Analys: Stoltenberg bekräftar att en NATO-expansion är den direkta orsaken till Ukrainakriget

Stoltenbergs erkännande av Rysslands dilemma - NATO-expansionen - är en "game changer" i Ukrainakonflikten.

publicerad 25 september 2023
- Kristoffer Hell
NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg. Pressfoto: NATO.int
NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Politiker och reportrar i Väst verkar inte kunna säga “Rysslands invasion av Ukraina” utan att först injicera adjektiv och förstärkningsord som oprovocerade, brutala, och fullskaliga. Ett exempel är krigsalliansen NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Ett typexempel på hur det ofta kan låta: Rysslands brutala och helt oprovocerade fullskaliga invasion av Ukraina, men den 7 september 2023 hände något.

I ett anförande under ett möte med EU-parlamentet avslöjade Jens Stoltenberg, förmodligen utan att inse konsekvenserna av sina ord, att den ryska interventionen inte alls var oprovocerad utan berodde på just det Ryssland hela tiden hävdat: NATO:s ständiga expansion allt närmare den Ryska Federationen.

Stoltenberg bekräftade att innan Ryssland gick in i Ukraina, den 24 februari 2022, hade det vid flera tillfällen sökt dialog med sina grannar i väst och till och med presenterat et utkast till ett avtal som hade kunnat stoppa kriget.

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg sa att:

“Bakgrunden var att president Putin deklarerade hösten 2021, och faktiskt skickade ett utkast till ett fördrag, som de ville att NATO skulle skriva under, om att avluta en NATO-expansion. Det var vad han skickade oss. Och var en förutsättning för att inte invadera Ukraina. Det skrev vi såklart inte under på.

Det motsatta hände.

“Han ville att vi skulle underteckna det löftet, att aldrig utvidga NATO. Han ville att vi skulle ta bort vår militära infrastruktur i alla allierade länder som har gått med i NATO sedan 1997, vilket betyder att hälften av NATO, hela Central- och Östeuropa, att vi borde ta bort NATO från den delen av vår allians, införa någon form av B, eller andra klass. medlemskap. Vi förkastade det.

Så han gick i krig för att förhindra NATO, mer NATO, nära hans gränser. Han har fått precis motsatsen. Han har fått mer NATO-närvaro i östra delen av alliansen och han har också sett att Finland redan har anslutit sig till alliansen och att Sverige snart är fullvärdig medlem.”

Detta är en game changer i Ukrainakonflikten.

Jens Stoltenberg anförande i EU

NATO:s expansion sedan 1998

NATO:s expansion 1998-2023. Grafik: K. Hell
NATO:s expansion 1998-2023. Grafik: K. Hell

 

Referens


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

 • Vad skulle Nato säga om Ryssland började installera robotar på Cuba, alla riktade mot Manhattan och Vita huset ? Det är samma sak som UZA håller på med.
  UZA är ondskan och ett shithole country. But that’s just my opinion !

 • “Rysslands brutala och helt oprovocerade fullskaliga invasionen av Ukraina”.
  De enda ord som stämmer är Ryssland och Ukraina! Resten är helt påhittade!

  Ryssland agerande var inte brutalt(i jämför med USA & Nato). Det var inte oprovocerad och det var inte fullskalig invasion heller!

  När ska Alternativ Media våga erkänna att det var Ukraina som började kriget 2022?

  Ukraina genomförde omfattande granat och artilleri beskjutningar mot civilsamhällen i HELA Donbass områden under hela februari 2022 och fram till den 24:e.

  Här är en artikeln från SVD, ett exempel på en av de få rapporter svenska tidningar, och i detta fall troligen av misstag, publicerade där det finns en uns av den verkliga sanningen!

  Vilka sköt Ukraina 1500 bomber mot på en enda dag 19:e februari 2022?
  Då fanns det ju inga från ryska armen vid gränsen mellan Ukraina och Donbass.

  OSSE: 1 500 brott mot vapenvilan i östra Ukraina
  https://www.svd.se/a/rEy5Jm/biden-zelenskyj-borde-stanna-hemma

  OSSE:s databas, som faktiskt tillhör EU och är offentlig, innehåller dessa uppgifter och verkliga sanningen som inte kan förnekas av väst.

  Denna artikeln har en bra sammanfattning beträffande dessa uppgifter och vad som egentligen triggade kriget.
  https://www.thepostil.com/the-military-situation-in-the-ukraine/

  Det mest skrattretande i sammanhanget är Bildens varningar om Rysslands invasion under februari 2022. Medan Ukraina begick folkmord mot civila med omfattande beskjutningar, beordrade Nato och Joe Biden, varje dag, att Ryssland SKA dra tillbaka sin arme från sitt eget land och territorium!

  Det värsta hyckleriet nånsin var när alla västledare och lögnmedia krävde fördömande av alla andra ledare och politiker i världen för “den brutala och helt oprovocerade och fullskaliga invasionen av Ukraina”, vilket i princip somliga vägrade att göra då de själva och stor del av befolkningen i deras land är väl medvetna och upplysta om
  den verkliga sanningen!!

  • Fast egentligen startade beskjutningen av Donbass och Luhansk redan 2014 efter statskuppen då Poroshenko på eget bevåg eller order uppifrån startade det som då var ett inbördeskrig. T o m MSM-fulmedia skrev om övergreppen på den tiden och NYT kallade Poroshenko för korrupt skurk! Nu är det andra tider i media när propagandan ska piskas fram och det tragiska är alla som blir lurade av MSM-lögnerna.

   • Det militära angreppet mot Donbass och Luhansk och dess rysk talande befolkning började 2014 efter att Ukraina förbjöd ryska språket i hela Ukraina, inklusive dess rysktalande befolkning.

    Efter minsk-avtalet fortsatte Ukraina beskjutningen av civila mål. Dock sporadiskt och utförda enbart av Azov-nazisterna som var placerade längs hela gränsen.

    Mellan 2015-2018 fördömde även FN, Azov-nazisternas massaker mot små byar och dess befolkning och kallade det som folkmord. Vid 2 tillfällen om jag minns rätt. Nåt som inte en enda svensk tidning rapporterade om.

    Vad jag skrev om, som framgår tydligt i artikeln från “The Postil”, som ironiskt nog också bekräftas av artikeln i SVD, är de omfattande beskjutningarna längs hela Donbass och Luhansk som började den 8:e februari 2022, dvs, drygt 2 veckor före händelsen alla kallar för:

    “Rysslands brutala och helt oprovocerade fullskaliga invasion av Ukraina”

    • Jo, jag vet att Ukraina dragit samman trupper för att attackera fullskaligt i östra Ukraina i mars 2022. Azovbataljonen och legosoldaterna började med beskjutningen och sondera terrängen för ett anfall redan i början av februari. Detta visste man om i USA och där varnade man Ukraina för att Ryssland skulle ingripa vilket också skedde i slutet av februari 2022. Lögnen som Biden lanserade med “oprovocerat” anfall och “fullskalig” invasion är således lögner som MSM måste upprepa för att få stödpengar och inte trakasseras av CIA. Undrar vad Biden menar med fullskalig invasion? Enligt beräkningar så använder Ryssland bara mellan 5 och 10% av sin militära kapacitet i Ukraina så det låter som rena snurren…

     • Avsikten med min kommentar var att påpeka att Alternativ Media tiger lika mycket om vad som hände “veckorna” före 24:e februari, som lögnmedia!

 • synd att ni inte ser igenom hela skeendet. WEF, IMF m.fl. är de som ligger bakom hela skeendet. Minns att svenska storföretag inom krigsindustrin har ett nära samarbete med just Ryssland. Om de vore verkliga fiender, skulle de verkligen göra affärer med dem?

 • Med tanke på den ryska historien skulle det varit direkt tjänstefel av Putin att inte agera när potentiellt fientliga styrkor snabbt kan flyttas in i grannländer! Och med vetskap om att Nato är globalisternas krigsorganisation så vill väl ingen nationellt sinnad ledning ha Nato vid sina gränser. Inom Nato tycks man inte fatta att resten av världen, med rätta, anser att de är ett hot och ett redskap för USA:s imperialism som är en täckmantel för globalisternas maktanspråk. Ukraina förvandlades via statskuppen 2014 till en proxy för Nato och syftet var nog att prova hur långt man kan gå med provokationer och givetvis testa hur svår motståndare Rysslands militär är från säkert håll och låta ukraianarna dö i stället. Man gav den ukrainska militären vapen från väst och samma utbildning som Natos egna soldater för att utvärdera hur den egna strategin på slagfältet står sig mot en riktig fiende i stället för getherdar och kamelkuskar i Mellanöstern och Afrika. Resultatet för Nato har varit nedslående och alltfler inom krigsorganisationen höjer sina röster för att avbryta och återgå till skrivbordet!

 • En tönt har yttrat sig. Men om en mess som han ‘styr’ nato, hur många katastrofer ytterligare finns det då inte den ansamlingen

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *