Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Storbritannien vill terroriststämpla Wagnergruppen efter påtryckningar från Ukraina

publicerad 10 september 2023
- Kristoffer Hell
Wagnergruppen
Wagnergruppen.

Den 6 september 2023 la den brittiska regeringen att lagförslag som terroriststämplar det ryska privata militärföretaget “Wagnergruppen”. Förslaget planeras debatteras nästa vecka och går det igenom kan innehav och uppvisande av Wagnergruppens dekaler resultera i upp till fjortons års fängelse. Företagets tillgångar kan då också beslagtas.

Länder där Wagner enligt regeringen Rishi Sunak ägnar sig åt “terrorism” innefattar Ukraina, Syrien, Centralafrikanska Republiken, Sudan, Libyen, Mozambique och Mali.

Säkerhetsminister Tom Tugendahl om Wagner:

“Detta är en mordisk organisation som bär ansvaret för att ha begått grymheter över hela världen”.

Wagnergruppen bildades 2014 av den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och opererar utanför landets gränser på inbjudan av ett värdland – vilket det brittiska lagförslaget också vitsordar men vilket ändå inte räddar företaget undan terroriststämpeln.

Den tidigare kavalleriöversten Douglas MacGregor beskriver Wagner som en rysk version av den franska främlingslegionen: en fristående militär styrka som står under presidentens befäl men som inte kan agera inne i det egna landet.

Terroriststämplingen av Wagnergruppen sker, enligt förslagstexten, på direkt anmodan av Zelenskyregimen i Kiev.

Förslaget debatteras i parlamentet nästa vecka.


Referens


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq