Macron misslyckas – fransk ambassadör och militär dras tillbaka från Niger

"Vi avslutar vårt militära samarbete med Niger", säger Macron.

publicerad 25 september 2023
Emmanuel Macron, 2023. Foto: 60 Minutes, CBSnews.com
Emmanuel Macron, 2023.

Frankrikes president Macron beordrade ambassadören i Niger och all ambassadpersonal att lämna landet och återvända till Frankrike. Han sa också att Frankrike kommer att avsluta sin militära närvaro i Niger i slutet av 2023.

Av Baya Osborn för NewsVoice. Osborn (lucrust.com) som är baserad i Kenya skriver om konflikter och säkerhetspolitik.

Frankrike har accepterat ödet att ha förlorat kontrollen över Niger. Den 24 september 2023 gjorde Macron ett uttalande i en intervju som skulle kunna innebära glädje för medborgarna i Niger under de kommande dagarna.

De nya militära makthavarna har krävt att den franska ambassadören och de franska trupperna lämnar landet efter att president Macron vägrat erkänna kuppen.

“Vi avslutar vårt militära samarbete med Niger”, säger Macron.

“Frankrike har beslutat att dra tillbaka sin ambassadör. Under de närmaste timmarna kommer vår ambassadör och flera diplomater att återvända till Frankrike.”

Frankrike har inte gjort upp med militärjuntan. Emmanuel Macron uppgav att Frankrike skulle avsluta det militära samarbetet med Niger. Eftersom juntan inte vill samarbeta med dem i kampen mot terrorism kommer de franska trupperna att dras tillbaka under de kommande veckorna, vilket markerar slutet på samarbetet.

Tillbakadragandet från basen i Niamey kommer att ske under ordnade former. Här är anledningen till att militärjuntan i Niger utvisade den franske ambassadören i Niger.

Vilka händelser kan ha utlöst de beslut som fattades av Macron, som var fast besluten att ingripa i Niger och återinsätta Mohamed Bazoum på presidentposten?

Tre länder i Sahelregionen skapade en pakt den 16 september. Den omfattar Niger, Mali och Burkina Faso, och dess främsta syfte är att skydda varandra från eventuella hot om väpnat uppror eller yttre aggression. Efteråt hölls demonstrationer mot de franska trupperna och ambassaden, och alla franska flygplan förbjöds att befinna sig i Nigers luftrum.

Detta beslut kom en dag efter att Niger förbjudit alla “franska flygplan”. Enligt webbplatsen för Agency for the Safety of Air Navigation in Africa and Madagascar (ASECNA) fick alla kommersiella flygningar, inklusive flygbolaget Air France, inte flyga över det nigeriska luftrummet. Luftrummet skulle förbli stängt för “alla militära, operativa och andra specialflygningar” om inte tillstånd erhållits i förväg.

Niger meddelade den 6 augusti att man stänger sitt luftrum på grund av “hot om intervention från grannländerna” under ledning av ECOWAS.

Förutom de misslyckade diplomatiska förhandlingarna mellan franska och nigeriska tjänstemän, kan detta beslut tillskrivas de ständiga protesterna från nigeriska medborgare mot Frankrike. Utträdet kommer efter veckor av påtryckningar till följd av folkliga demonstrationer.

Tusentals människor har nyligen protesterat i huvudstaden Niamey, bland annat utanför en militärbas där franska soldater huserar. Demonstranterna brände Frankrikes flaggor och uttryckte sin avsky och sitt missnöje med den tidigare kolonin.

Som svar på Parisbeslutet har myndigheterna i Niger välkomnat det. Beslutet innebär att de kan fortsätta att kontrollera Niger och på ett effektivt sätt återgå till demokrati och rättsstatsprincipen. Utländska länder förväntas dämpa sina påtryckningar, inklusive med ECOWAS, som Frankrike och USA uppmanade till ett eventuellt ingripande mot Niger.

“Denna söndag firar vi ett nytt steg mot Nigers suveränitet”, sade de. “Detta är ett historiskt ögonblick, som vittnar om det nigeriska folkets beslutsamhet och vilja”, tillade de.

Frankrike har dramatiskt påverkat sitt inflytande och sin närvaro i Niger och Västafrika. Situationen i regionen är mycket komplicerad för den forna kolonialisten eftersom dess diplomatiska relationer fortsätter att försämras.

Det är pinsamt för det europeiska landet att tvingas lämna sina tidigare kolonier Niger, Mali och Burkina Faso. Detta är goda nyheter för medborgarna i Niger, som nu kan börja leva i sin nya frihet utan kolonial aggression och exploatering.

Av Baya Osborn för NewsVoice. Osborn (lucrust.com) som är baserad i Kenya skriver om konflikter och säkerhetspolitik.

Bildannons för Dieseltrim.se

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: MacronNiger
 • Om det är BASF du menar så flyttar de väl en fabrik till Kina på grund av att USA, Norge och Sverige sprängde Nordstream II?

   • Såg att det var tal om flytten av hela BASF till USA, där de fått garanti på billigt gasleverans. Jag såg dock bara halva reportaget och är faktiskt inte 100% säkert på om det redan hade beslutats eller om det var på väg att göra det.

 • Artikeln missade den viktiga nyheten i samband med detta, nämligen att USA också meddelat juntan att deras militära närvaro och drönarverksamhet stannar och fortsätter i landet!

  Med andra ord indirekt krigsförklaring ifall USA militären angrips!

  Frankrike avslutar- USA tar över! That’s the plan!

  Tyskland förlorar konkurrenskraftig energiförsörjning.

  Frankrike förlorar tillgång till Uran och andra billiga energikällor i Afrika.

  Världens största kemikalieföretag lämnar Tyskland för nya drömmar och äventyr till USA och många fler på väg att göra detsamma!

  Och ett krig som lämnats i halsen på alla européer, som ska sväljas utan senap och ketchup.

  Man behöver inte vara raketforskare för att fatta vart Europa verkligen är på väg!

  Och vintern är på väg! oojojoj!!

  • Det AngloAmerikanska Imperiet (AAI) har i århundraden haft siktet inställt på att lägga under sig den europeiska kontinenten. Framför allt har imperiet skickligt placerat sina agenter i maktpositioner i alla länder här. Dessa femtekolonnare visade sig ovärderliga, när det gällde att lura de europeiska länderna att bekämpa varandra – VK1.1 och VK1.2 – i stället för den yttre fienden.

   Med kommunismen krossade AAI Tsarryssland. Efter världskrigen lät man Sovjetunionen ockupera Östeuropa och på så vis skapade man en permanent spricka genom kontinenten – viktigast av allt rakt genom Tyskland. Detta utnyttjade AAI till att inrätta terrororganisationen NATO, som sedan 1949 hållit krigsförlorarna i Västeuropa i schack.

   Italienare och tyskar försökte slingra sig ut ur ockupationen för drygt femtio år sedan, varför NATO startade och beväpnade Röda Brigaderna respektive Röda Arméfraktionen, vilka terroriserade de länderna i trettio år – och sedan var det lugnt.

   Efter att AAI krossat Sovjetunionen hade det räknat med att kunna splittra Ryssland, men Putin satte stopp för det. Därför tvingade man sina ‘kolonier’ i Västeuropa att införa handelsrestriktioner mot Ryssland. Med NordStream 1+2 sökte tyskar, fransmän och holländare komma runt det hela och kunna bygga upp sina ekonomier med billig gas från Ryssland. Det kunde AAI inte tolerera, varför imperiet helt enkelt sprängde gasledningarna.

   Och AAIs femtekolonnare, på alla maktpositioner i Västeuropa (speciellt i Media), gör vad de kan, för att avleda folken där – med Ukraina-krig, Massinvandring, Klimat-hysteri, Pandemi-skräck, HBTQ-fjoll och Genus-vansinne – från att förstå vad som verkligen sker.

   Det här beskrivna måste man ha klart för sig, om man har ambitionen att förstå världen. När USA nu i Västafrika övertager Frankrikes rofferier där, som vanligt via inhemska terrorgrupper, så slår man ännu en spik i Västeuropas likkista.

   • Det Anglo Amerikanska Imperiet kallas för “Den Amerikanska Imperialismen” i hela östblocket, tror jag. Onödig off topic info kanske! 🙂

    Ärligt talat förstår jag inte att europiska länder, dess ledare och befolkning inte kan se vad som händer framför deras ögon.

    Den här gången verkar alla vara infångad i krigs massformationens grepp. Alla är beredda att ge bort inte bara sin frihet utan välfärd, jobb, industri och allt annat som gjorde Europa till Europa i solaritetens namn för krig och dess fantastiska skörd!

    Snart börjar Euro att minska i värde och då börjar det!

    AAI kommer att se till en de-euroization sker, innan en de-dollarization kommer ens att påbörjas!

    Med ett svagt och lydigt Europa blir AAI ensamt, dubbelt så starkt och motståndskraftigt mot nya BRICKS med dollarvärde i behåll ytterligare 10-20 år framåt!

    Jag tror européer kommer äntligen vaknat upp när alla inser att Europa räknas som u-land, med inhemskt gängkriminalitet dess like saknas överallt och vid varje hörn.
    Och de som vill slippa det måste leva bland alla hon som är han och han som är de och de som är pedofiler eller vad the fuck de nu är för pronomen!

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *