Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Ryska underrättelsetjänsten varnar – USA kan försöka mörda juntaledarna i Niger

publicerad 8 september 2023
General Abdourahamane Tchiani
General Abdourahamane Tchiani, Niger, 6:e augusti 2023

KOMMENTAR. “Ryska underrättelsetjänsten anklagar USA för att försöka “fysiskt eliminera” (mörda) de nya militära ledarna i Republiken Niger”, skriver Joseph C. Okechukwu, en geopolitisk kommentator i Nigeria.

Uppgifterna har inte kunnat bekräftas av NewsVoice, men de har relevans av historiska skäl med tanke på USA:s interventioner i en lång rad länder över decennier. Okechukwu hänvisar till RT som källa.

Text: Joseph C. Okechukwu (twitter.com/jcokechukwu), geopolititisk kommentator, Nigeria

Enligt rapporten har amerikanska truppförflyttningar och logistiska förberedelser för denna aktion pågått och samtidigt övervakats av den ryska underrättelsetjänsten, därav denna aktuella läcka.

Enligt en amerikansk militäranalytiker:

“kan USA inte acceptera förlusten av Niger. Vi har en stor drönarbas där och cirka 1100 soldater för strategiska operationer och att Ryssland skulle ta kontroll över den regionen är lite för svårt att bära för USA”.

Så i princip är Frankrike inte den enda som är sårat och bittert över Niger. Allt detta visar varför det kollektiva Väst kan blunda för Mali, Burkina Faso och andra, men inte släpper taget om Niger.

I rapporten anges vidare att USA har meddelat att man inte har förtroende för att Ecowas kommer att genomföra någon militär intervention och inte heller litar på att någon annan gör det, utan vill vidta åtgärder på egen hand för att eliminera den nigerianska juntan.

Relaterat: U.S. Shifting Forces Inside Niger, Pentagon Official Says

Tidigare har planer på hög nivå som denna inte läckt ut förrän de har verkställts. Att denna påstådda plan från USA läckte ut är ännu ett bevis på Rysslands djupa engagemang och multilaterala åtaganden i Niger.

Det visar också vad som kan hända när multipolarism står på spel. Underrättelser har delats med [afrikanska] broderländer och ingen sover med båda ögonen stängda. Bara under de senaste dagarna sägs Rysslands Wagner PMC ha stärkt sina positioner och utvidgat sina kontrollområden i Niger. Juntan sägs vara redo för strid. Broderländerna är redo. Wagner är redo och folket är redo.

Republiken Niger (ett av världens fattigaste länder) har en transsaharisk gasledning, uran, guld, drönarbas och så mycket mer. Enbart från Niger kan hela västra Afrika sättas i brand och tas över på en dag eller två. Det är inte ett lätt pris att förlora, men det är redan förlorat för dem. Vi måste bara kämpa för att skydda det.

Text: Joseph C. Okechukwu (twitter.com/jcokechukwu)


Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq