Ryska underrättelsetjänsten varnar – USA kan försöka mörda juntaledarna i Niger

publicerad 8 september 2023
General Abdourahamane Tchiani
General Abdourahamane Tchiani, Niger, 6:e augusti 2023

KOMMENTAR. “Ryska underrättelsetjänsten anklagar USA för att försöka “fysiskt eliminera” (mörda) de nya militära ledarna i Republiken Niger”, skriver Joseph C. Okechukwu, en geopolitisk kommentator i Nigeria.

Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av NewsVoice, men de har relevans av historiska skäl med tanke på USA:s interventioner i en lång rad länder över decennier. Okechukwu hänvisar till RT som källa.

Text: Joseph C. Okechukwu (twitter.com/jcokechukwu), geopolititisk kommentator, Nigeria

Enligt rapporten har amerikanska truppförflyttningar och logistiska förberedelser för denna aktion pågått och samtidigt övervakats av den ryska underrättelsetjänsten, därav denna aktuella läcka.

Enligt en amerikansk militäranalytiker:

“kan USA inte acceptera förlusten av Niger. Vi har en stor drönarbas där och cirka 1100 soldater för strategiska operationer och att Ryssland skulle ta kontroll över den regionen är lite för svårt att bära för USA”.

Så i princip är Frankrike inte den enda som är sårat och bittert över Niger. Allt detta visar varför det kollektiva Väst kan blunda för Mali, Burkina Faso och andra, men inte släpper taget om Niger.

I rapporten anges vidare att USA har meddelat att man inte har förtroende för att Ecowas kommer att genomföra någon militär intervention och inte heller litar på att någon annan gör det, utan vill vidta åtgärder på egen hand för att eliminera den nigerianska juntan.

Relaterat: U.S. Shifting Forces Inside Niger, Pentagon Official Says

Tidigare har planer på hög nivå som denna inte läckt ut förrän de har verkställts. Att denna påstådda plan från USA läckte ut är ännu ett bevis på Rysslands djupa engagemang och multilaterala åtaganden i Niger.

Det visar också vad som kan hända när multipolarism står på spel. Underrättelser har delats med [afrikanska] broderländer och ingen sover med båda ögonen stängda. Bara under de senaste dagarna sägs Rysslands Wagner PMC ha stärkt sina positioner och utvidgat sina kontrollområden i Niger. Juntan sägs vara redo för strid. Broderländerna är redo. Wagner är redo och folket är redo.

Republiken Niger (ett av världens fattigaste länder) har en transsaharisk gasledning, uran, guld, drönarbas och så mycket mer. Enbart från Niger kan hela västra Afrika sättas i brand och tas över på en dag eller två. Det är inte ett lätt pris att förlora, men det är redan förlorat för dem. Vi måste bara kämpa för att skydda det.

Text: Joseph C. Okechukwu (twitter.com/jcokechukwu)


RelateratSå här kan du stötta Newsvoice

 • Nej Roland, ska vi förstå vad som de facto händer, så mååste vi begripa att det här iinte har och göra med länder/befolkningar/kontinenter osv blabla, utan med en liten sketen grupp som har kontrollerat västvärlden sedan minst 250år tillbaks. Begriper man inte detta, enkla faktiskt (förstår att det kan ta emot, eftersom det är en chock för det inre systemet, s a s), ja då är det en bravur om man förstår resten

 • USA/UK är jordens dödliga marodörer sedan decenier. Libyen, Irak, Syrien, Ukraina m fl. Och nu låter svaga svenska politiker Sverige bli tillhandahållare av “kanonmat” åt USA/UK.

  När kommer svensk bindande folkomröstning i NATO-frågan?

 • USA har en mycket lång och väldokumenterad historia av att mörda politiker som inte passar oligarkin. Även sina egna politiker, som Kennedymorden. Sedan drar man igång sin massiva propaganda apparat för att få det att se ut som något annat än vad det är, som u svenska media.

  • Instämmer, men VEM har haft makt och rikedom nog att styra det?

   Och en följdfråga: USA (och EU) faller samman, finns det en ny politisk stormakt som är på att ta över förtycket över världen?

   – Och hur den kommit till makten?

   • Hans Dahl skriver: 9 september 2023
    Om du med uttrycket ”en ny politisk stormakt” dolt försöker påstå att Kina skulle ”ta över förtycket över världen” från USA och Europa, då visar då en betänklig grov okunnighet och slutledningsförmåga. Kinas historia är minst 5,000 år, och landet har aldrig någonsin invaderat eller ockuperat ett annat folk. Inte så heller idag. Kina söker damarbete på lika och jämställda villor med andra folk. Kina strävar inte att ta över USA och EU förtrycket, utan att avskaffa det genom att stödja utvecklingen av en multipolär värld.

 • Kan ju också nämnas att Europa, alltså en ‘europa’grupp..haha, bestämde på -50talet att Europa skulle ‘enas’..romgruppen var en av förövarna, dvs så att Europa skulle kunna styras centralistiskt. Dock, de Nordamerikanska länderna (‘delstaterna) är nu (globalisternas skräck) redo att styra sig själva.

  Samtidigt som Europa håller på att göra en ‘usa’, så håller de washingtonska ‘delstaterna’ på med en avkolonialisering. Ja, Nordamerika precis som Europa, är koloniserat. Den enda delen av planeten, Så,vad göra..

 • Det är inte Usa, vad nu det är för ngt eftersom varje delstat är ett eget Land enl Konstitutionen, utan washington som är en egen jurisdiktion sedan 1870 (columbia act) som hotar hela världen. Styrd, såklart, fr city of ‘london’. Huur j..a svårt kan detta vara att förstå. Ursäkta språkbruket

 • Jaa med ett något fördröjt resultat i Ukraina…. eller värre…. ett fortsatt spänt läge mot Kina…. kan man kanske behöva en distraktion…. för övrigt med AB´s övernattning i Ukraina och mer terror i Ukraina och Ryssland kanske man tacksamt tar emot att off ramps som kommer……

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *