovinter:

Fokusera på dina mål

För det första bör du förbli vaksam och se till att du fortsätter att fokusera på dina egna mål. Ofta tillåter handlare kaoset att svepa med sig dem. Detta får dem att ge vika för sin ångest och sälja alla sina tillgångar. Även om att sälja dina tillgångar är ett alternativ kanske det inte är det bästa alternativet. Om du redan har satt lång- och kortsiktiga kryptomål bör du hålla fast vid dem och inte låta paniken leda dig vilse.

Att fokusera på dina mål kan också hjälpa dig att hålla dig borta från flockmentalitet. Detta fenomen uppstår när individer påverkas av majoriteten och följer mängden medan de försummar sin egen bedömning.

Flockmentalitet förvärrar ofta problemen som uppstår från kryptovintrar, eftersom handlare i mängd gör ogrundade investeringsbeslut och ytterligare stör kryptomarknaden. För att undvika detta, hänvisa alltid till din risktolerans och erfarenhet istället för att lyssna på andra.

Sök hjälp av en professionell

Om du har svårt att navigera i osäkra kryptomarknadsförhållanden ensam kan du vända dig till en professionell för att få hjälp. Även mycket erfarna handlare behöver ibland en stödlinje eller helt enkelt en skjuts i rätt riktning. En expert kan hjälpa dig att hantera risker och leda vägen för dig att nå dina mål. Dessutom, eftersom kryptovintrar kan vara emotionellt utmanande, är det användbart att ha en expert som hjälper dig att undvika att fatta impulsiva beslut.

Ett sätt att söka ytterligare vägledning när du handlar är att registrera dig hos en kryptomäklare. En mäklare (eller mäklarbyrå) finns till för att hjälpa handlare med hjälp av verktyg och skräddarsydda resurser. De erbjuder skräddarsydd rådgivning, ger nya handelsstrategi-idéer och hjälper dig att anpassa din portfölj på den svängande kryptomarknaden. För att ansluta till en mäklare som bäst passar dina handelsbehov föreslår vi att du använder en krypto-plattform som Immediate Connect. På detta sätt kan du spara tid, minska krångel och undvika att bli lurad.

Gör justeringar i din portfölj

Ett bra sätt att stå emot pressen under en kryptovinter är att göra justeringar i din handelsportfölj. Många handlare söker lägre riskinvesteringar under denna tid och ombalanserar sina portföljer till förmån för mer stabila kryptovalutor.

Till exempel är det en bra idé att ägna mer av din portfölj till Bitcoin, eftersom denna kryptovaluta troligen bättre kan stå emot påfrestningarna i en nedgång på kryptomarknaden. På samma sätt bör du justera din portfölj så att du har mindre av den ägnad åt mynt med mindre handelsvolym.

Men oavsett vilka mynt du väljer att investera i är det avgörande att alltid ha en diversifierad portfölj. Detta ger dig bästa möjliga chans att hålla dig flytande under dessa osäkra marknadsförhållanden. Du kan effektivt diversifiera din portfölj genom att investera i tillgångar med varierande värden, marknadsvärden och användningsområden.

Slutliga tankar

Även om kryptovintrar kan kännas som att de aldrig tar slut, finns det alltid ljus i slutet av tunneln. Därför är det bästa du kan göra att försöka förbli lugn och rationell. Att hålla sig uppdaterad med nyheter relaterade till krypto kan vara mycket hjälpsamt, men det kan också orsaka viss oro. Därför är det bäst att använda nyheter och sociala medier med måtta under kryptovintrar.

Det är också värt att komma ihåg att den allra första kryptovintern mellan 2014 och 2015 följdes av en massiv ökning i priser, rekordhöjder och snabb marknadsutvidgning. Så trots att vi inte kan förutsäga framtiden för kryptomarknaden kan vi fortfarande hoppas på att priserna stiger igen och till och med når nya höjder från 2023 och framåt!

Relaterat

  • Läs mer om ekonomi på NewsVoice

Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq